Vánoce se blíží a vy nevíte, co z bílků? Napečte si spolu s námi oblíbené bílkové cukroví: sněhové pusinky s kokosem – klasický recept z bílků, který nesmí chybět na prostřeném vánočním stole. Naučte se s námi, jak vyšlehat sníh z bílků a připravit klasické bílkové pusinky.
Nejlepší na receptu na kokosky je to, že vám budou stačit pouze tři suroviny. Tekuté vaječné bílky, krystalový cukr a strouhaný kokos. Žádná mouka, žádné kravské mléko. Pokud tedy nevíte, co s bílky, přidejte je do receptu na kokosky a vytvořte měkké pusinky. Nebo vyzkoušejte tradiční recept na laskonky – jedinečný recept z bílků!
Sněhové pusinky s kokosem
Sněhové kokosky (nebo také bílkové pusinky) jsou tekuté vaječné bílky a cukr ušlehané do pevného krému. Toto bílkové cukroví patří mezi recepty z bílků, a i když je chutné samo o sobě, může také dodat strukturu a vzrůst mnoha různým receptům.
Nezapomeňte na zdobící sáček s hvězdicovou špičkou, aby byly sněhové kokosové pusinky pěkné. Pokud zdobící sáček nemáte, nevadí, službu vám udělá i pevnější igelitový sáček s odstřiženou špičkou.
Existují tři různé pusinky: francouzské, švýcarské a italské. Rozdíl mezi jednotlivými druhy měkkých pusinek spočívá ve způsobu kombinace cukru a bílků.
Kokosové pusinky – recept z bílků
Toto je recept na kokosky – kokosové pusinky, které se připravují pouze ze tří ingrediencí. Uvnitř jsou kokosové pusinky nádherně vzdušné a na povrchu křupavé. Recept na kokosky připravíte za 50 minut.
Ingredience na kokosové pusinky
- 2 tekuté vaječné bílky
- ½ šálku cukru krystal (100 g)
- 1 šálek strouhaného neslazeného kokosu (80 g)
Postup na kokosové pusinky
- Připravte si vodní lázeň na šlehání bílků: potřebujete dva hrnce z nerezové oceli, jeden o něco větší než druhý. Do většího hrnce nalijte asi 2,5 cm vody. Menší hrnec umístěte do spodního většího hrnce; dno horního hrnce se nesmí dotýkat vodní hladiny.
- Oba hrnce postavte na sporák a zapněte jej na vysokou teplotu. Jakmile se voda začne vařit, stoupající pára ohřívá horní hrnec. Jakmile je hrnec horký, snižte teplotu na minimum a nechte vodu jen vařit.
- Do horního hrnce nalijte tekuté vaječné bílky a začněte je šlehat ručním elektrickým mixérem. Nejprve šlehejte pomalu, poté zvyšte rychlost. Současně přidejte hrubý cukr.
- Hlídejte teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká, bílky by se začaly vařit. Teplota bílků by měla být asi taková, že když do nich strčíte prst, budou příjemně teplé.
- Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a bílá pusinková hmota neztuhne a krásně se neleskne.
- Odstraňte vrchní nádobu s pusinkami a přisypte strouhaný kokos. Směs promíchejte rukou.
- Vezměte pečicí papír a připravte si plech na pečení: povrch pečicího papíru lehce vymažte tukem, zejména po obvodu. Položte na něj papír a přitlačte ho. Díky tukovému základu bude papír dobře držet.
- Poté papír na povrchu namažte a jemně poprašte moukou. Kokosové pusinky se nebudou lepit ke dnu a po upečení je lze z papíru bez problémů vyjmout.
- Pomocí dvou lžic vytvarujte z pusinkové směsi malé sněhové koule – kopečky o průměru asi 4 cm.
- Pečte je v předehřáté troubě při 170 °C po dobu 5 minut. Poté teplotu snižte na 130 °C a pečte dalších 15 minut, dokud nejsou sušenky na povrchu lehce zlatavé.
- Měkké pusinky nechte zcela vychladnout. Skladujte je v suchu a chladu ve vzduchotěsné nádobě s víkem, kde vydrží asi 14 dní.
Nejlepší sněhové kokosky – recept
Snadno si připravte tento recept na kokosky (recept na makronky), jehož příprava netrvá ani půl hodiny. Je skvělou volbou, pokud nevíte, co s bílky. Hodí se totiž pro každou příležitost!
Ingredience na sněhové kokosky
- 3 1/4 šálku (300 g) drceného kokosu
- 3/4 šálku (225 g) slazeného kondenzovaného mléka (asi 1/2 plechovky)
- 1/2 šálku (90 g) rozpuštěné čokolády
Postup na sněhové kokosky
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte velký plech pečicím papírem nebo podložkou.
- Ve středně velké míse smíchejte kokos a slazené kondenzované mléko. Lžící míchejte, dokud se kokos a mléko zcela nepromísí, směs bude velmi lepivá, ale ne příliš mokrá.
- Pomocí polévkové lžíce naberte 2 lžíce kokosové směsi a položte je na plech asi 2,5 cm od sebe, nemusíte se bát, že by se rozsypaly.
- Jemně vytvarujte kulatý kopeček, abyste vytvořili klasický tvar makronky.
- Pečte, dokud vršky nejsou zlatohnědé, asi 15-20 minut.
- Vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout.
- Po vychladnutí namočte spodní nebo horní část každé makronky do rozpuštěné čokolády. Odložte na drátěnou mřížku, aby ztuhly. Po vychladnutí skladujte sněhové kokosky ve vzduchotěsné nádobě po dobu 4 dnů.
Recept na pusinky z bílků
Naučte se, jak vyšlehat sníh a připravit tak klasické bílkové cukroví zvané měkké pusinky – recept z bílků není vůbec náročný! Tyto lehké, křupavé pečené pusinky z bílků jsou dokonalým plátnem pro různé příchutě.
Ingredience na pusinky z bílků
- 4 velké organické bílky při pokojové teplotě
- 115 g moučkového cukru
- 115 g krupicového cukru
Postup na pusinky z bílků
- Troubu předehřejte na 110 °C.
- Vyložte 2 plechy na pečení nepřilnavou fólií nebo pečicím papírem (pusinky se mohou lepit na mastný papír a fólii).
- Jak vyšlehat sníh z bílků: Vyklopte 4 velké bílky do velké čisté mísy (ne plastové). Šlehejte je na střední rychlost elektrickým ručním šlehačem, dokud směs nebude připomínat nadýchaný obláček a po zvednutí lopatek se postaví do tuhých špiček.
- Nyní zvyšte otáčky a začněte přidávat 115 g moučkového cukru po lžičkách. Mezi jednotlivými přídavky šlehejte po dobu 3-4 sekund. V této fázi je důležité přidávat cukr pomalu, aby se sněhová pusinka později neroztekla. Nešlehejte však příliš. Když je sníh z bílků hotový, měl by být hustý a lesklý.
- Na směs (sníh) prosejte třetinu ze 115 g moučkového cukru a pak ji opatrně vmíchejte velkou kovovou lžící nebo gumovou stěrkou. Pokračujte v prosévání a po třetinách přisypávejte zbývající moučkový cukr. Opět to s mícháním nepřehánějte. Směs by nyní měla být hladká a sypká.
- Naberte vrchovatou lžíci směsi. Další lžičkou ji přendejte na plech a vytvořte oválný tvar. Nebo je raději jen nakrájejte na hrubá kolečka.
- Pečte 1 a ½-1 a ¾ hodiny v troubě s ventilátorem, 1 a ¼ hodiny v běžné nebo plynové troubě, dokud pusinky při poklepání zespodu nezkřehnou a nezískají světle kávovou barvu.
- Nechte vychladnout na plechu nebo na chladicí mřížce. (Pusinky nyní vydrží ve vzduchotěsné plechovce až 2 týdny nebo zmrazené po dobu jednoho měsíce). Dvě pusinky podávejte přeložené k sobě s velkým množstvím jemně ušlehané dvojité smetany.
Sněhové pusinky s kokosem – recept
Zčásti lehké a vzdušné, měkké pusinky, zčásti bohaté a kokosové makronky jsou neodolatelné. Tyto kokosové pusinky (recept z bílků a kokosu) jsou velmi jednoduché na přípravu a potěší každého mlsouna.
Ingredience na sněhové pusinky s kokosem
- 1 a 1/4 šálku krystalového cukru (250 g)
- 3/4 šálku vody (178 ml)
- 3 velké tekuté vaječné bílky, pokojové teploty
- 3 šálky neslazeného kokosu (227 g)
Postup na sněhové pusinky s kokosem
- Předehřejte troubu na 160 °C. Vyložte plech pečicím papírem.
- Kokos rovnoměrně rozprostřete na velký plech. Opékejte v troubě, dokud lehce nezezlátne, asi 3-5 minut. Podle potřeby míchejte a pečlivě sledujte, zda se nepřipaluje. Odložte stranou, aby vychladl.
- Smíchejte cukr a vodu v malém hrnci na mírném ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs přiveďte k varu. Přestaňte míchat a vložte cukrářský teploměr.
- Zatímco se cukrová směs vaří, vložte bílky do mísy stojanového mixéru vybaveného šlehacím nástavcem. Když cukrová směs dosáhne teploty přibližně 104 °C, začněte bílky šlehat. Sníh z bílků musí být vyšlehaný do středních špiček ve stejnou dobu, kdy cukrová směs dosáhne 115 °C.
- Jakmile cukrová směs dosáhne 115 °C, snižte rychlost mixéru na středně nízkou a ihned vlijte cukr pomalým rovnoměrným proudem do vyšlehaných bílků. Dávejte pozor, abyste nenarazili do stěn mísy nebo šlehací metly.
- Jakmile je všechen cukr zapracován, zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte, dokud směs nevychladne na pokojovou teplotu.
- Ručně vmíchejte neslazený kokos a naberte na připravený plech. Pečte, dokud pusinky nezačnou zlátnout, asi 12 minut. Nechte na plechu vychladnout. Sněhové kokosky skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Recept na laskonky
Nevíte, co z bílků? Co třeba recept na laskonky, jejichž příprava sice zabere více času, ale výsledek stojí za to?
Ingredience na laskonky
Sníh z bílků
- 6 tekutých vaječných bílků (220 g)
- 1 a 1/4 šálku (290 g) krystalového cukru
- 3/4 šálku (120 g) moučkového cukru
- 2 šálky (160 g) neslazeného jemného kokosu
Krém
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka (plechovku vařte 2 hodiny ve velkém množství vody mírným varem a před použitím ji nechte zcela vychladnout)
- 2 tyčinky (230 g) nesoleného másla při pokojové teplotě
- 1 šálek (100 g) vlašských ořechů
Čokoládová poleva
- 55 g hořké čokolády
- 1-2 lžičky ztuženého tuku (může být kokosový olej)
Postup na laskonky
- Připravte krém: rozemelte 1 šálek vlašských ořechů.
- Do středně velké mísy přidejte 2 tyčinky změklého másla nakrájeného na menší kousky. Pokud jste máslo zapomněli vyndat z lednice, nechte ho trochu změknout v mikrovlnné troubě. Přidejte uvařený a vychladlý karamel. Karamel a máslo smíchejte dohromady, až je vše hladké a dobře promíchané.
- Přidejte mleté vlašské ořechy a promíchejte dřevěnou lžící.
- Krém dejte do lednice, dokud nebudete s pečením hotovi.
- Do velkého hrnce nalijte vodu asi do 1/3 výšky hrnce. Přikryjte pokličkou a přiveďte k varu.
- Do velké kovové mísy přidejte 6 bílků, 1 1/4 šálku krystalového cukru a 3/4 šálku moučkového cukru.
- Po uvedení vody do varu vypněte sporák. Misku s bílkovou směsí položte na horní část hrnce. Dbejte na to, aby se voda nedotýkala mísy.
- Nad párou míchejte ručním mixérem na vysoký výkon po dobu 10 minut. Po 10 minutách byste měli mít měkké špičky a husté těsto.
- Přidejte 2 šálky neslazeného kokosu a vše opatrně vmíchejte a přeložte dřevěnou lžící. Ujistěte se, že není vidět žádný sypký kokos a vše je pěkně promíchané.
- Předehřejte troubu na 120 °C.
- Připravte si velký plech a vyložte ho pečicím papírem. Pokud je váš plech dostatečně velký, můžete dát dvě sady laskonek vedle sebe. Můžete je vyzkoušet pomocí formy, zda se do ní vejdou. Položte formu na laskonky na pečicí papír a velkou lžící nabírejte do každého otvoru těsto na laskonky. Ujistěte se, že jsou otvory dobře zakryty. Můžete jít o něco výš nad formičky. Snažte se uhladit vrchní část, aby byla rovnoměrná.
- Opatrně zvedněte a vyjměte formu z jednoho konce na druhý. Dbejte na to, abyste formu nepřipekli.
- Pečte na 120 °C po dobu 15 minut, poté snižte teplotu na 80 °C a do dvířek zapíchněte vidličku a nechte malý otvor. Musíte je pomalu vysušit. Pečte na 80 °C asi 35 minut v závislosti na výšce laskonky. Možná to budete muset vyzkoušet, abyste zjistili. Každá trouba peče jinak, takže ji musíte sledovat. Musí si zachovat bílou barvu a být hotové a nelepit se na plech, když se je snažíte vyjmout.
- Zatímco se jeden plech peče, pracujte na druhém plechu.
- Po upečení laskonek vytáhněte plech z trouby a nechte laskonky zcela vychladnout. Takto by měly jít snadno vyjmout.
- Před třetím použitím formy na laskonky doporučujeme formu umýt. Jinak se příliš lepí a špatně se zvedá.
- Po vychladnutí laskonky naplňte krémem a pokapejte čokoládou.
- Jednu upečenou laskonku naplňte krémem, který pokryje celou plochu, a na ni opatrně přidejte druhou laskonku.
- Příprava čokoládové polevy: do prvního menšího hrnce nalijte vodu. Do ještě menšího hrnce, než byl první, přidejte hořkou čokoládu a začněte s 1 lžičkou ztužovače a přidejte další, pokud je čokoláda stále příliš hustá. Do prvního hrnce přidejte tolik vody, aby se druhý menší hrnec dotýkal vody a mohl ve vodě pěkně bezpečně sedět.
- Zapněte sporák na střední teplotu a nechte čokoládu a ztužený tuk rozpustit. Nechcete, aby se voda vařila, takže v případě potřeby snižte teplotu. Než se voda začne vařit, měla by být čokoláda zcela rozpuštěná.
- Čokoládou pokapejte vrchní část laskonek.
TIP: Kromě bílkových pusinek vyzkoušejte recepty na další oblíbené dezerty: bábovka z kokosového mléka, mramorová bábovka se šlehačkou, krtkův dort, piškotový dort, oreo cheesecake nebo dort Pavlova.