Tahle dobrota pochopitelně nevznikla z důvodu mé nebetyčné mlsnosti, byla to otázka záchrany planety a neplýtvání potravinami. Já ty lívance ani jíst nechtěla! A první dva jsem si musela obalit ve voňavém skořicovém cukru, protože tak se kynuté lívance přece správně jí, no ne? Bože, ještě teď jsem blahem bez sebe. 

Ale dost už sladkých lívancových řečiček! Udělejte si taky krásné víkendové ráno a pusťte se do nich.

TIP: Komu se nechce čekat na vykynutí kvásku, může se pustit do rychlých domácích lívanců bez droždí a tady také další recept na lívance bez kynutí.

Další zajímavý tip ze špaldové mouky je recept na linecké cukroví ze špaldové mouky.

Kynuté špaldové lívance s jahodami a šlehačkou

Ingredience (na 4 porce)

Lívance: 

  • 500-600 ml mléka, vlažného
  • 20 g droždí
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • 175 g hladké špaldové mouky 
  • 175 g celozrnné jemně mleté špaldové mouky
  • špetka soli
  • 1 vejce 
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá 
  • špetka mletého kardamomu
  • olej na vytření pánve

Jahodový sirup:

  • 500 g jahod, očištěných a přepůlených (mohou být i mražené)
  • 150 g krupicového cukru
  • 1/2 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
  • 2-3 lžíce citronové šťávy
  • 100 ml vody

Tvarohovo-smetanový krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 g tvarohu 
  • 1/3 vanilkového lusku, semínka vyškrábnutá
  • moučkový cukr podle chuti

K podávání: 

  • čerstvé jahody, nakrájené na plátky či drobné kostičky 
  • červený pomeranč, oloupaný a nakrájený na plátky
  • granátové jablko, zrnka vyloupaná

Postup

  1. Z 500 ml vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce hladké špaldové mouky připravte kvásek a nechte ho chvilku vzejít.
  2. Oba druhy mouky prosejte přes jemné síto do větší mísy, přilijte vykynutý kvásek, přidejte sůl, vejce, vanilku, kardamom a dobře promíchejte.
  3. Kdyby vám těsto přišlo příliš husté, přidejte ještě zbylých 100 ml mléka. Vzniklé řídké těsto nechte na teplém místě kynout asi 30 minut, mělo by zdvojnásobit objem. 
  4. Zatímco těsto kyne připravte jahodový sirup. Do hrnce dejte jahody, cukr, semínka z vanilkového lusku, citronovou šťávu a zalijte vodou (pokud používáte mražené jahody, vodu vynechte).
  5. Na střední teplotu přiveďte k varu. Ztlumte, aby směs jenom jemně bublala, přikryjte poklicí a vařte asi 10 minut.
  6. Pak přes jemné síto přelijte směs do misky a důkladně propasírujte. Zbytek, který zůstane v sítu, vyhoďte (nebo si ho třeba přidejte do jogurtu nebo smoothie).
  7. Jahodovou šťávu vraťte do hrnce, znovu přiveďte k varu, poté ztlumte a vařte odkryté, dokud nezhoustne do konzistence sirupu. Nechte lehce nebo zcela vychladnout a zalijte si jím lívance.
  8. Smetanu vyšlehejte dotuha a opatrně vmíchejte do tvarohu ochuceného vanilkou. Podle chuti oslaďte moučkovým cukrem, ale mějte na paměti, že lívance budete podávat i s jahodovým sirupem.
  9. Rozpalte lívanečník nebo pánev a jen zlehka potřete olejem. Naběračkou na něj nalévejte vykynuté těsto a lívance zvolna pečte po obou stranách dorůžova.
  10. Lívance podávejte polité jahodovým sirupem a ozdobené tvarohovo-smetanovým krémem a ovocem. 
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang