burger-z-cernych-fazoli

Tento recept na hamburger s černými fazolemi připravíte za méně než 30 minut. Udělejte ho jednou a bude mít trvalé místo ve vašem jídelníčku.

Ingredience

  • 3 šálky vařených černých fazolí, scezených a propláchnutých
  • ⅓ šálku nastrouhané žluté cibule (asi 1/2 střední)
  • 2 stroužky česneku
  • 2 uzené chilli papričky z plechovky, nakrájené na kostičky, plus 2 polévkové lžíce omáčky adobo
  • 1 lžíce tamari sojové omáčky
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky mořské soli
  • ½ lžičky černého pepře
  • 1 vejce
  • 1 šálek strouhanky (panko)
  • Extra panenský olivový olej na potření
  • Sprej na pečení, pokud grilujete
  • Hamburgerové housky a požadované přílohy k podávání

Postup

Krok 1

Ve velké míse smíchejte fazole, cibuli, česnek, uzené chilli papričky, omáčku adobo, sojovou omáčku tamari, balsamico, kmín, sůl a pepř. Šťouchadlem na brambory rozmačkejte směs tak, aby držela pohromadě, ale stále v ní zůstaly viditelné kousky černých fazolí. Přidejte vajíčko a stěrkou vše promíchejte, dokud se nespojí. Poté vmíchejte panko strouhanku.

Krok 2

Rukama vytvarujte ze směsi 6 placiček. Směs by měla být soudržná a trochu mokrá. Pokud je příliš mokrá, zchlaďte ji na 20 minut v lednici, aby ztuhla, nebo fazole ještě trochu rozmačkejte.

Krok 3

Rozpalte pánev na středním plameni. Potřete ji trochou oleje a opékejte burgery asi 5 minut z každé strany, dokud nebudou z obou stran upečené, podle potřeby případně snižte teplotu. Přesné načasování závisí na teplotě vašeho sporáku a nádobí.

Případně předehřejte venkovní gril na 200 °C. Placičky lehce potřete olivovým olejem, nastříkejte na grilovací rošty a grilujte 8 minut z první strany a 4 minuty z druhé strany.

Krok 4

Podávejte burger v hamburgerové housce s dalšími přílohami dle chuti.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang