Rychlé a snadné špagety s mušlovou omáčkou z mletých škeblí, mušlové šťávy, bílého vína, olivového oleje a česneku.
Ingredience
- 227 g špaget
- sůl do vody na těstoviny
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 3 až 4 stroužky česneku, mleté (asi 1 vrchovatá lžíce)
- špetka červených chilli papriček
- 2 konzervy (170 g) mletých škeblí včetně tekutiny
- 1/2 šálku suchého bílého vína
- 1 lžička citronové kůry
- 2 lžíce nasekané čerstvé petrželky
- čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody (1 lžíce soli na každé 2 litry vody). Zatímco se voda ohřívá, připravte česnek, citronovou kůru a petrželku.
- Vložte špagety do vroucí vody a nastavte časovač na dobu o 2 minuty kratší, než je doporučená (abyste měli jistotu, že těstoviny vaříte al dente).
- Špagety vařte odkryté v prudce vroucí vodě.
- Zatímco se špagety vaří, připravte škeblovou omáčku.
- V pánvi na soté rozehřejte 3 lžíce olivového oleje na střední teplotu. Přidejte prolisovaný česnek a vločky červené chilli papričky. Vařte 30 sekund až minutu, dokud česnek nezhnědne.
- Přidejte do pánve bílé víno. Otevřete konzervy škeblí a vymačkejte do pánve také škeblovou šťávu z konzerv.
- Zvyšte teplotu na maximum a nechte omáčku vařit, aby se omáčka během vaření špaget zredukovala. (Pánev postavte na největší hořák na vysokou teplotu, aby se omáčka rychleji redukovala.)
- Přibližně ve stejné době, kdy se špagety dovaří, by se omáčka měla zredukovat asi o dvě třetiny. V pánvi by měla zůstat asi 1/4 až 1/3 šálku tekutiny.
- Přidejte nakrájené škeble a znovu přiveďte k varu. Poté vmíchejte mletou petrželku a citronovou kůru.
- Když jsou těstoviny uvařené na stupeň al dente (uvařené, ale na skus ještě trochu tuhé), slijte je a dejte do servírovací mísy. Špagety přelijte omáčkou a promíchejte. Podle chuti posypte čerstvě mletým černým pepřem.
- Podávejte s trochou čerstvé petrželky posypané navrch. Podávejte ihned.