Vyzkoušejte toto tradiční dánské sladké pečivo, které je podobné šátečkům z listového těsta.
Ingredience
- 250 g smetanového sýra pokojové teploty
- 70 g moučkového cukru
- 2 extra velké žloutky pokojové teploty
- 2 lžíce sýra ricotta
- 1 lžička čisté vanilkové esence
- 1/4 lžičky soli
- 1 lžíce nastrouhané citronové kůry (2 citrony)
- 2 pláty hotového rozváleného listového těsta
- 1 rozšlehané vejce
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte plech pečícím papírem.
- Vložte smetanový sýr a cukr do mísy mixéru vybaveného nástavcem s pádly a při nízkých otáčkách šlehejte do hladka. Při stále nízkém stupni mixéru přidejte žloutky, ricottu, vanilku, sůl a citronovou kůru a smíchejte jen, dokud se nespojí. Nešlehejte dál.
- Rozválejte listové těsto na lehce pomoučené desce, rozválejte ho a vytvarujte do čtverce o straně 25 cm a ostrým nožem ho rozkrojte na čtvrtiny.
- Do středu každého ze 4 čtverců dejte vrchovatou lžíci náplně. Okraje každého těsta potřeme rozšlehaným vejcem a 2 protilehlé rohy přeložíme ke středu, přičemž rohy každého kousku potřeme vejcem a překryjeme, aby pevně držely pohromadě. Vrchní část pečiva potřete rozšlehaným vejcem.
- Pečivo položte na připravený plech. Postup opakujte s druhým plátem listového těsta a naplněné pečivo dejte na 15 minut do chladničky.
- Pečivo pečte asi 20 minut, během pečení plech jednou otočte, dokud není nafouklé a hnědé. Podávejte teplé.