Špagety s kuřecím masem jsou osvědčenou klasikou, která potěší kohokoliv. Tento pokrm navíc nabízí prakticky nespočet variací pro přípravu, takže si na své přijde opravdu každý.
Recept na špagety s kuřecím masem samozřejmě není jen jeden. Špagety s kuřecím masem můžete doprovodit lahodnou omáčkou, můžete si ale také zkrátka jen osmahnout na pánvi kuřecí kousky. Klasickou boloňskou omáčku můžete vyměnit za italskou houbovou omáčku, která se skvěle hodí k těstovinám. Kuřecí maso můžete vyměnit třeba i za kuličky z mletého kuřecího masa.
V naší dnešní nabídce receptů na italské špagety s kuřecím masem samozřejmě nebude chybět ani osvědčený návod na boloňské špagety s kuřecím masem. Je jen na vás, jaký recept využijete třeba při přípravě večeře nebo rychlého oběda. Alternativou klasických těstovin vám můžou být špecle s kuřecím masem.
TIP: Vyzkoušejte také recept na kuřecí maso v parmezánové krustě.
Recept špagety s kuřecím masem
Hledáte recept špagety s kuřecím masem? V tomto článku si rozhodně přijdete na své. Vyzkoušet můžete třeba tento návod.
Ingredience na recept špagety s kuřecím masem
- 1 celé syrové kuře nakrájené na 8 kusů
- 500 g tenkých špaget
- 2,5 šálku strouhaného ostrého čedaru
- 1/4 šálku nadrobno nakrájené zelené papriky
- 1/4 šálku nadrobno nakrájené červené papriky
- 1 lžička kořeněné soli
- 1/8 až 1/4 lžičky kajúnského pepře
- 2 plechovky houbové polévky
- 1 středně velká cibule nakrájená na drobné kostičky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Postup na recept špagety s kuřecím masem
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Přiveďte velký hrnec s vodou k varu. Do vroucí vody přidejte kousky kuřete a několik minut je vařte, poté zmírněte teplotu na středně nízkou a vařte 30-45 minut.
- Z hrnce vyjměte kuře a 2 šálky vývaru vzniklého z vaření kuřete. Až kuře vychladne, odstraňte kůži a oberte maso, abyste získali 2 vydatné šálky. Kosti a kůži vyhoďte.
- Uvařte špagety ve vývaru dokud nejsou al dente. Nepřevařujte je. Když jsou špagety uvařené, smíchejte je s kuřecím masem, 1,5 šálkem sýra, zelenou a červenou paprikou, kořeněnou solí, kajenským pepřem, polévkou a cibulí a posypeme solí a pepřem. Vmíchejte 1 šálek zbylého vývaru a v případě potřeby přidejte další šálek.
- Směs vložte do pekáče a posypejte ji zbývajícím šálkem sýra. Okamžitě pečte asi 45 minut, dokud sýr nezačne bublat (pokud sýr na povrchu začne příliš tmavnout, přikryjte ho fólií).
TIP: Pokud chcete změnu oproti tradičním těstovinám, vyzkoušejte špagetovou dýni.
Kuřecí maso se špagetami – recept
Připravte si vynikající kuřecí maso se špagetami, kterému dodáte jedinečnou chuť směsí bylinek a koření.
Ingredience na kuřecí maso se špagetami
- 4 kuřecí prsa bez kůže a kostí, nakrájená na centimetrové kousky
- 1 sklenice omáčky na špagety
- 1/4 šálku vody
- 1 plechovka nakrájených žampionů
- 1 lžička sušeného italského koření
- Sůl
- Neuvařené špagety
- 1/2 šálku strouhaného parmezánu
Kuřecí maso se špagetami – postup
- Do velkého hrnce přidejte kuřecí maso, omáčku na špagety, vodu, neoloupané houby a italské koření.
- Přiveďte k varu, poté snižte teplotu na minimum a vařte 15 až 20 minut, nebo dokud není kuře důkladně uvařené.
- Mezitím přiveďte k varu velký hrnec osolené vody.
- Špagety uvařte podle návodu na obalu v osolené vodě, dokud nejsou al dente, a slijte je.
- Uvařené a scezené špagety přelijte omáčkou a posypte parmazánem. Podávejte horké.
Špagety s kuřecím masem – recept
Připravte si dokonalé špagety s kuřecím masem, lahodnou zeleninou a vynikajícím sýrem čedar.
Ingredience na špagety s kuřecím masem
- 2 lžíce oleje
- 1 malá cibule, nakrájená
- ½ červené papriky
- ½ zelené papriky
- 2 kuřecí prsa bez kůže a kostí
- 1 lžíce čerstvě prolisovaného česneku
- ¾ lžičky soli
- ½ lžičky mletého chilli
- ½ lžičky papriky
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 a ½ šálku kuřecího vývaru
- 1 šálek mléka nebo smetany
- 1 šálek strouhaného sýra čedar
- 375 g špaget
Špagety s kuřecím masem – postup
- Špagety uvařte ve velkém hrnci vroucí osolené vody, dokud nejsou al dente. Nechte okapat.
- Mezitím rozehřejte velkou pánev na středním plameni a přidejte olej.
- Přidejte cibuli a papriku a vařte a míchejte, dokud nezměknou, asi 3-4 minuty.
- Přidejte kostky kuřecích prsou a vařte, dokud na povrchu nezezlátnou.
- Vmíchejte česnek, sůl, chilli a papriku a vařte 1 minutu.
- Přidejte mouku a míchejte, dokud nezůstane bílá.
- Vmíchejte vývar a mléko a přiveďte k varu. Snižte teplotu na střední a vařte a vařte, dokud nezhoustne. Vmíchejte rozdrobený sýr a přelijte přes uvařené těstoviny.
Italské těstoviny s kuřecím masem – recept
Nemáte doma špagety? Nevadí. Na tento recept můžete použít jakékoliv těstoviny včetně domácích nudlí.
Ingredience na italské těstoviny s kuřecím masem
- 2-3 kuřecí prsa bez kůže a kostí, nakrájená na kousky velikosti sousta
- 1 lžička italského koření
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1 středně velká žlutá cibule, mletá
- 3 stroužky česneku, mleté
- Těstoviny dle výběru
- Sklenice oblíbené marinara omáčky
- Voda na naplnění prázdné sklenice od marinované omáčky
- 1 šálek sýra mozzarella
- 1/2 šálku parmezánu
- sůl a pepř podle chuti
- dodatečné sušené italské koření, nepovinné
- čerstvá petrželka a/nebo bazalka, mletá na ozdobu
Italské těstoviny s kuřecím masem – postup
- Do velkého hrnce nebo pánve přidejte kapku olivového oleje a zahřejte na středně vysoké teplotě. Přidejte kuře, osolte, opepřete, přidejte italské koření a česnekový prášek. Vařte asi 5 minut, dokud není kuře z větší části propečené. Vyjměte ho na talíř.
- Do hrnce přidejte cibuli a česnek a vařte asi 2-3 minuty, dokud nezměknou. Přilijte omáčku marinara, naplňte prázdnou sklenici od omáčky vodou a přidejte do hrnce. Přiveďte k varu a poté snižte intenzitu varu.
- Přidejte kuřecí maso a těstoviny, promíchejte, poté přiklopte a vařte 10-15 minut, dokud nejsou těstoviny uvařené podle vašich představ. Vmíchejte parmezán a 1/4 šálku sýra mozzarella.
- Posypte pokrm zbývajícími 3/4 šálku sýra mozzarella a vařte další 2-3 minuty, dokud se sýr nerozpustí a nebude lepkavý.
- V případě potřeby posypte dalším italským kořením a ozdobte petrželkou nebo bazalkou.
Kuřecí masová směs na těstoviny – recept
Připravte si díky našemu návodu vynikající kuřecí masovou směs na těstoviny, kterou můžete libovolně využít.
Ingredience na kuřecí masovou směs na těstoviny
- 2 malá kuřecí prsa bez kůže
- 2 lžičky italského koření
- Sůl/pepř
- 2 lžíce olivového oleje
- 4 lžíce másla
- 1 malá žlutá cibule nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, mleté
- 4 lžíce mouky
- 1 a ½ šálku kuřecího vývaru
- ¾ šálku mléka
- 115 g smetanového sýra, změklého
- 1 šálek rozdrobeného sýra čedar
- 280 g nakrájených rajčat a zelených papriček
- 1 šálek mozzarelly, rozdrobený sýr
- červené pepřové vločky a nasekaná petrželka, na ozdobu
Kuřecí masová směs na špagety – postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Uvařte kuře.
- Kuře podélně rozkrojte na polovinu, aby vznikly 2 tenčí plátky. Osušte a lehce osolte/opepřete a okořeňte italským kořením.
- Na středně silném ohni rozehřejte olivový olej a kuře opékejte z každé strany 5-6 minut. Vyjměte je a dejte stranou. Po vychladnutí nakrájejte kuře na kousky o velikosti sousta.
- Snižte teplotu na středně nízkou. Ve stejném hrnci rozpusťte máslo a silikonovou stěrkou očistěte kousky kuřete ode dna.
- Přidejte cibuli a vařte ji do změknutí, asi 4 minuty. Přidejte česnek a vařte 1 minutu.
- Cibuli posypte moukou a promíchejte. Vařte 2 minuty, dokud už není mouka cítit.
- Přidávejte po kapkách kuřecí vývar, abyste zachovali hustotu jíšky. Mezi jednotlivými stříknutími míchejte. Poté přidejte po troškách mléko. Šlehejte, dokud se nespojí a nezůstane hladké.
- Mezitím nechte omáčku vařit a redukovat, zatímco se voda na těstoviny ohřívá. Přidejte změklý smetanový sýr a průběžně míchejte, dokud se nerozpustí a nezůstane hladký. To je obtížnější, pokud je smetanový sýr studený.
- Snižte teplotu na minimum a nechte základ trochu vychladnout. Přisypte rozdrobený čedar a promíchejte.
- Pokud chcete omáčku vůbec zředit, přidejte trochu šťávy z nakrájených rajčat, jinak šťávu slijte a rajčata přidejte spolu s kuřecím masem.
- Promíchejte, aby se vše spojilo.
- Vmíchejte špagety. Pokud nepoužíváte hrnec vhodný do trouby, přendejte omáčku do lehce vymazané zapékací misky.
- Posypte sýrem mozzarella a pečte odkryté 15 minut. V případě potřeby ji na závěr několik minut opečte, pozorně ji sledujte.
- Vyjměte z trouby. Ozdobte vločkami červené papriky a čerstvou petrželkou. Podávejte s česnekovým chlebem se sýrem.
Kuřecí směs na špagety – recept
Připravte si dokonalou kuřecí směs na špagety. Tuto jemně kořeněnou kuřecí směs můžete samozřejmě použít u celé řady jiných jídel.
Kuřecí směs na špagety ingredience
- 2 lžíce oleje, rozdělené
- 500 g vykostěných kuřecích stehen nakrájených na kousky
- 1/2 lžičky soli podle chuti
- 1/4 lžičky černého pepře
- 2 lžičky italského koření
- 1/2 lžičky česnekového prášku a cibulového prášku
- 1/2 lžičky papriky
- 250 g hnědých žampionů, nakrájených na plátky
- 3 lžíce másla
- 1 nasekaná hnědá šalotka
- 1 zelená paprika, zbavená semínek a nakrájená na kousky
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 lžíce čerstvé nasekané petrželky
Kuřecí směs na špagety – postup
- Na velké pánvi rozehřejte 1 lžíci oleje na středně vysokou teplotu. Když je olej rozpálený, přidejte kuře. Osolte, opepřete, přidejte italské koření, česnekový prášek, cibulový prášek a papriku. Dobře promíchejte a opékejte kuře po celém povrchu, dokud nezhnědne a není propečené, asi 5-6 minut.
- Upečené kuře přendejte na talíř; dejte stranou a udržujte v teple.
- Na stejné pánvi rozehřejte zbývající olej s 1 lžící másla. Přidejte houby a za stálého míchání je vařte, dokud nezačnou hnědnout a měknout, asi 3-4 minuty.
- Do pánve přidejte zbývající máslo. Nechte rozpustit a smažte šalotku a papriku, dokud nezměknou a nezavoní, asi 3 minuty. Přidejte česnek a smažte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund.
- Přidejte kuře zpět na pánev spolu s veškerou šťávou, která se uvolnila během restování. Všechny ingredience promíchejte, aby se rovnoměrně obalily ve šťávě z pánve. Pokračujte ve vaření, dokud všechna zelenina nezměkne a kuře nebude propečené, asi ještě 1-2 minuty.
- Vyzkoušejte chuť a podle potřeby dochuťte solí a pepřem. Podávejte teplé.
Omáčka na špagety s kuřecím masem – recept
Milujete špagety s omáčkami? Naučíme vás, jak si připravit omáčku na špagety s kuřecím masem. Vyzkoušejte i recept na zapečené špagety s kuřecím masem.
Omáčka na špagety s kuřecím masem ingredience
- 2 kuřecí prsa bez kůže a kostí – nebo stehna
- 1 lžíce másla
- 4 stroužky česneku, mleté nebo drcené
- 1 cibule, středně velká nakrájená nebo na kostičky
- 793 g drcených rajčat
- 2 lžičky sušené bazalky – nebo 2 lžíce čerstvé
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky pepře
- 1/4 lžičky drceného červeného pepře – volitelně podle chuti
- 1/4 lžičky cukru
- 450 g těstovin podle vlastního výběru
Postup na omáčku na špagety s kuřecím masem
- Kuřecí prsa zbavte veškerého tuku. Nakrájejte maso na plátky napříč vlákny, pak opět na druhou stranu, abyste vytvořili kousky větší velikosti.
- Velkou stranou krouhače nakrájejte cibuli. Místo toho můžete cibuli také nakrájet – ale budete ji dusit o něco déle.
- Do velké pánve přidejte na středně vysokou teplotu lžíci másla nebo olivového oleje. Kuřecí maso smažte asi 5 minut, přidejte cibuli a vařte, dokud cibule nezprůhlední – celkem asi 10-12 minut. Posledních několik minut vaření přidejte česnek.
- Přidejte všechno ostatní koření a rajčata. Vařte alespoň 15 minut – během vaření uvařte těstoviny.
- Podávejte na uvařených těstovinách nebo v jiných pokrmech.
Špagety s kuřecím masem a rajčaty – recept
Připravte si díky našemu receptu perfektní špagety s kuřecím masem a rajčaty, které potěší všechny milovníky italské kuchyně.
Špagety s kuřecím masem a rajčaty ingredience
- Špagety
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 6 zralých švestkových rajčat, zbavených semínek a nakrájených na 1/4palcové kostky
- 340 g vařeného vykostěného kuřecího masa natrhaného na kousky (3 šálky)
- ½ lžičky soli
- Čerstvě mletý černý pepř
- 2 lžíce nasekané čerstvé bazalky
- 1 špalík čerstvého kozího sýra, nadrobený
Špagety s kuřecím masem a rajčaty – postup
- Přiveďte k varu velký hrnec osolené vody, přidejte špagety a vařte je podle návodu na obalu za častého míchání, dokud nejsou al dente. Ponechte si 1 1/2 šálku tekutiny z vaření těstovin. Špagety slijte v cedníku a ponechte je v zásobě.
- Ve stejném hrnci rozehřejte na středním plameni olej. Přidejte cibuli a za stálého míchání ji vařte asi 5 minut do změknutí. Vraťte těstoviny do hrnce spolu s rajčaty, kuřecím masem a tekutinou z těstovin. Dobře promíchejte a podle chuti osolte a opepřete.
- Přendejte těstoviny na talíře. Posypte je bazalkou, posypte rozdrobeným kozím sýrem a ihned podávejte.
Boloňské špagety s kuřecím masem – recept
Většina lidí má boloňské špagety spojené s mletým hovězím masem. Pravdou ale je, že si doma můžete připravit také boloňské špagety s kuřecím masem.
Boloňské špagety s kuřecím masem – ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 oloupaná a nadrobno nakrájená cibule
- 1 oloupaná a nadrobno nakrájená mrkev
- 1 řapíkatý celer, nakrájený nadrobno
- 3 oloupané a nadrobno nasekané stroužky česneku
- 80 g slaniny
- 500 g kuřecího mletého masa
- 400 ml Passaty
- 200 ml kuřecího vývaru
- 60 ml mléka
- 2 lžíce rajčatového pyré
- 1 lžíce bílého vinného octa
- 1 lžička cukru
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce oregana
- Sůl a pepř
Boloňské špagety s kuřecím masem – postup
- Cibuli, mrkev, celer, slaninu a česnek smažte na 1 lžíci olivového oleje 3-4 minuty do změknutí.
- Zvyšte teplotu na maximum a přidejte kuřecí mleté maso. Smažte, dokud kuřecí maso nezmění barvu. To trvá zhruba 3-4 minuty.
- Přidejte passatu, vývar, rajčatový protlak, mléko, bílý vinný ocet, bobkové listy, oregano, cukr, sůl a pepř. Vařte 25-30 minut.
- Podávejte s těstovinami, strouhaným parmazánem a posypanou nasekanou petrželkou.
Těstoviny s kuřecím masem a sušenými rajčaty – recept
Sušená rajčata dokáží dodat vašemu jídlu charakteristickou chuť. Přesvědčte se sami díky tomuto osvědčenému receptu na těstoviny s kuřecím masem a sušenými rajčaty.
Ingredience na těstoviny s kuřecím masem a sušenými rajčaty
- 226 g celozrnných těstovin libovolného tvaru
- 1 lžíce nesoleného másla
- 750 g kuřecích prsou bez kůže nakrájených na kousky velikosti sousta
- 1 sklenice sušených rajčat nakrájených
- 3 stroužky česneku, mletého
- 1/2 lžičky sušeného oregana
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky kajenského pepře
- 1/4 šálku suchého bílého vína nebo kuřecího vývaru
- 2/3 šálku smetany ke šlehání
- 1/2 šálku čerstvě nastrouhaného parmezánu a další na podávání
- 2 šálky baby špenátu
Těstoviny s kuřecím masem a sušenými rajčaty- postup
- Přiveďte velký hrnec s vodou k varu. Posypte je několika lžičkami soli, přidejte těstoviny a vařte je podle návodu na obalu, dokud nejsou al dente. Slijte je a dejte stranou.
- Mezitím rozpusťte máslo ve velké hluboké pánvi na středním ohni. Jakmile je pánev rozpálená, přidejte kuře a smažte ho ze všech stran lehce dozlatova, asi 3-4 minuty.
- Snižte teplotu na středně nízkou, přidejte okapaná sušená rajčata, česnek, oregano, sůl, černý pepř a kajenský pepř a vařte, dokud se nerozvoní, asi 30 sekund. Přidejte víno a za občasného míchání vařte 2 minuty, dokud se tekutina neodpaří. Odstavte z ohně.
- Do pánve přidejte smetanu ke šlehání, poté těstoviny, špenát a 1/2 šálku parmezánu. Míchejte 30 sekund, aby se špenát rozvařil. Posypte dalším parmazánem a podávejte.