Klasické a snadné těstoviny s mořskými plody připravené ze směsi mořských plodů jako jsou krevety, kalamáry, ryby a mušle prolité jednoduchou a chutnou rajčatovou omáčkou.
Klasické těstoviny s mořskými plody připravené z předem připravené směsi marinara s mořskými plody. Příprava je opravdu jednoduchá a klíčem k tomuto receptu je krok, kdy se těstoviny dovaří v omáčce.
Tomu se říká „emulgace“ a je to základní italská technika vaření, při níž škrob ve vodě na vaření těstovin reaguje s olejem v omáčce a omáčka je hustá a šťavnatá, takže obalí každý pramínek těstovin.
Příprava
- Příprava: 5 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 20 minut
- Počet porcí: 2 porce
Ingredience
- 180 g špaget
- 2 a 1/2 lžíce olivového oleje
- 300 g směsi Marinara s mořskými plody, nebo si připravte vlastní
- 2 stroužky česneku, mletého
- 1/2 cibule, nadrobno nakrájeného
- 1/2 šálku bílého vína
- 2 šálky rajčatové passaty/rajčatového protlaku
- 1/2 lžičky cukru
- 2 lžíce jemně nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody.
- Těstoviny uvařte podle návodu na obalu, ale zkraťte dobu vaření o 1 minutu (protože těstoviny se budou vařit v omáčce).
- Zachraňte 1 hrnek vody na těstoviny a těstoviny slijte.
- Směs mořských plodů rozdělte podle doby vaření.
- Nejdelší doba vaření: ryby a střední/velké krevety.
- Střední doba vaření: malé krevety.
- Nejkratší doba vaření: kalamáry.
- Na velké pánvi rozehřejte 1 a 1/2 lžíce oleje.
- Nejprve přidejte rybu a velké krevety a vařte 30 sekund.
- Přidejte malé krevety a vařte 30 sekund.
- Přidejte kalamáry, vařte 1 minutu.
- Vše ihned přendejte do mísy.
- Snižte teplotu na středně vysokou.
- Rozehřejte zbývající 1 lžíci oleje a přidejte česnek a cibuli.
- Vařte 3 minuty, dokud cibule nezprůsvitní.
- Přidejte víno a přiveďte k varu, přičemž seškrábejte dno pánve, aby se hnědé kousky promíchaly s tekutinou.
- Vařte 1 minutu nebo dokud se neodpaří alkoholový zápach.
- Přidejte rajčatovou passatu, cukr, sůl a pepř.
- Snižte teplotu na střední, přiveďte k varu a vařte 2 minuty.
- Podle chuti upravte množství soli a pepře.
- Do omáčky přidejte těstoviny, mořské plody a asi 1/2 hrnku vyhrazené vody z vaření těstovin.
- Jemně promíchejte a vařte 1 až 2 minuty nebo dokud omáčka nezhoustne a nepokryje těstoviny.
- Podávejte ozdobené čerstvou petrželkou.
Poznámky k receptu
- Seafood Marinara je směs různých mořských plodů včetně malých krevet, slávek, plátků kalamárů a kousků ryb.
- Víno lze nahradit kuřecím vývarem nebo v krajním případě vodou.
- Rajčatová passata / pyré je jako hustá rajčatová šťáva, je hladká a má hustou konzistenci. Je to obyčejné rajčatové pyré. Nesmí se zaměňovat s rajčatovým protlakem, rajčatovým kečupem nebo rajčatovou omáčkou.
- Parmezán se tradičně nepoužívá k ozdobení italských pokrmů z mořských plodů. Nenechte se tím však zastavit.