Znáte ten pocit, když jdete po ulici, lidi na vás koukaj a vy jste z toho celí nesví? Jasně, existují asi lidé, kterým to dělá dobře a automaticky je napadne „Páni, tak dneska mi to teda vážně sekne!“ a pak se hrdě a potěšeně vznáší ulicí dál. Já bohužel patřím do té druhé skupiny… Té, co se jí ihned začne honit hlavou „To jsem si jako zase při líčení kýchla a teď mám řasenku všude po obličeji, takže vypadám jako zdivočelá panda? Nebo mám rtěnku na zubech?

Takže dneska si tak v klidu vykračuju (a dělám, že tam nejsem) a najednou čumil. Já jako chápu, že některé ženy jsou na upřený pohled do oblasti hrudníku zvyklé, ale já fakt ne. Vzhledem k tomu, že můj vývoj se zastavil zhruba ve 12, moje širé ploché hrudní pláně žádný radostný pohled nenaskýtají.

Jooo, v těch 12 letech mi to dost vyhovovalo. V 16 už méně. Na fotkách z tanečních mě poznáte jen podle sukně. Takže můžu být fakt divná holka nebo taky výměnný student ze Skotska. Ale zpět k dnešku. 

Věnovala jsem čumilovi dost nelítostný a vyčítavý pohled. Jakože „Přestaň okamžitě vejrat, ty hnusnej perverzáku!!!„. A pro jistotu jsem se přesunula na jinou část nástupiště metra. Chvíli byl klid. Další prasák. Sakra, tak dáte už dneska všichni pokoj? Zhlédla jsem dolů, zda nemám bundu od omáčky, marmelády nebo tak (ne, že by mě to teda překvapilo).

A tam? Třetí ňadro!!! Fakt! Já si koupila takovou skleněnku na krk. A přes všechny ty vrstvy oděvů z toho vzniklo velmi realistické třetí prso přesně uprostřed. Bez legrace. Takže konečně jsem zmutovaný mimozemšťan zevnitř i zvenku. Paráda… Pravda prostě vždycky nakonec vyjde napovrch!

Říkáte si, že na tenhle příběh prostě tu snídaňovou panna cottu nemůžu navázat? No, máte pravdu. Ale je to hříšný dezert a zdravá snídaně v jednom, takže taky trochu záležitost z jiného světa (možná dokonce z toho samého jako já). A navíc se vtipně klepe trochu jako Jabba Hutt! Je ale naprosto dokonalá! No řekněte, kdo by nechtěl snídat panna cottu? Já teda jo! Klidně každý den. Jenže.

Občas i u mě prosvitne závojem šílenství paprsek příčetnosti, a tak je mi jasné, že to není zcela rozumné rozhodnutí. A tak jsem stvořila tuhle snídaňovou verzi. Trocha smetánky tam teda je, ale pokud chcete úplně dietní verzi, můžete zkusit mléko nebo vodu (ale smetánka je smetánka). Příště si ji ale dáme s rozmačkanými čerstvými jahodami nebo borůvkami, mňam. Už aby byla sezona!

Snídaňová panna cotta ze skyru

Ingredience:

Granola:

  • 180 g směsi vloček (ovesné, ječné, pohankové)
  • 20 g směsi semínek (lněná, slunečnicová, dýňová, chia)
  • 50 g loupaných mandlí
  • 50 g neloupaných mandlí
  • 2 lžíce mandlového másla
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 3 lžíce javorového sirupu
    1 lžíce vody
  • 1/2 lžičky soli (já použila vanilkovou sůl)
  • 1/2-1 lžíce perníkového koření (nebo můžete místo javorového sirupu, soli a perníkového koření použít jemně slaný perníkový sirup)
  • slazené kokosové lupínky (můžete použít i obyčejné)

Panna cotta:

  • 4 plátky želatiny
  • 250 g skyru
  • 100 g smetany ke šlehání (nebo smetany na vaření)
  • sypká stévie nebo krupicový cukr (množství sladidla přizpůsobte své chuti, já dala 3/4 lžíce stévie)
  • špetka soli
  • 1/4 vanilkového lusku

Na dokončení olej na vytření skleniček

K podávání:

  • oblíbená granola
  • mučenka
  • maliny
  • lyofilizovaný černý rybíz
  • + sirup na zalití (nemusí být)

Postup

Všechny ingredience kromě kokosových lupínků (pokud použijete obyčejné kokosové lupínky, vmíchejte je také) smíchejte ve větší míse a poté rozprostřete na plech vyložený papírem na pečení. Pečte v troubě rozehřáté na 180°C 20 minut. V polovině pečení (tedy po 10 minutách) granolu prohrábněte obracečkou nebo vařečkou. Nechte vychladnout, smíchejte s kokosovými lupínky a uložte do uzavíratelné sklenice nebo krabičky.

Dvě vhodné skleničky (nižší, rozšiřující se směrem nahoru, jen tak půjde panna cotta snadno vyklepnout) vymažte trochou oleje. Želatinu namočte do studené vody a nechte 5 minut bobtnat. Skyr v rendlíku smíchejte se smetanou, oslaďte, osolte, přidejte vyškrábnutá semínka z vanilkového lusku a za stálého míchání zahřejte.

Vymačkejte z želatiny přebytečnou vodu a vmíchejte ji do směsi v rendlíku. Když se želatina dokonale rozpustí, rozlijte připravenou směs do skleniček a dejte přes noc ztuhnout do ledničky.

Ráno okraje panna cotty opatrně uvolněte nožem. Na talíř nasypte granolu a nahoru vyklepněte panna cottu. Ozdobte ovocem a poprašte rozdrceným lyofilizovaným ovocem. Můžete i zakápnout sirupem.

Redakce Receptik.cz

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang