Tato vydatná snídaně se skvěle hodí na pozdní víkendové snídaně. Brambory, slanina, vejce a sýr je klasická kombinace, která nikdy nezklame.
Ingredience
- 4 plátky slaniny nakrájené na centimetrové kousky
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 brambory, omyté a nakrájené na kostičky
- ¼ hrnku vody
- 2 jarní cibulky, nakrájené na plátky
- 2 stroužky česneku, mleté
- ½ lžičky uzené papriky
- Sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
- 4 vejce
- 1 hrnek strouhaného sýra čedar
Postup
- Vložte slaninu na velkou pánev a na středně vysokém ohni ji za občasného otáčení opékejte 5 až 8 minut, dokud nebude křupavá.
- Položte ji na papírové utěrky a nechte okapat, většinu slaninového tuku si ponechte na pánvi.
- Snižte teplotu. Vsypte cibuli a smažte, dokud nezačne měknout, asi 5 minut. Přidejte brambory; promíchejte, aby se rovnoměrně obalily ve slaninovém tuku. Přilijte vodu a pánev přikryjte velkou poklicí.
- Za občasné kontroly vařte, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut. Přidejte jarní cibulku, česnek a papriku. Dochuťte solí a pepřem.
- Lžící udělejte do bramborové směsi 4 důlky a odkryjte dno pánve. Do každé jamky rozklepněte vejce, osolte a opepřete.
- Celou pánev posypte připravenou slaninou a sýrem. Přiklopte pokličkou a pečte, dokud bílky neztuhnou a žloutky nejsou stále tekuté, asi 5 minut.