Nejlepší recept na snadného grilovaného lososa

Grilované rybyHlavní jídlaLososMarinádyRyby
snadny-grilovany-losos-recept

Přinášíme vám neuvěřitelně snadný recept na lahodného grilovaného lososa, který si určitě rychle oblíbíte. Přípravu grilovaného lososa zvládne s naším návodem i méně zkušený kuchař.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 10 minut
  • Marinování: 20 minut
  • Celkem: 45 minut

Ingredience na lososa

  • 600-800 g lososa s kůží
  • Extra panenský olivový olej

Ingredience na marinádu

  • 3/4 šálku sójové omáčky
  • 4 stroužky česneku, rozdrcené

Postup

  1. V míse smíchejte ingredience na marinádu.
  2. Nakrájejte filety široké 1 a 1/2 až 2 cm. Přísady na marinádu dejte do velké zapékací misky. Filety z lososa obalte v marinádě a poté je vložte do marinády masem dolů.
  3. Pro rychlé marinování marinujte 20 minut (můžete tak učinit při pokojové teplotě během přípravy grilu) nebo, pokud máte více času, 1 až 2 hodiny v chladničce.
  4. Před grilováním vyjměte filety z marinády a marinádu zlikvidujte. Rybí filety z obou stran hojně potřete olejem.
  5. Připravte gril na vysoký přímý žár (pokud používáte gril na dřevěné uhlí, připravte jednu stranu grilu na vysoký přímý žár a druhou stranu s menším počtem uhlíků na nepřímý žár).
  6. Jakmile je gril rozpálený (ruku byste měli držet jeden centimetr nad grilovacími rošty pouze 1 sekundu), potřete grilovací rošty olejem (nejlépe to uděláte tak, že složíte papírovou utěrku, namočíte ji do oleje a pomocí kleští přeloženou papírovou utěrkou potřete grilovací rošty).
  7. Vložte filety z lososa na gril nejprve masitou stranou dolů (kůží nahoru), aby se na rozpáleném grilu udělaly pěkné grilovací stopy, dokud je ryba ještě pevná. Zavřete víko grilu. První stranu grilujte 1 až 3 minuty podle tloušťky filetů. Po položení rybích filetů na gril s nimi nehýbejte, dokud je nehodláte obrátit. Jinak by se mohly rozpadnout.
  8. Pomocí kleští a v případě potřeby i kovové špachtle opatrně obraťte rybu na druhou stranu tak, aby byla nyní stranou s kůží na grilovacím roštu.
  9. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, měly by být filety umístěny na stranu grilu, která je nejdále od uhlí. Pokud používáte plynový gril, stačí snížit plamen na střední.
  10. Zavřete víko grilu. Pečte ještě 2-5 minut, opět v závislosti na tloušťce filetů. Losos by měl být po upečení sotva neprůhledný. Je lepší se přiklonit k tomu, že lososa nedopečete, než abyste ho převařili. Vždy můžete rybu vrátit zpět na gril, ale jakmile je dobrý filet přepečený, už s tím nic nenaděláte.
  11. Opatrně sundejte lososa z grilu a podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang