Špagety bolognese jsou stará osvědčená italská klasika, se kterou nemůžete nic pokazit, protože je rádi snědí děti i dospělí. My jsme je ještě doplnili o uzené tofu.
Špagety bolognese s uzeným tofu jsou tedy lehčí variantou receptu s masem. Zvláště pokud si nejste jisti kvalitou mletého masa, které kupujete, použijte raději kvalitní tofu. Omáčka na špagety bez masa je plnohodnotným jídlem pro každého stejně jako další recepty z tofu.
Ingredience
- 320 g špaget
- 2 ks uzeného tofu
- 400 g rajčat
- 150 g cibule
- 150 g mrkve
- 150 g celeru
- 10 g česneku
- 0,4 dcl oleje
- 2 dcl zeleninového vývaru
- 2 ks bobkového listu
- špetka mletého muškátového oříšku
- špetka nového koření a pepře
- 1/4 KL sušené bazalky
- 1/2 KL sušeného oregána
- 1/4 KL sušeného tymiánu
- sůl
- cukr
- olivový olej
- kečup
Postup
- Na oleji opečeme nakrájenou cibuli, přidáme na hrubším struhadle nakrájenou kořenovou zeleninu, jemně osolíme. Přidáme bobkový list a nové koření, podlijeme zeleninovým vývarem a dusíme do měkka.
- Přidáme rozmačkané / nastrouhané uzené tofu a necháme přejít varem.
- Přidáme pokrájená a oloupaná rajčata a spolu dusíme ještě 10 minut.
- Na závěr přidáme sušenou bazalku, oregano, tymián, muškátový ořech, pepř, rozmačkaný česnek a provaříme.
- Dochutíme cukrem nebo citrónem, olivovým olejem a kečupem podle potřeby.