Špagety aglio e olio vyžadují doslova jen hrstku ingrediencí, přesto se ale jedná o vynikající italské jídlo, ke kterému se vždy budete rádi vracet.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 22 minut
- Celkem: 32 minut
Ingredience
- 500 g špaget
- 6 stroužků česneku, nakrájené na tenké plátky
- ½ šálku olivového oleje
- ¼ lžičky červené papriky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- ¼ šálku nasekané čerstvé italské petrželky
- 1 šálek jemně nastrouhaného sýru Parmigiano-Reggiano
Postup
- Přiveďte k varu velký hrnec s mírně osolenou vodou. Špagety vařte ve vroucí vodě za občasného míchání, dokud nejsou uvařené, ale pevné na skus, asi 12 minut. Sceďte je a přendejte do mísy na těstoviny.
- Na studené pánvi smíchejte česnek a olivový olej. Vařte na středním plameni, aby se česnek pomalu opékal, asi 10 minut. Jakmile začne olivový olej bublat, snižte teplotu na středně nízkou. Vařte a míchejte, dokud česnek nezíská zlatohnědou barvu, asi dalších 5 minut. Odstavte z ohně.
- Do těstovin vmíchejte vločky červené papriky, černý pepř a sůl. Přilijte olivový olej a česnek a posypte italskou petrželkou a polovinou sýru Parmigiano-Reggiano; promíchejte, dokud se nespojí.
- Těstoviny podávejte posypané zbylým sýrem Parmigiano-Reggiano.