Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba vaření: 40 minut
- Počet porcí: 4
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
Na masové kuličky
- 2 lžíce a 1 šálek čistého olivového oleje
- 4 jemně nasekané stroužky česneku
- 2 velká vejce
- 1/4 šálku jemně nasekané čerstvé petrželky
- 250 g mletého roštěnce
- 250 g mletého telecího masa
- 250 g mletého vepřového zadního
- 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu
- 1/4 šálku sušené strouhanky z bílého chleba
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na rajčatovou omáčku
- 1/4 šálku čistého olivového oleje
- 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
- 4-6 utřených stroužků česneku
- 1 lžička červených chilli vloček
- 1/4 šálku rajčatového protlaku
- 4 plechovky švestkových rajčat a jejich šťávy rozmačkané metličkou
- 2 celé malé papriky s několika zářezy nožem
- 16 snítek čerstvé petrželky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 500 g špaget uvařených al dente
- 3 lžíce čerstvě nasekaných lístků bazalky
- špetka parmazánu
- větvičky čerstvé petrželky na ozdobu
Postup
Na masové kuličky
- Na malé pánvi na středním plamenu rozehřejeme 2 lžíce oleje. Přidáme česnek a restujeme ho asi 1,5 minut dokud nezměkne.
- Ve velké míse rozšleháme vejce a petrželku. Přidáme opečený česnek, maso a sýr a jemně promícháme, dokud se nespojí.
- Začneme přidávat strouhanku po 1 lžíci, dokud směs nebude držet pohromadě. Podle chuti osolíme a opepříme. Přikryjeme a necháme alespoň 30 minut odležet v lednici.
- Zbylý olej rozehřejeme ve velké pánvi na prudkém ohni. Z masa vytvarujeme kuličky o velikosti 4 cm, dáme je na pánev a smažíme ze všech stran dozlatova. Opatrně je vyjmeme na plech vyložený papírovými utěrkami.
Na rajčatovou omáčku
- Na středně velkém ohni rozehřejeme olej. Přidáme cibuli, česnek a chilli vločky a restujeme, dokud cibule nezměkne. Přidáme rajčatový protlak a vaříme 30 sekund.
- Vmícháme rajčata a necháme je odkryté vařit asi 10 minut. Přidáme papriky a snítky petrželky, podle chuti osolíme a opepříme, přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme dalších 10 minut.
- Přidáme masové kuličky, snížíme teplotu na střední stupeň a pokračujeme ve vaření cca. dalších 30 minut, dokud se masové kuličky nepropečou a omáčka nezhoustne.
Sestavení pokrmu
- Špagety slijeme a vrátíme do pánve. Přidáme část omáčky a asi 30 sekund promícháváme. Do rajčatové omáčky vmícháme nasekanou bazalku.
- Na špagety nabereme část masových kuliček a omáčky. Navrch nastrouháme hodně parmazánu a ozdobíme snítkami čerstvé petrželky.