S příchodem jara mnozí z nás automaticky odlehčují svůj jídelníček. Zařazujeme do pokrmů více zeleniny a čerstvých bylinek, které začínají být v sezóně. Mezi další časné znaky jarního jídelníčku bývá jejich vegetariánská úprava. Omezením masných výrobků a uzenin našemu tělu jedině prokazujeme drahocenou službu. I přesto, že nejste vegetariáni, zařaďte několikrát do týdne vegetariánská jídla a věřte, že sami poznáte pozitivní změny.
A právě jaro je pro odlehčení jídelníčku tím pravým obdobím. K životu se probouzejí farmářské zeleniny plné čerstvé lokální zeleniny, která našemu tělo prospívá nejvíce.
Ingredience
Na špagety si připravíme:
- celozrnné špagety
- 2 vrchovaté lžíce špenátového pesta
- 4 žampiony
- 2 rajčata
- čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián)
- olivový olej
- pepř
Na pesto budeme potřebovat:
- 250 g čerstvého špenátu
- 20 ml olivového oleje
- 20 ml oleje z vlašských ořechů
- 1 stroužek česneku
- 30 g sýru grana padano
- sůl, pepř
- citronová šťáva
- 2 lžíce slunečnicových semínek
A jak zní postup?
Postupu přípravy
V první řadě si připravíme špenátové pesto. Z tohoto množství uděláte cca 200 ml skleničku pesta, které můžete uchovávat v lednici.
Špenát propereme a vložíme do mixeru. Přidáme stroužek česneku, olivový i ořechový olej, šťávu z poloviny citronu (po ochutnání můžeme ještě přidat), jemně nastrouhaný sýr a slunečnicová semínka, která jsme si předtím lehce opražili na pánvi. Celou směs necháme mixovat tak dlouho, dokud se nevytvoří krásně jemná konzistence pesta. Dochutíme solí, pepřem, popřípadě další citronovou šťávou a přendáme do uzavíratelné skleničky, ve které budeme pesto skladovat.
Teď už je postup velice jednoduchý. Druh a množství špaget zvolte dle vašich preferencí a chutí, já použila špagety celozrnné, pokud trpíte celiakií použijte samozřejmě bezlepkové, např. kukuřičné. Těstoviny dáme vařit do vroucí osolené vody a mezitím si připravíme rajčata a žampiony.
Pro úplnost zde článek o tom, jak uvařit špagety.
Jak rajčata, tak i žampiony nakrájíme na silnější plátky a necháme je lehce opéct na pánvi na troše olivového oleje. Z obou stran je bohatě posypeme čerstvými bylinkami a čerstvě mletým pepřem.
Když jsou těstoviny uvařené, slijeme vodu a vmícháme do nich špenátové pesto a vše společně promícháme, aby pesto obalilo skutečně všechny špagety. Servírujeme s plátky grilovaných rajčat a žampionů. Místo pesta lze špagety připravit také s žampionovou omáčkou.
Doba přípravy: 30 minut
Počet porcí: 2
Špenát je výborná surovina, nabitá vitamíny a velmi pozitivními účinky na lidské zdraví. Řada slaných receptů se špenátem dominuje české kuchyni. Výbornou alternativou přípravy pokrmu ze špenátu je ovšem i dezert ve formě dortu. Mechový dort je vláčný, lahodný, nádherně zelený a velmi originální. Určitě stojí za to ho vyzkoušet.
Pokud špenát zbyde, výborně chutná také tato nejlepší špenátová polévka.