Čokoláda, pudink a koláč – to nejlepší ze všech možných světů. Koláčovou náplň připravte v mikrovlnné troubě a nalijte ji do předem upečeného korpusu. Tento čokoládový koláč, který si můžete připravit předem, ztuhne v lednici za několik hodin, právě včas na dezert.
Ingredience
Na koláč:
- 1/2 hrnku cukru
- 1/3 šálku kukuřičného škrobu
- 2 lžíce holandsky zpracovaného kakaového prášku
- 1/8 lžičky soli
- 3 šálky plnotučného mléka
- 3 velké žloutky
- 115 g (asi 3/4 šálku) 60 % až 70 % čokoládových lupínků, oplatek nebo nasekané čokolády
- 2 lžíce nesoleného másla
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 koláčová kůrka (23 cm), připravená a upečená
Na šlehačku:
- 1 šálek husté smetany na šlehání
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- nasekaná čokoláda na ozdobu
Postup
- V misce vhodné do mikrovlnné trouby vyšlehejte cukr, kukuřičný škrob, kakaový prášek a sůl, dokud se nespojí.
- Vmíchejte 1/2 šálku mléka a šlehejte do hladka.
- Vmíchejte žloutky.
- Postupně vmíchejte zbývající mléko.
- Pudink ohřejeme v mikrovlnné troubě tak, že misku částečně zakryjte plastovou fólií, papírovou utěrkou nebo talířem postaveným mírně šikmo (aby mohla unikat pára).
- V mikrovlnné troubě ohřívejte 3 minuty.
- Vyjměte z mikrovlnné trouby, sejměte igelit a pudink vyšlehejte, aby se teplo rozprostřelo.
- Znovu částečně přikryjte a ohřívejte v mikrovlnné troubě další 2 minuty.
- Vyjměte a znovu vyšlehejte, aby pudink začal houstnout.
- Pokračujte v mikrovlnné troubě po 45 sekundách a mezi jednotlivými kroky pudink promíchejte.
- Pudink je hotový, když vidíte, že směs na okrajích bublá a zhoustla natolik, že metlička zanechává v pudinku lehkou stopu nebo stužku (nevadí, když se v této fázi zdá být trochu sypký, pudink dále zhoustne, až vychladne).
- Celková doba vaření pudinku bude 6 až 8 minut.
- Čokoládu, máslo a vanilku přidejte do mísy a míchejte metličkou, dokud se čokoláda a máslo nerozpustí a směs nebude hladká.
- Vlijte náplň do koláčové formy.
- Nechte 1 hodinu vychladnout při pokojové teplotě.
- Přeneste do chladničky a nepřikryté chladněte nejméně 4 hodiny nebo dokud koláč neztuhne.
- Po úplném ztuhnutí se pudink při šťouchnutí do koláče již nebude třepat a nůž zapíchnutý do koláče by se měl objevit jen s trochou čokolády (ne úplně lepkavý).
- Když je koláč připraven k podávání, připravte šlehačku.
- V míse elektrického mixéru smíchejte smetanu, cukr a vanilku.
- Šlehejte při středně vysokých otáčkách, dokud smetana nevytvoří měkké špičky.
- Šlehačku rozetřete na koláč a povrch posypte nasekanou čokoládou.
- Tento koláč je nejlepší podávat ještě týž den, kdy je upečený, jinak má kůrka tendenci rozmočit se.