Potřebujete dort, který se bude líbit všem a jehož příprava je snadná? Super vláčný čokoládový dort s krémem tyto požadavky splní. Pokud dáváte přednost nespojovanému dortu, můžete vyzkoušet pařížský dort.
V tomto článku se dozvíte nejen jak upéct dort, ale také o čokoládě, jaké má zdravotní účinky, který druh čokolády je nejzdravější a vybírat můžete z hned několika receptů na čokoládový dort.
Čokoláda a zdraví
Až si příště dáte kousek čokolády, možná se nebudete muset cítit tak provinile. Navzdory její špatné pověsti, že způsobuje přibývání na váze, může být s touto lahodnou pochoutkou spojena řada zdravotních výhod.
Čokoláda se vyrábí ze semen tropického stromu Theobroma cacao (kakaovník). Její nejstarší používání se datuje do doby olmécké civilizace v Mezoamerice. Po objevení Ameriky Evropany se čokoláda stala v širším světě velmi populární a její poptávka prudce vzrostla.
Od té doby se čokoláda stala oblíbenou potravinou, kterou si díky její jedinečné, bohaté a sladké chuti denně vychutnávají miliony lidí. Jaký vliv má ale konzumace čokolády na naše zdraví?
Antioxidační potenciál čokolády může mít řadu zdravotních účinků. Čím vyšší je obsah kakaa, jako například v hořké čokoládě, tím větší jsou její přínosy. Tmavá čokoláda může také obsahovat méně tuku a cukru, ale je důležité kontrolovat etiketu.
Konzumace čokolády může mít následující přínosy:
- snížení hladiny cholesterolu
- prevence zhoršování kognitivních funkcí
- snížení rizika kardiovaskulárních problémů
Čokoládové tabulky navíc neobsahují pouze kakao. Je třeba zvážit přínosy a rizika všech dalších složek, jako je cukr a tuk.
Nejlepší čokoládový dort – recept
Existuje spousta receptů na nejlepší čokoládový dort. Ale po jediném soustu tohoto nadýchaného čokoládového dortu s čokoládovou polevou všichni u stolu prohlásili, že je to nejlepší čokoládový dort, jaký kdy ochutnali. Vláčný dort připravíte za 45 minut.
Ingredience na nejlepší čokoládový dort
Dort
- 2 šálky hladké mouky
- 2 šálky cukru
- 3/4 šálku neslazeného kakaového prášku
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 1 lžička espressa v prášku, domácího nebo zakoupeného v obchodě
- 1 šálek mléka nebo podmáslí, mandlového nebo kokosového mléka
- 1/2 šálku rostlinného nebo řepkového oleje nebo rozpuštěného kokosového oleje
- 2 velká vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 1 šálek vroucí vody
Čokoládovo-máslová poleva
- 1 a ½ šálku změklého másla
- 1 šálek neslazeného kakaového prášku
- 5 šálků moučkového cukru
- ½ hrnku mléka
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- ½ lžičky espressa v prášku
Postup na nejlepší čokoládový dort
- Předehřejte troubu na 175 °C. Připravte dvě 23 cm dortové formy postříkáním sprejem na pečení nebo vymazáním máslem a lehkým vysypáním moukou.
- Připravte korpus na dort: do velké mísy nebo do mísy stojanového mixéru přidejte mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a prášek na espresso. Směs prošlehejte, aby se spojila, nebo ji pomocí pádlového nástavce promíchejte, dokud se dobře nespojí.
- Do moučné směsi přidejte mléko, rostlinný olej, vejce a vanilku a při střední rychlosti mixujte, dokud se směs dobře nespojí. Snižte rychlost a opatrně přidávejte vroucí vodu do dortového těsta, dokud se dobře nespojí.
- Dortové těsto (korpus) rovnoměrně rozdělte do dvou připravených dortových forem. Pečte 30-35 minut, dokud špejle nebo dortová zkoušečka zapíchnutá do středu čokoládového dortu nevyjde čistá.
- Po vyjmutí z trouby nechte korpus asi 10 minut vychladnout, vyjměte jej z formy a nechte zcela vychladnout.
- Připravte polevu: kakaový prášek přidejte do velké mísy nebo do mísy stojanového mixéru. Prošlehejte, abyste odstranili případné hrudky.
- Smíchejte máslo a kakaový prášek, dokud se dobře nespojí.
- Do kakaové směsi přidejte cukr a mléko tak, že přidáte 1 šálek cukru a poté asi lžíci mléka. Po každém přidání zapněte mixér na vysoké otáčky a mixujte asi minutu. Postup opakujte, dokud nepřidáte všechen cukr a mléko.
- Přidejte vanilkový extrakt a espresso prášek a dobře spojte.
- Pokud se vám zdá poleva příliš suchá, přidávejte po lžících mléko, dokud nedosáhne správné konzistence. Pokud se zdá příliš mokrá a nedrží tvar, přidejte po lžících více moučkového cukru, dokud nedosáhne správné konzistence.
- Dort potřete čokoládovou máslovou polevou.
Recept na extra čokoládový dort
Tento recept na čokoládový dort s mimořádně nadýchanou drobenkou a vláčnou, ale přesto lehkou strukturou se brzy stane i vaším oblíbeným. Doplňte ho čokoládovým máslovým krémem a čokoládovými lupínky, abyste získali 3x více čokoládové chuti. Recept připravíte za 4 hodiny (12 až 16 porcí).
Ingredience na extra čokoládový dort
Dort
- 1 a 3/4 hrnku (219 g) hladké mouky
- 3/4 šálku (62 g) neslazeného přírodního kakaového prášku
- 1 a 3/4 šálku (350 g) krystalového cukru
- 2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 2 lžičky espressa v prášku (nepovinné)
- 1/2 šálku (120 ml) rostlinného oleje (nebo řepkového oleje či rozpuštěného kokosového oleje)
- 2 velká vejce při pokojové teplotě
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek (240 ml) podmáslí při pokojové teplotě
- 1 šálek (240 ml) čerstvě uvařené silné horké kávy (normální nebo bez kofeinu)
Čokoládový máslový krém
- 1 a 1/4 šálku (2,5 tyčinky nebo 290 g) nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 3 a 1/2 šálku (420 g) moučkového cukru
- 3/4 šálku (65 g) neslazeného kakaového prášku (přírodního nebo holandského)
- 3-5 lžic (45-75 ml) tučné smetany (nebo půl na půl či mléka)
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- volitelně na ozdobu: polosladké kousky čokolády
Postup na extra čokoládový dort
- Předehřejte troubu na 177 °C. Vymažte dvě 23 cm dortové formy, vyložte je pečicím papírem a vymažte pečicí papír. Papír pomáhá korpusům plynule se uvolnit z formy.
- Příprava korpusu: mouku, kakaový prášek, cukr, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a espresso prášek (pokud používáte) prošlehejte ve velké míse. Odstavte.
- Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného šlehacím nástavcem (nebo můžete použít metlu) smíchejte olej, vejce a vanilku na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí. Přidejte podmáslí a míchejte, dokud se nespojí.
- Mokré přísady vlijte do suchých, přidejte horkou vodu/kávu a šlehejte nebo šlehejte při nízkých otáčkách, dokud se těsto zcela nespojí. Těsto je řídké.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do formy. Pečte 23-26 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Doba pečení se liší, proto sledujte tu svou. Korpusy jsou hotové, když párátko zapíchnuté do středu vyjde čisté.
- I když jsou korpusy úplně hotové, vychladlé mohou uprostřed mírně klesnout. Kakaový prášek jednoduše nemá tak pevnou strukturu jako celozrnná mouka a nedokáže udržet veškerou vlhkost potřebnou k vytvoření vláčného čokoládového dortu. To je normální.
- Vyjměte korpusy z trouby a položte je na mřížku. Nechte je na plechu zcela vychladnout.
- Připravte máslový krém: máslo šlehejte ručním nebo stojanovým mixérem s pádlovým nástavcem na střední rychlost, dokud nebude krémové – asi 2 minuty. Přidejte moučkový cukr, kakaový prášek, 3 lžíce husté smetany, sůl a vanilkový extrakt.
- Šlehejte 30 sekund při nízkých otáčkách, poté zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte celou 1 minutu. Nepřepínejte šlehání.
- Pokud je poleva příliš řídká, přidejte ještě 1/4 šálku moučkového cukru nebo kakaového prášku, pokud je příliš hustá, přidejte ještě 1-2 lžíce smetany (obvykle stačí 1 lžíce). V případě potřeby přidejte další špetku soli.
- Sestavte a dejte na polevu: pokud jsou vychladlé dorty nahoře klenuté, velkým zubatým nožem odřízněte tenkou vrstvu, aby vznikl rovný povrch. Tomuto postupu se říká „vyrovnání“ dortů. Odříznutý dort vyhoďte nebo jej nadrobte. Položte 1 vrstvu dortu na dortový stojan nebo servírovací talíř.
- Vrchní část rovnoměrně pokryjte polevou. Navrch položte 2. vrstvu a zbývající polevu rozetřete po celé horní ploše a bocích. Na polevu vždy používejte stěrku na polevu a stolní škrabku. V případě potřeby ozdobte kousky čokolády.
- Před krájením nechte odkrytý dort alespoň 30-60 minut v chladničce, aby se lépe vytvaroval. Poté můžete dort podávat nebo před podáváním pokračovat v chlazení až 4-6 hodin. Dort lze podávat při pokojové teplotě nebo vychlazený.
- Zbytky dortu pevně přikryjte a uchovávejte v chladničce po dobu 5 dnů. Pro skladování a přepravu můžete použít dortový nosič.
Hrníčkový čokoládový dort – recept
Nejúžasnější čokoládový dort je vláčný, dekadentní, čokoládově dokonalý a jeho těsto je připraveno v jediné míse. Je to ten nejlepší narozeninový čokoládový dort, o kterém jste snili.
Ingredience na hrníčkový čokoládový dort
Dort
- 3 hrnky hladké mouky
- 3 šálky krystalového cukru
- 1 a 1/2 hrnku neslazeného kakaového prášku
- 1 lžíce jedlé sody
- 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 4 velká vejce
- 1 a 1/2 šálku podmáslí
- 1 a 1/2 šálku teplé vody (nebo uvařené kávy)
- 1/2 šálku rostlinného oleje
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Čokoládová poleva
- 1 a 1/2 hrnku změklého másla
- 230 g změklého smetanového sýra
- 1 a 1/2 hrnku neslazeného kakaového prášku
- 3 lžičky vanilkového extraktu
- 7 šálků moučkového cukru
- přibližně 1/4 šálku mléka podle potřeby
Postup na hrníčkový čokoládový dort
- Předehřejte troubu na 176 °C. Lehce vymažte tři 23 cm dortové formy nebo je vysypte moukou či kakaovým práškem. Případně můžete lehce vymazat formy a vyložit je pečicím papírem.
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, kakao, jedlou sodu, prášek do pečiva a sůl ve stojanovém mixéru při nízkých otáčkách, dokud se nespojí.
- Přidejte vejce, podmáslí, teplou vodu, olej a vanilku. Šlehejte při nízkých otáčkách do hladka a seškrábejte stěny a dno mísy, aby se vše promíchalo.
- Těsto rovnoměrně rozdělte do tří připravených forem, asi 3 šálky na formu. Mírně poklepejte pánvemi o pult, aby případné bubliny vystoupaly nahoru a unikly.
- Pečte 30-35 minut v troubě o teplotě 176 °C, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Korpusy nechte 15 minut chladnout na drátěných mřížkách, poté je vyjměte z formy a položte na drátěné mřížky, aby zcela vychladly.
- Potřete je oblíbenou polevou a vychutnejte si je.
- Ve velké míse vyšlehejte ručním nebo stojanovým mixérem máslo a smetanový sýr do pěny, asi 3 minuty.
- Přidejte kakaový prášek a vanilkový extrakt. Šlehejte, dokud se nespojí, asi 30 sekund.
- Po jednom šálku zašlehejte moučkový cukr. Podle potřeby přidejte mléko, aby byla konzistence roztíratelná. Poleva by měla být velmi hustá a po zchlazení ještě více zhoustne.
- Polevu použijte na polevu na sestavení dortu nebo ji přelijte do zdobicího sáčku. Dort by se měl po polevě uložit do chladničky, ale může zůstat při pokojové teplotě až 4 hodiny.
Zdravý recept – čokoládový dort – recept
Ruku na srdce, tohle je ten nejvíce zdravý čokoládový dort na této planetě. Nejlepší čokoládový korpus je vláčný, s jemnou drobenkou, bez cukru, tuku a nízkokalorický – ale nikdy byste to neřekli – méně než 100 kalorií na kousek a připravíte ho za 30 minut.
Ingredience na zdravý čokoládový dort
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, v případě potřeby bez lepku
- 1 šálek granulovaného sladidla dle výběru
- 1/4 šálku kakaového prášku
- 1 lžička jedlé sody
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžíce jablečného octa
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 6 lžic neslazeného jablečného pyré
- 1 šálek vody
Postup na zdravý čokoládový dort
- Předehřejte troubu na 180 °C. Vyložte 20 cm formu pečicím papírem a dejte ji stranou.
- Ve velké míse smíchejte mouku, granulované sladidlo, kakaový prášek, jedlou sodu a sůl a dobře promíchejte.
- Přidejte vanilkový extrakt, jablečný ocet a neslazené jablečné pyré a dobře promíchejte. Přilijte vodu a míchejte, dokud se úplně nespojí.
- Přeneste těsto do vyložené formy a pečte 25-30 minut, nebo dokud špejle nevyjde čistá.
- Po vyjmutí z trouby nechte korpus 10 minut vychladnout ve formě a poté jej opatrně přeneste na drátěnou mřížku, aby zcela vychladl. Po vychladnutí korpus podle potřeby potřete polevou.
Čokoládový dort s mascarpone – recept
Tento super měkký čokoládový dort s mascarpone je ideální pro útulný den. Má měkký čokoládový dort a je přelitý hladkou mascarpone polevou. Je super snadný na přípravu a chutná naprosto úžasně.
Ingredience na čokoládový dort s mascarpone
Dort
- 190 g vroucí vody
- 270 g hladké mouky
- 300 g krystalového cukru
- 75 g neslazeného kakaového prášku
- 1 lžička instantního espressa v prášku
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 a ½ lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 240 g podmáslí pokojové teploty
- 110 g rostlinného oleje
- 3 velká vejce pokojové teploty
- 2 lžičky vanilkového extraktu
Poleva z mascarpone
- 200 g mascarpone
- 15 g akátového medu
- ½ lžičky vanilkové pasty
- 100 g moučkového cukru
- 125 g tučné smetany
Postup na čokoládový dort s mascarpone
- Předehřejte troubu na 175 °C a připravte si plech na pečení (23 x 33 cm) s pečicím papírem.
- Začněte vařením vody a odvažte ji, aby mohla trochu vychladnout, zatímco budete připravovat ostatní ingredience.
- V míse prosejte všechny suché přísady dohromady (mouka, cukr krystal, kakao, instantní espresso, prášek do pečiva, jedlá soda a sůl). Promíchejte je, aby se vše spojilo.
- Do jiné mísy přidejte všechny mokré přísady a ručním šlehačem je šlehejte, dokud se nespojí. Dbejte na to, abyste přísady nemíchali příliš intenzivně, aby se vejce nepromíchala.
- Pomalu přilévejte mokré přísady do suchých a přitom vše jemně míchejte. Ujistěte se, že v těstě nezůstaly žádné hrudky.
- Těsto nalijte do připravené formy a pečte 30-35 minut nebo dokud dortová zkoušečka nevyjde čistá.
- Korpus nechte vychladnout na chladicí mřížce. Po 15 minutách opatrně vyjměte korpus z formy na chladicí mřížku a nechte ho zcela vychladnout.
- Poleva: pomocí nejlepšího stolního mixéru smíchejte mascarpone, akátový med a vanilkovou pastu. Poté přidejte moučkový cukr a vše rozmixujte dohladka.
- Přidejte hustou smetanu a šlehejte ji, dokud nedosáhne tuhých špiček a drží tvar.
- Pomocí stěrky naneste mascarpone polevu na vrchol plechu (korpus) a rovnoměrně ji rozetřete.
- Posypejte trochou kakaového prášku. Uchovávejte v chladničce.
Vyzkoušejte další recepty na oblíbené dezerty, včetně pečených dortů: nejlepší čokoládový dort, čokoládová buchta, krtkův dort, dort Pavlova či lotus dort, borůvkový cheesecake nebo borůvkový koláč.