Tento recept na hamburger s černými fazolemi připravíte za méně než 30 minut. Udělejte ho jednou a bude mít trvalé místo ve vašem jídelníčku.
Ingredience
- 3 šálky vařených černých fazolí, scezených a propláchnutých
- ⅓ šálku nastrouhané žluté cibule (asi 1/2 střední)
- 2 stroužky česneku
- 2 uzené chilli papričky z plechovky, nakrájené na kostičky, plus 2 polévkové lžíce omáčky adobo
- 1 lžíce tamari sojové omáčky
- 1 lžíce balzamikového octa
- 1 lžička kmínu
- ½ lžičky mořské soli
- ½ lžičky černého pepře
- 1 vejce
- 1 šálek strouhanky (panko)
- Extra panenský olivový olej na potření
- Sprej na pečení, pokud grilujete
- Hamburgerové housky a požadované přílohy k podávání
Postup
Krok 1
Ve velké míse smíchejte fazole, cibuli, česnek, uzené chilli papričky, omáčku adobo, sojovou omáčku tamari, balsamico, kmín, sůl a pepř. Šťouchadlem na brambory rozmačkejte směs tak, aby držela pohromadě, ale stále v ní zůstaly viditelné kousky černých fazolí. Přidejte vajíčko a stěrkou vše promíchejte, dokud se nespojí. Poté vmíchejte panko strouhanku.
Krok 2
Rukama vytvarujte ze směsi 6 placiček. Směs by měla být soudržná a trochu mokrá. Pokud je příliš mokrá, zchlaďte ji na 20 minut v lednici, aby ztuhla, nebo fazole ještě trochu rozmačkejte.
Krok 3
Rozpalte pánev na středním plameni. Potřete ji trochou oleje a opékejte burgery asi 5 minut z každé strany, dokud nebudou z obou stran upečené, podle potřeby případně snižte teplotu. Přesné načasování závisí na teplotě vašeho sporáku a nádobí.
Případně předehřejte venkovní gril na 200 °C. Placičky lehce potřete olivovým olejem, nastříkejte na grilovací rošty a grilujte 8 minut z první strany a 4 minuty z druhé strany.
Krok 4
Podávejte burger v hamburgerové housce s dalšími přílohami dle chuti.