Starý dobrý chléb, na který stačí jen základní ingredience. Máslo dodává tomuto křupavému bochníku výjimečnou chuť.
Tradiční irský chléb je u nás obvykle spojován se svátkem sv. Patrika, kdy doprovází zelené pivo, které v tento den teče proudem. Původně to však nebyl chléb určený k oslavám. V Irsku se objevil v první třetině 19. století jako východisko z nouze.
Nedostatek surovin vedl k nutnosti improvizace z těch, které byly dostupné. V irském podnebí má obilí s vysokým obsahem lepku problém s dozráváním, proto se tu pěstuje nízkolepková pšenice a vysokolepkovou mouku je potřeba dovážet z teplejších oblastí.
Nízkolepková mouka je však ideální pro pečivo nekynuté. Díky metodě přípravy má křupavou kůrku, nadýchanou střídku a je lehce nakyslý. Navíc se dá připravit i bez pece. Řada irských domácností tehdy pec neměla, tento chléb tak připravovali v rozpálených litinových hrncích na plotně.
Přestože původně byl tento chléb chlebem chudých, dnes je velmi populární, je řazen mezi irská národní jídla. Nadýchanost dává tomuto chlebu jedlá soda, která zreaguje s kyselinami obsaženými v kyselém mléce či kysaném podmáslí za vzniku oxidu uhličitého, jehož bublinky těsto nakypří.
Kysané mléko dá chlebu navíc i jeho příjemně navinulou chuť. Pro zachování kyprosti je třeba těsto příliš nepropracovávat, spíše jen zlehka spojit, podobně, jako při přípravě britských scones.
Recept na snadný irský chléb
Tradičně se tento chléb krájí na výseče jako dort, ale můžeme krájet i klasické krajíce. Nejlépe chutná čerstvý.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Pečení: 50 minut
- Celkem: 1 hodina 5 minut
Ingredience na snadný irský chléb
- 4 lžíce bílého cukru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžíce prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ½ šálku změklého margarínu
- 1 šálek podmáslí
- 1 vejce
- ¼ šálku rozpuštěného másla
- ¼ šálku podmáslí
Postup na snadný irský chléb
- Předehřejte troubu na 190 °C. Lehce vymažte velký plech.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a margarín. Vmíchejte 1 šálek podmáslí a vejce.
- Těsto vyklopte na lehce pomoučněný povrch a lehce prohněťte. Těsto vytvarujte do kulatého tvaru a položte na připravený plech.
- V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo s 1/4 šálku podmáslí a touto směsí potřete bochník. Ostrým nožem vyřízněte do horní části bochníku písmeno „X“.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud párátko zapíchnuté do středu bochníku nevyjde čisté, 45 až 50 minut. Po 30 minutách zkontrolujte, zda je bochník propečený.
- Během pečení můžete bochník ještě potírat máslovou směsí.
Rychlý domácí chléb – recept
Irský chléb je typický tím, že se při jeho přípravě nevyužívá ani droždí, ani kvásek. K nakypření totiž přispívá jedlá soda a nesmí chybět také podmáslí. O to rychlejší je příprava – není potřeba čekat, až těsto nakyne.
Ingredience na rychlý domácí chléb
- 450 g celozrnná mouka
- 100 g semínka
- 1 lžička sůl
- 1 lžička jedlá soda
- 450 ml podmáslí
- 1 lžíce med
- 1 lžíce máslo rozpuštěné
Postup na rychlý domácí chléb
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Všechny suché ingredience nasypte do mísy a promíchejte. Doprostřed nalijte podmáslí a přidejte med. Nejprve vařečkou a poté rukama rychle vymíchejte měkké, mírně lepivé těsto.
- Na plechu vyloženém pečicím papírem vytvarujte bochník. Ostrým nožem udělejte na bochníku hluboké zářezy do kříže. Ihned pečte přibližně 50 minut.
- Hotový chléb na povrchu zezlátne a po poklepání na spodek zní dutě. Bochník potřete rozpuštěným máslem a nechte vychladnout.
TIP: Vyzkoušejte i recept na žitný chléb, kukuřičný chléb či sladký banánový chlebíček.
Jednoduchý domácí irský sladký chléb – recept
Irský chléb patří ke Dni svatého Patrika jako mazanec k Velikonocům. Upečte si ho ve sladké variantě s hrozinkami. Příprava je jednoduchá, pečení taky, a tak pohostíte i nečekané návštěvy.
Ingredience na jednoduchý domácí irský chléb
- 1 hrnek hladké mouky
- 1 hrnek celozrnné mouky
- 3/4 lžíce sody
- 1/4 lžíce soli
- 1 hrnek podmáslí
- 1/2 hrnku sušených rozinek
- volitelně 30 g měkkého másla
- volitelně 1 vejce
Postup na jednoduchý domácí irský chléb
- Předehřejte si troubu na 200 °C. Je důležité mít troubu nachystanou, protože po smíchání ingrediencí musí těsto co nejrychleji do trouby.
- Dejte do mísy obě mouky, sodu a sůl a promíchejte. Pokud dáváte do chlebu i máslo, ručně ho v tuto chvíli do těsta zapracujte.
- Přilejte ke směsi podmáslí. To bude reagovat se sodou a chléb vám díky tomu hezky vyběhne. V případě, že jste se rozhodli pro vajíčko, je teď ta správná chvíle ho k těstu přidat. Přisypte do směsi také rozinky.
- Vařečkou celou směs promíchejte, aby se suroviny spojily a vzniklo těsto.
- Pomoučněte si pracovní plochu, těsto z mísy na ni vyklopte a párkrát jemně, ale opravdu jemně prohněťte. Jestli se vám těsto pořád lepí, přidejte trochu mouky.
- Účelem hnětení není těsto zpracovat, ale udělat z něj kouli, se kterou budete pracovat. Pokud těsto přehnětete, chléb vám při pečení nevyběhne.
- Těsto vložte do formy vysypané moukou nebo vystlané pečicím papírem, nahoře přes něj udělejte křížem krážem velký kříž a dejte na 35-40 minut péct. Jakmile povrch chlebu zezlátne, je hotový.
- Než se pustíte do ochutnávání, nechte chléb aspoň 10-15 minut vychladnout. Máte rádi křupavou kůrku? Nechte ho chladnout jen tak ve formě. Máte-li rádi měkkou kůrku, zabalte formu po vytažení z trouby do utěrky nebo ručníku.
- Irský chléb chutná nejlépe čerstvě upečený a teplý, ale měkký vám vydrží i dva dny. Výborné jsou z něj také toasty.
Domácí pečivo bez droždí – chléb bez kynutí – recept
Lze upéct chléb bez droždí a kvásku? Ano! Odpovědí je irský soda bread – chléb, který pro kypření využívá jedlou sodu v kombinaci s kysanou mléčnou složkou. Sodový chléb je velmi úsporný, snadný a rychlý!
Ingredience na chléb bez kynutí
- 450 g mouky (300 g hladká + 150 g celozrnná)
- 400 ml zakysaného mléčného výrobku (mléko + jogurt, zákys, kefír, podmáslí)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička kmínu
Postup na chléb bez kynutí
- Troubu si předehřejte na 220 °C. Mouku, sůl, jedlou sodu a kmín promíchejte v míse. Přidejte tekutinu a krátce promíchejte – stačí, aby se suroviny nahrubo spojily
- Vyklopte směs na pomoučenou pracovní desku a krátce prohnětejte. Nehnětejte zbytečně dlouho, stačí jen aby se suroviny na chléb spojily.
- Vytvořený bochník přeneste na plech vystlaný pečícím papírem. Dlaněmi těsto smáčkněte na výšku okolo 3 až 4 cm. Nožem nařízněte do kříže (1 cm hluboko) a dejte péct do trouby rozehřáté na 220 °C. Pečte 20 minut, poté teplotu snižte na 200 °C a dopékejte dalších 20 minu
- Před krájením nechte chléb chvíli vychladnout. Je skvělý ještě mírně vlažný, ale klidně i zcela vychladlý.
Pečivo bez droždí – cottage housky – recept
Housky jsou velice jednoduché a na jejich přípravu vám stačí jedna mísa, jedna vařečka a za půl hodiny máte křupavé a vláčné pečivo na stole. Recept vystačí na 8–10 housek (dle velikosti).
Ingredience na pečivo bez droždí
- 400 g hladké mouky (může být i špaldová)
- 400 g cottage v kelímku nebo bílého jogurtu
- 2 vejce
- 3 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 2 špetky soli
- půl lžičky drceného kmínu
- oblíbená semínka na posypání
Postup an pečivo bez droždí
- Nejprve si předehřejte troubu na 175 °C.
- Do mísy prosejte mouku a promíchejte s práškem do pečiva, solí a kmínem. Přidejte vajíčka a cottage (pro hladší vzhled housek můžete cottage rozmixovat ponorným mixérem) nebo bílý jogurt. Řádně promíchejte a pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidejte mouku.
- Z těsta tvarujte bochánky a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Můžeme je i lehce zploštit a nařezat, aby se lépe a rychleji propekly.
- Potřete rozkvedlaným vajíčkem a posypte oblíbenými semínky, například dýňovými či slunečnicovými.
- Pečte ve vyhřáté troubě cca 20 minut, dle velikosti housek.
Domácí chleba z droždí – recept
Po upečení nechte chleba chvilku odpočinout a pak ho přeneste na děrovanou podložku, kde bude moci vychladnout. Při chladnutí na plechu se zespodu zapaří a může vám pak snadno chytit plíseň. Chleba můžete potřít vodou a posypat různými semínky.
Ingredience na domácí chleba z droždí
- 500 g celozrnné špaldové mouky
- 380 g vlažné vody
- 1 sáček sušeného droždí (7 gramů)
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička krupicového cukru
- 1 a 1/4 lžičky soli
- chia semínka (chléb bude vláčnější, ale lze vynechat)
Postup na domácí chleba z droždí
- Z vlažné vody, sušeného droždí a cukru připravte kvásek. Droždí s cukrem rozmíchejte ve vodě a nechte 10 minut stát.
- V míse si mezitím připravte špaldovou mouku, (chia semínka), olej a sůl.
- Když je kvásek hotový, můžete ho nalít do mísy s moukou.
- Ručně nebo v robotu vypracujte pružné těsto. V robotu stačí 5 minut, v ruce je ideální 10 (můžete samozřejmě méně, jen nebude chleba tak nadýchaný).
- Z těsta udělejte bochánek, dejte ho do mísy vymazané lžící oleje (půjde lépe vyklopit) a nechte pod utěrkou 45 minut kynout.
- Těsto dejte na vál, propracujte ho a vytvarujte do kulatého bochníku.
- Položte ho na plech vyložený pečicím papírem, a ještě trochu zmáčkněte do stran, ať není tak vysoký. Nechte kynout dalších 30 minut.
- Pečte v předehřáté troubě na 180 °C 25–30 minut na středním roštu.
Historie chleba sahá daleko před náš letopočet. Předpokládá se, že chléb je starý přes 22 tisíc let. Jako placku z mouky a vody, pečenou na kameni nebo v popelu, znali chléb už starověcí Egypťané. Chléb zde sloužil i jako platidlo dělníkům na pyramidách, či jako způsob „uplácení“ lidu císařem.
V židovské kultuře se peče nekvašený chléb známý jako maces. Řekové měli rádi chléb s vínem a medem. Asi tisíc let před naším letopočtem lidstvo objevilo kynutý chléb a více druhů chleba začalo péct přibližně 150 let před naším letopočtem.
V 17. století dostal někdo nápad použít místo kvásku zbytky z vaření piva. Těsto zkvasilo rychleji a tak vznikl prostor pro průmyslovou výrobu kvasnic. Pečení chleba se z domácností přesunulo do pekáren. Pekařství bylo vážené řemeslo, pečení chleba mělo přísná pravidla a když je pekař nedodržel, ponořili ho v pytli do vody.
Upéct dobrý chléb znamenalo kus dřiny. Těsto se mísilo ručně i dvě hodiny a jelikož se chléb pekl jen jednou za 1-2 týdny pro celou rodinu, dovedete si představit, kolik těsta to muselo být. Upéct chleba trvalo skoro celý den.
Počátkem 20. století vznikly ve městech velké pekárny, které postupně vytlačily řemeslné pečení chleba. Dnes slaví domácí pečení chleba velký boom a upéct si domácí chléb je výzva pro každou odvážnější hospodyňku. Takový kmínový chleba z domácí pekárny je lahůdkou.