Recept na špagety s citronovým pestem

Bezmasá jídlaHlavní jídlaŠpagetyVeganskéVegetariánské
spagety-s-citronovym-pestem

Tato zeleninová mísa je skvělou bezlepkovou a veganskou večeří na všední den.

Ingredience

  • 1 středně velká špagetová dýně
  • extra panenský olivový olej na pokapání
  • 2 šálky růžiček květáku
  • pesto z konopných semínek
  • 2 šálky baby špenátu, nahrubo nasekaného
  • šťáva z ½ malého citronu a klínky na podávání
  • 2 polévkové lžíce piniových oříšků
  • ¼ šálku nasekaných čerstvých bylinek (petržel nebo bazalka)
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • parmezán (nepovinné)

Recept je na 4 porce.

Postup

  1. Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte dva plechy pečícím papírem.
  2. Připravte a upečte špagety podle návodu níže. Květák pokapejte olivovým olejem, posypte solí a pepřem a položte na druhý plech. Pečte asi 25 minut nebo dokud okraje nezezlátnou.
  3. Mezitím připravte pesto a dejte ho stranou.
  4. Baby špenát dejte do velké mísy. Vidličkou naškrábejte špagety na nudličky. Přidejte citronovou šťávu a podle chuti osolte a opepřete (můžete to udělat přímo v půlkách špagetových dýní). Přidejte špagetové dýně do mísy a jemně promíchejte, aby teplem z dýní listy špenátu lehce povadly.
  5. Přidejte opečený květák, piniové oříšky, petrželku a trochu pesta.
  6. Nepovinný krok: promíchejte vše dohromady, aby pesto pokrylo všechnu zeleninu.
  7. Podávejte s klínky citronu, dalším pestem a případně parmezánem.

Dýňové špagety

  1. Nejdříve dýni rozkrojte podélně na polovinu. Poté vydlabejte semínka.
  2. Poté vnitřek lehce pokapejte olivovým olejem a posypte solí a pepřem. Stačí lehké pokapání a lehké posypání. Příliš mnoho oleje a soli v této fázi způsobuje, že dýně je trochu vodnatá.
  3. Pečeme 30 až 40 minut. Vlákna tak budou al dente (méně kašovité). Čas samozřejmě závisí na velikosti vaší dýně a na teplotě vaší trouby. Může se také lišit od dýně k dýni, takže podle toho upravte dobu vaření.
  4. Jakmile je dýně upečená a dostatečně vychladlá na dotek, oškrábejte z ní vidličkou vlákna. Je dobré začínat zvenku a postupovat dovnitř a postupně je načechrávat.
  5. A je to. Dochuťte je ještě solí a pepřem a podávejte jako jednoduchou zeleninovou přílohu. Nebo ji můžete použít do svých oblíbených receptů na špagety.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang