Parné letní dny si říkají o lehká a rychlá jídla. Komu by se chtělo trávit hodiny za plotnou, když venku příjemně hřeje slunce? Ideálním pokrmem na léto jsou saláty, které tělu dodají potřebné vitamíny a dokážou příjemně zasytit. Jak zní recept na šopský salát? A jak připravit ten pravý šopský salát, na kterém si pochutnávají Bulhaři?
K přípravě šopského salátu toho není potřeba mnoho. Podobně jako okurkový salát, mrkvový salát, tradiční bramborový salát nebo salát Tzatziki, coleslaw z červeného zelí, mangový salát či studený tuňákový salát a studený těstovinový salát patří také ten šopský mezi jednoduché a osvěžující letní saláty.
Nejlepší je z čerstvé zeleniny v bio kvalitě ve spojení s kvalitním balkánským sýrem. Neopomeňte také přidat domácí zálivku vinaigrette!
Shrnutí článku
Pravý šopský salát – nejen zelenina je základem pravého šopského salátu. Při jeho přípravě se neobejdete bez sýru feta a bulharského koření Čubrica
Zálivky a dresingy na šopský salát – ať už se jedná o dipy z octa, hořčice, olivového oleje nebo česneku, samotná zálivka nebo dresing oživí nejen šopský salát
Původ šopského salátu – šopský salát s balkánským sýrem není původním receptem. Pravý šopský salát vznikl v Bulharsku a to dokonce v původní verzi s feta sýrem
Šopský salát – recept
Kdo si chce připravit pravý šopský salát, musí sáhnout po kvalitním feta sýru a sehnat bulharské koření Čubrica, které se skládá z saturejky, semen pískavice, soli a chilli. Tento pikantní salát se skvěle kombinuje se smaženými karbanátky nebo kuřecím teriyaki.
Ingredience
- rajčata
- salátová okurka
- paprika
- červená cibule
- olivy
- feta sýr
- extra panenský
- sůl
- koření čubrica
Množství si upravíme podle množství porcí, které připravujeme.
Postup
- Zeleninu omyjeme a nakrájíme na menší kousky a vložíme do mísy. Promícháme s panenským olivovým olejem, kořením, solí a případně pepřem. Necháme asi hodinku odležet.
- Před servírováním přidáme nastrouhaný feta sýr. A hned je jasné, co na večeři v parných dnech.
Jednoduchý šopský salát – recept
Máte chuť na šopský salát, na druhou stranu se vám nechce v kuchyni trávit příliš mnoho času? Připravte si s námi tento vynikající jednoduchý šopský salát.
Ingredience
- 6 lžic extra panenského olivového oleje
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/2 lžičky nasekaného česneku
- 1 lžička červeného vinného octa
- 1/2 lžičky sušeného oregana nebo 1 lžička nasekaného čerstvého oregana
- 1/2 lžičky sušeného kopru nebo 1 lžička nasekaného čerstvého kopru
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 3 velká rajčata zbavená semínek a nahrubo nakrájená
- 3/4 okurky, oloupané, zbavené semínek a nahrubo nakrájené
- 1/2 červené cibule, nakrájené nadrobno
- 1 paprika, zbavená semínek a nasekaná nahrubo
- 1/2 šálku černých oliv bez pecky (nejlépe naložených ve slané vodě), nahrubo nasekaných
- 1/2 hrnku rozdrobeného sýra feta
Postup
- Připravte si dresing: Olivový olej, citronovou šťávu, česnek, ocet, oregano a kopr šlehejte, dokud se nespojí. Podle chuti osolte a přidejte čerstvě mletý černý pepř.
- Dresing na šopský salát si můžete připravit 3 hodiny předem. Nechte stát při pokojové teplotě. Před použitím znovu prošlehejte.
- V míse smíchejte rajčata, okurku, cibuli, papriku a olivy. Promíchejte se zálivkou. Jednoduchý šopský salát podávejte se zálivkou a posypaný sýrem.
Nejlepší šopský salát s balkánským sýrem – recept
Šopský salát s balkánským sýrem je velmi zdravé a dietní jídlo. Obsahuje mnoho vitamínů a díky sýru také nějaké ty bílkoviny. Lze ho tak směle zařadit do jídelníčku na hubnutí. Podle aplikace Kalorické tabulky má šopský salát na 100 g energetickou hodnotu 65 kcal.
Mnoho Čechů však nedá dopustit na variantu šopského salátu s balkánským sýrem, na kterou jsou zvyklí. Jak tedy zní recept na šopský salát s balkánským sýrem?
Ingredience
- 1 cibule
- 1-2 lžíce olivového oleje
- 300 g rajčat
- 1 salátová okurka
- 250 g balkánský sýr
- 300 g červené papriky
- sůl, pepř
Postup
- Samotná příprava je snadná a nezabere déle než 10 minut. Zeleninu omyjeme, pokrájíme na malé kousky a smícháme s olejem, pepřem a solí.
- Po odležení posypeme nastrouhaným balkánským sýrem a můžeme podávat. A nejlepší šopský salát s balkánským sýrem je na světě.
- Vegani mohou balkánský sýr nahradit tofu natural, ze kterého si lze svépomocí vyrobit výtečnou napodobeninu balkánského sýru.
- Stačí jen tofu naložit pokrájené do soli a nechat několik hodit odstát ve sklenici. Více receptů a tipů si lze přečíst na vegan.cz.
Zálivka na šopský salát – recept
Ačkoliv se většinou připravuje šopský salát bez zálivky, lze recept trochu pozměnit a připravit si zálivku z vinného octa a cukru moučky. Pokud tedy chcete, aby zdobila váš šopský salát zálivka, postupujte podle našeho receptu.
Ingredience
- 5 lžic vinného octa
- 5 lžic cukru moučky
- 6 lžic vody
- půl lžičky soli
Postup
- Všechny suroviny – ocet, cukr moučka, vodu a sůl – smícháme v hrnečku či menší misce. Poté vložíme do lednice a necháme cukr hezky rozpustit.
- Když posypeme salát sýrem, přijde čas na přidání vynikající zálivky, která krásně sladí chutě celého salátu.
Dresing na šopský salát – recept
Způsobů, jak připravit dresing na šopský salát, existuje více. Můžete vyzkoušet například tuto variantu dresingu na salát s citronem a dijonskou hořčicí.
Ingredience
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce vinného octa
- 1 stroužek česneku, drcený
- 1/2 lžičky oregana
- 1/4 lžičky dijonské hořčice
- 1/4 lžičky mořské soli
- čerstvě mletý pepř
Postup
- V malé misce smíchejte olivový olej, ocet, česnek, oregano, hořčici, sůl a několik zrnek pepře.
- Nechte chvilku odležet a servírujte se šopským salátem.
Salát s balkánským sýrem – recept
Připravte si doma dokonalý salát s balkánským sýrem. Jakmile tento recept na salát s balkánským sýrem jednou vyzkoušíte, zamilujete si ho.
Ingredience
- 3 šálky římského salátu, nakrájeného na kousky
- 1 šálek hroznových rajčat (nebo cherry rajčat)
- 1 šálek červené cibule, nakrájené (zhruba 1 malá červená cibule)
- 1 a ½ šálku okurky, nakrájené na čtvrtky (zhruba 1 střední okurka)
- 1 středně velká zelená paprika, nakrájená na kousky
- ¼ šálku celých oliv Kalamata
- ¼ šálku rozdrobeného balkánského sýra
Na dresing
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 a ½ lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- ½ lžičky sušeného oregana
- ¼ lžičky mořské soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře (nebo více podle chuti)
Postup
- Ve velké míse smíchejte římský salát, cherry rajčata, červenou cibuli, okurku, olivy a balkánský sýr.
- V malé misce připravte citronovou řeckou zálivku tak, že vyšleháte olivový olej, citronovou šťávu, oregano, sůl a pepř.
- Salát přelijte zálivkou a promíchejte. Podle chuti přidejte více černého pepře.
Základ šopského salátu
Bulharský pravý šopský salát se stal jedním ze symbolů tamějšího cestovního ruchu ve 20. století, jelikož byl často servírován turistům na plážích u Černého moře. Odtamtud se však jeho ohlasy rychle donesly do střední Evropy, také v České republice se salát těší veliké oblibě a připravuje ho spousta domácností.
Málokdo však ví, že pravý šopský salát je trochu jiný, než jaký ho Češi znají z místních bister a jaký si připravují sami doma. Originál šopského salátu totiž neobsahuje balkánský sýr, se kterým je v Česku tento salát neodmyslitelně spjatý, avšak sýr feta.
Základem pravého šopského salátu je čerstvá zelenina, konkrétně papriky, rajčata a salátová okurka. Používá se také olivový olej. Velmi důležitou přísadou pro ten pravý šopský salát je směs bulharského koření čubrica (saturejka, semena pískavice, sůl a chilli).
A samozřejmě nesmí chybět feta sýr. Feta sýr se vyrábí z čerstvého kozího a ovčího mléka a zraje ve slaném nálevu. Naopak balkánský sýr je jen napodobeninou feta sýru, vzniká z pasterovaného kravského mléka.
Původ šopského salátu
Domovinou pro šopský salát je zmíněné Bulharsko. Původ šopského salátu sahá do okolí bulharských měst Sofie a Dupnice. Právě tam, na Balkánském poloostrově, kdysi objevili dokonalou chuť, která vznikne spojením čerstvé zeleniny a sýru.
A kdo že ji objevil? Byli to Šopové, obyvatelé Bulharska, které mluví specifickým nářečím. Právě po tomto národě získal šopský salát svůj název.
Šopský salát je tak od těch dob neodmyslitelně spjatý s bulharskou gastronomií a sami Bulhaři ho považují za národní salát. Není divu, však barvy šopského salátu nápadně připomínají právě bulharskou vlajku, díky tomu je zcela jasné, jaký je původ šopského salátu.
Jde dokonce o nejznámější bulharské jídlo, které rychle získalo na oblibě také v ostatních státech Evropy. Z blízkého Srbska si připravte i rizoto s mletým masem, které je dokonalým všedním pokrmem.
Teď je již původ šopského salátu známý. Zajímavé je, že zatímco v Česku si šopský salát lidé často dopřávají jako zdravou, odlehčenou večeři či svačinku, v Bulharsku je velice oblíbený při popíjení tradičních lihovin, jako je vodka nebo rakije.
Balkánská gastronomie ukrývá také další klenoty. Vynikající je například netradiční makedonské jídlo s názvem tavče gavče, které si mohou dopřát i vegani. V Bulharsku se zase těší popularitě Tarator, studená okurková polévka.