Milujete čerstvé nadýchané pečivo z bílé pšeničné mouky, ale dobře víte, že se zdravým jídelníčkem se zrovna nekamarádí? Pak je tento recept právě pro vás. Špaldová mouka je skvělou alternativou, díky které si můžete pochutnat a nebudete mít po její konzumaci břicho nafouklé jako balon.
Těsto koláče mi po prvním soustu připomnělo chuť italské focacci. Nadýchané, jemné a díky jogurtu krásně vláčné. Doplněné náplní z ricotty, čerstvého tymiánu a brokolice vytváří skvělé jídlo, které je vhodné jako vydatný oběd nebo jen jako lehké pohoštění pro přátele. Na obdobný způsob můžete vyzkoušet špenátový dort na slano.
Ingredience
Na těsto:
- 200 g bílého hustého jogurtu
- 270 g hladké špaldové mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- sůl
- 1 lžíce olivového oleje
Na náplň:
- 200 g ricotty
- 2 velká vejce
- tymián, rozmarýn
- sůl, čerstvě mletý pepř
- 1/3 brokolice
- 30 g sýru grana padano
A jak na to?
Postup přípravy
Jako první si necháme lehce povařit růžičky brokolice, abychom se později nezdržovali. Příprava samotného koláče je velmi jednoduchá. Nejprve si z bílého jogurtu, špaldové mouky, soli a olivového oleje připravíme těsto. Mě se osvědčil postup, kdy jsem do mísy dala jogurt, přidala cca 2/3 mouky, olej, jedlou sodu a sůl (té se opravdu nebojte, jinak bude těsto mdlé). Vznikne lepivé těsto, do kterého postupně zapracujeme zbytek mouky.
Finální těsto by mělo být pružné a nemělo by nijak výrazně lepit. Hotové těsto dáme zatím odpočívat do lednice a připravíme si náplň. Ricottu rozšleháme společně s vejci na hladký krém. Ochutíme pořádnou porcí bylinek (nejlépe čerstvých) a dle chuti osolíme a opepříme.
Pečící formu vyložíme pečícím papírem a doprostřed umístíme těsto, které pomocí navlhčených prstů roztáhneme k okrajům, kde vytvoříme nepatrně vyšší okraj. Pomocí stěrky rozetřeme na těsto sýrovou směs, poklademe růžičkami brokolice a posypeme strouhaným sýrem grana padano.
Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů cca 10 – 15 minut. Hotový je koláč ve chvíli, kdy okraje krásně zezlátnou.