cokoladovy_dort-2

Potřebujete dort, který se bude líbit všem a jehož příprava je snadná? Super vláčný čokoládový dort s krémem tyto požadavky splní. Pokud dáváte přednost nespojovanému dortu, můžete vyzkoušet pařížský dort.

V tomto článku se dozvíte nejen jak upéct dort, ale také o čokoládě, jaké má zdravotní účinky, který druh čokolády je nejzdravější a vybírat můžete z hned několika receptů na čokoládový dort.

Čokoláda a zdraví

Až si příště dáte kousek čokolády, možná se nebudete muset cítit tak provinile. Navzdory její špatné pověsti, že způsobuje přibývání na váze, může být s touto lahodnou pochoutkou spojena řada zdravotních výhod.

Čokoláda se vyrábí ze semen tropického stromu Theobroma cacao (kakaovník). Její nejstarší používání se datuje do doby olmécké civilizace v Mezoamerice. Po objevení Ameriky Evropany se čokoláda stala v širším světě velmi populární a její poptávka prudce vzrostla.

Od té doby se čokoláda stala oblíbenou potravinou, kterou si díky její jedinečné, bohaté a sladké chuti denně vychutnávají miliony lidí. Jaký vliv má ale konzumace čokolády na naše zdraví?

Antioxidační potenciál čokolády může mít řadu zdravotních účinků. Čím vyšší je obsah kakaa, jako například v hořké čokoládě, tím větší jsou její přínosy. Tmavá čokoláda může také obsahovat méně tuku a cukru, ale je důležité kontrolovat etiketu.

Konzumace čokolády může mít následující přínosy:

  • snížení hladiny cholesterolu
  • prevence zhoršování kognitivních funkcí
  • snížení rizika kardiovaskulárních problémů

Čokoládové tabulky navíc neobsahují pouze kakao. Je třeba zvážit přínosy a rizika všech dalších složek, jako je cukr a tuk.

Čokoláda patří mezi nejoblíbenější sladkosti.

Nejlepší čokoládový dort – recept

Existuje spousta receptů na nejlepší čokoládový dort. Ale po jediném soustu tohoto nadýchaného čokoládového dortu s čokoládovou polevou všichni u stolu prohlásili, že je to nejlepší čokoládový dort, jaký kdy ochutnali. Vláčný dort připravíte za 45 minut.

Ingredience na nejlepší čokoládový dort

Dort

  • 2 šálky hladké mouky
  • 2 šálky cukru
  • 3/4 šálku neslazeného kakaového prášku
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička espressa v prášku, domácího nebo zakoupeného v obchodě
  • 1 šálek mléka nebo podmáslí, mandlového nebo kokosového mléka
  • 1/2 šálku rostlinného nebo řepkového oleje nebo rozpuštěného kokosového oleje
  • 2 velká vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1 šálek vroucí vody

Čokoládovo-máslová poleva

  • 1 a ½ šálku změklého másla
  • 1 šálek neslazeného kakaového prášku
  • 5 šálků moučkového cukru
  • ½ hrnku mléka
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • ½ lžičky espressa v prášku

Postup na nejlepší čokoládový dort

  1. Předehřejte troubu na 175 °C. Připravte dvě 23 cm dortové formy postříkáním sprejem na pečení nebo vymazáním máslem a lehkým vysypáním moukou.
  2. Připravte korpus na dort: do velké mísy nebo do mísy stojanového mixéru přidejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a prášek na espresso. Směs prošlehejte, aby se spojila, nebo ji pomocí pádlového nástavce promíchejte, dokud se dobře nespojí.
  3. Do moučné směsi přidejte mléko, rostlinný olej, vejce a vanilku a při střední rychlosti mixujte, dokud se směs dobře nespojí. Snižte rychlost a opatrně přidávejte vroucí vodu do dortového těsta, dokud se dobře nespojí.
  4. Dortové těsto (korpus) rovnoměrně rozdělte do dvou připravených dortových forem. Pečte 30-35 minut, dokud špejle nebo dortová zkoušečka zapíchnutá do středu čokoládového dortu nevyjde čistá.
  5. Po vyjmutí z trouby nechte korpus asi 10 minut vychladnout, vyjměte jej z formy a nechte zcela vychladnout.
  6. Připravte polevu: kakaový prášek přidejte do velké mísy nebo do mísy stojanového mixéru. Prošlehejte, abyste odstranili případné hrudky.
  7. Smíchejte máslo a kakaový prášek, dokud se dobře nespojí.
  8. Do kakaové směsi přidejte cukr a mléko tak, že přidáte 1 šálek cukru a poté asi lžíci mléka. Po každém přidání zapněte mixér na vysoké otáčky a mixujte asi minutu. Postup opakujte, dokud nepřidáte všechen cukr a mléko.
  9. Přidejte vanilkový extrakt a espresso prášek a dobře spojte.
  10. Pokud se vám zdá poleva příliš suchá, přidávejte po lžících mléko, dokud nedosáhne správné konzistence. Pokud se zdá příliš mokrá a nedrží tvar, přidejte po lžících více moučkového cukru, dokud nedosáhne správné konzistence.
  11. Dort potřete čokoládovou máslovou polevou.

Recept na extra čokoládový dort

Tento recept na čokoládový dort s mimořádně nadýchanou drobenkou a vláčnou, ale přesto lehkou strukturou se brzy stane i vaším oblíbeným. Doplňte ho čokoládovým máslovým krémem a čokoládovými lupínky, abyste získali 3x více čokoládové chuti. Recept připravíte za 4 hodiny (12 až 16 porcí).

Ingredience na extra čokoládový dort

Dort

  • 1 a 3/4 hrnku (219 g) hladké mouky
  • 3/4 šálku (62 g) neslazeného přírodního kakaového prášku
  • 1 a 3/4 šálku (350 g) krystalového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky espressa v prášku (nepovinné)
  • 1/2 šálku (120 ml) rostlinného oleje (nebo řepkového oleje či rozpuštěného kokosového oleje)
  • 2 velká vejce při pokojové teplotě
  • 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
  • 1 šálek (240 ml) podmáslí při pokojové teplotě
  • 1 šálek (240 ml) čerstvě uvařené silné horké kávy (normální nebo bez kofeinu)

Čokoládový máslový krém

  • 1 a 1/4 šálku (2,5 tyčinky nebo 290 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
  • 3 a 1/2 šálku (420 g) moučkového cukru
  • 3/4 šálku (65 g) neslazeného kakaového prášku (přírodního nebo holandského)
  • 3-5 lžic (45-75 ml) tučné smetany (nebo půl na půl či mléka)
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • volitelně na ozdobu: polosladké kousky čokolády

Postup na extra čokoládový dort

  1. Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte dvě 23 cm dortové formy, vyložte je pečicím papírem a vymažte pečicí papír. Papír pomáhá korpusům plynule se uvolnit z formy.
  2. Příprava korpusu: mouku, kakaový prášek, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a espresso prášek (pokud používáte) prošlehejte ve velké míse. Odstavte.
  3. Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného šlehacím nástavcem (nebo můžete použít metlu) smíchejte olej, vejce a vanilku na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí. Přidejte podmáslí a míchejte, dokud se nespojí.
  4. Mokré přísady vlijte do suchých, přidejte horkou vodu/kávu a šlehejte nebo šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto zcela nespojí. Těsto je řídké.
  5. Těsto rovnoměrně rozdělte do formy. Pečte 23-26 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Doba pečení se liší, proto sledujte tu svou. Korpusy jsou hotové, když párátko zapíchnuté do středu vyjde čisté.
  6. I když jsou korpusy úplně hotové, vychladlé mohou uprostřed mírně klesnout. Kakaový prášek jednoduše nemá tak pevnou strukturu jako celozrnná mouka a nedokáže udržet veškerou vlhkost potřebnou k vytvoření vláčného čokoládového dortu. To je normální.
  7. Vyjměte korpusy z trouby a položte je na mřížku. Nechte je na plechu zcela vychladnout.
  8. Připravte máslový krém: máslo šlehejte ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem na střední rychlost, dokud nebude krémové – asi 2 minuty. Přidejte moučkový cukr, kakaový prášek, 3 lžíce husté smetany, sůl a vanilkový extrakt.
  9. Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte celou 1 minutu. Nepřepínejte šlehání.
  10. Pokud je poleva příliš řídká, přidejte ještě 1/4 šálku moučkového cukru nebo kakaového prášku, pokud je příliš hustá, přidejte ještě 1-2 lžíce smetany (obvykle stačí 1 lžíce). V případě potřeby přidejte další špetku soli.
  11. Sestavte a dejte na polevu: pokud jsou vychladlé dorty nahoře klenuté, velkým zubatým nožem odřízněte tenkou vrstvu, aby vznikl rovný povrch. Tomuto postupu se říká „vyrovnání“ dortů. Odříznutý dort vyhoďte nebo jej nadrobte. Položte 1 vrstvu dortu na dortový stojan nebo servírovací talíř.
  12. Vrchní část rovnoměrně pokryjte polevou. Navrch položte 2. vrstvu a zbývající polevu rozetřete po celé horní ploše a bocích. Na polevu vždy používejte stěrku na polevu a stolní škrabku. V případě potřeby ozdobte kousky čokolády.
  13. Před krájením nechte odkrytý dort alespoň 30-60 minut v chladničce, aby se lépe vytvaroval. Poté můžete dort podávat nebo před podáváním pokračovat v chlazení až 4-6 hodin. Dort lze podávat při pokojové teplotě nebo vychlazený.
  14. Zbytky dortu pevně přikryjte a uchovávejte v chladničce po dobu 5 dnů. Pro skladování a přepravu můžete použít dortový nosič.
Čokoládový dort je ideálním způsobem, jak oslavit zvláštní příležitost.

Hrníčkový čokoládový dort – recept

Nejúžasnější čokoládový dort je vláčný, dekadentní, čokoládově dokonalý a jeho těsto je připraveno v jediné míse. Je to ten nejlepší narozeninový čokoládový dort, o kterém jste snili.

Ingredience na hrníčkový čokoládový dort

Dort

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 3 šálky krystalového cukru
  • 1 a 1/2 hrnku neslazeného kakaového prášku
  • 1 lžíce jedlé sody
  • 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 4 velká vejce
  • 1 a 1/2 šálku podmáslí
  • 1 a 1/2 šálku teplé vody (nebo uvařené kávy)
  • 1/2 šálku rostlinného oleje
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Čokoládová poleva

  • 1 a 1/2 hrnku změklého másla
  • 230 g změklého smetanového sýra
  • 1 a 1/2 hrnku neslazeného kakaového prášku
  • 3 lžičky vanilkového extraktu
  • 7 šálků moučkového cukru
  • přibližně 1/4 šálku mléka podle potřeby

Postup na hrníčkový čokoládový dort

  1. Předehřejte troubu na 176 °C. Lehce vymažte tři 23 cm dortové formy nebo je vysypte moukou či kakaovým práškem. Případně můžete lehce vymazat formy a vyložit je pečicím papírem.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl ve stojanovém mixéru při nízkých otáčkách, dokud se nespojí.
  3. Přidejte vejce, podmáslí, teplou vodu, olej a vanilku. Šlehejte při nízkých otáčkách do hladka a seškrábejte stěny a dno mísy, aby se vše promíchalo.
  4. Těsto rovnoměrně rozdělte do tří připravených forem, asi 3 šálky na formu. Mírně poklepejte pánvemi o pult, aby případné bubliny vystoupaly nahoru a unikly.
  5. Pečte 30-35 minut v troubě o teplotě 176 °C, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  6. Korpusy nechte 15 minut chladnout na drátěných mřížkách, poté je vyjměte z formy a položte na drátěné mřížky, aby zcela vychladly.
  7. Potřete je oblíbenou polevou a vychutnejte si je.
  8. Ve velké míse vyšlehejte ručním nebo stojanovým mixérem máslo a smetanový sýr do pěny, asi 3 minuty.
  9. Přidejte kakaový prášek a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud se nespojí, asi 30 sekund.
  10. Po jednom šálku zašlehejte moučkový cukr. Podle potřeby přidejte mléko, aby byla konzistence roztíratelná. Poleva by měla být velmi hustá a po zchlazení ještě více zhoustne.
  11. Polevu použijte na polevu na sestavení dortu nebo ji přelijte do zdobicího sáčku. Dort by se měl po polevě uložit do chladničky, ale může zůstat při pokojové teplotě až 4 hodiny.
S polevou nebo samotný, čokoládový dort si stále získává srdce lidí po celém světě.

Zdravý recept – čokoládový dort – recept

Ruku na srdce, tohle je ten nejvíce zdravý čokoládový dort na této planetě. Nejlepší čokoládový korpus je vláčný, s jemnou drobenkou, bez cukru, tuku a nízkokalorický – ale nikdy byste to neřekli – méně než 100 kalorií na kousek a připravíte ho za 30 minut.

Ingredience na zdravý čokoládový dort

  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, v případě potřeby bez lepku
  • 1 šálek granulovaného sladidla dle výběru
  • 1/4 šálku kakaového prášku
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 6 lžic neslazeného jablečného pyré
  • 1 šálek vody

Postup na zdravý čokoládový dort

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte 20 cm formu pečicím papírem a dejte ji stranou.
  2. Ve velké míse smíchejte mouku, granulované sladidlo, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl a dobře promíchejte.
  3. Přidejte vanilkový extrakt, jablečný ocet a neslazené jablečné pyré a dobře promíchejte. Přilijte vodu a míchejte, dokud se úplně nespojí.
  4. Přeneste těsto do vyložené formy a pečte 25-30 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá.
  5. Po vyjmutí z trouby nechte korpus 10 minut vychladnout ve formě a poté jej opatrně přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl. Po vychladnutí korpus podle potřeby potřete polevou.
Ať už pořádáte narozeninovou oslavu nebo posezení s přáteli, čokoládový dort zaručeně potěší.

Čokoládový dort s mascarpone – recept

Tento super měkký čokoládový dort s mascarpone je ideální pro útulný den. Má měkký čokoládový dort a je přelitý hladkou mascarpone polevou. Je super snadný na přípravu a chutná naprosto úžasně.

Ingredience na čokoládový dort s mascarpone

Dort

  • 190 g vroucí vody
  • 270 g hladké mouky
  • 300 g krystalového cukru
  • 75 g neslazeného kakaového prášku
  • 1 lžička instantního espressa v prášku
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 a ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 240 g podmáslí pokojové teploty
  • 110 g rostlinného oleje
  • 3 velká vejce pokojové teploty
  • 2 lžičky vanilkového extraktu

Poleva z mascarpone

  • 200 g mascarpone
  • 15 g akátového medu
  • ½ lžičky vanilkové pasty
  • 100 g moučkového cukru
  • 125 g tučné smetany

Postup na čokoládový dort s mascarpone

  1. Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si plech na pečení (23 x 33 cm) s pečicím papírem.
  2. Začněte vařením vody a odvažte ji, aby mohla trochu vychladnout, zatímco budete připravovat ostatní ingredience.
  3. V míse prosejte všechny suché přísady dohromady (mouka, cukr krystal, kakao, instantní espresso, prášek do pečiva, jedlá soda a sůl). Promíchejte je, aby se vše spojilo.
  4. Do jiné mísy přidejte všechny mokré přísady a ručním šlehačem je šlehejte, dokud se nespojí. Dbejte na to, abyste přísady nemíchali příliš intenzivně, aby se vejce nepromíchala.
  5. Pomalu přilévejte mokré přísady do suchých a přitom vše jemně míchejte. Ujistěte se, že v těstě nezůstaly žádné hrudky.
  6. Těsto nalijte do připravené formy a pečte 30-35 minut nebo dokud dortová zkoušečka nevyjde čistá.
  7. Korpus nechte vychladnout na chladicí mřížce. Po 15 minutách opatrně vyjměte korpus z formy na chladicí mřížku a nechte ho zcela vychladnout.
  8. Poleva: pomocí nejlepšího stolního mixéru smíchejte mascarpone, akátový med a vanilkovou pastu. Poté přidejte moučkový cukr a vše rozmixujte dohladka.
  9. Přidejte hustou smetanu a šlehejte ji, dokud nedosáhne tuhých špiček a drží tvar.
  10. Pomocí stěrky naneste mascarpone polevu na vrchol plechu (korpus) a rovnoměrně ji rozetřete.
  11. Posypejte trochou kakaového prášku. Uchovávejte v chladničce.

Vyzkoušejte další recepty na oblíbené dezerty, včetně pečených dortů: nejlepší čokoládový dort, čokoládová buchta, krtkův dort, dort Pavlova či lotus dort, borůvkový cheesecake nebo borůvkový koláč.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang