Přinášíme vám ten nejlepší a zároveň nejjednodušší recept na dokonalé krémové crème brûlée. K jeho přípravě vám postačí pouze 6 dostupných ingrediencí.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 33 minut
- Celkem: 4 hodiny 50 minut
Ingredience
- 5 velkých žloutků
- 150 g cukru krystal
- 3 šálky (720 ml) smetany
- 1/2 lžičky espressa v prášku (nepovinné, avšak doporučené)
- 1/4 lžičky soli
- 1 a 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 163 °C.
- Žloutky a 1/2 šálku (100 g) cukru ušlehejte. Odstavte.
- V tomto okamžiku nebo předtím, než v dalším kroku žloutky zmírníte, přiveďte k varu malou konvici nebo hrnec s vodou. Budete potřebovat horkou vodu, kterou nalijete do plechu na pečení ve vodní lázni.
- Ve středně velkém hrnci na mírném ohni zahřejte hustou smetanu, práškové espresso a sůl. Jakmile se začne vařit, stáhněte ji z ohně. Vmíchejte vanilkový extrakt.
- Odeberte asi 1/2 šálku teplé smetany a pomalým a rovnoměrným proudem ji zašlehejte do žloutků. Udržujte žloutky v pohybu, aby se nemíchaly. Pomalým a rovnoměrným proudem přilévejte a šlehejte žloutkovou směs do teplé husté smetany.
- Vložte zapékací mističky do velkého pekáče. Pokud nemáte 1 dostatečně velkou formu, upečte je ve více formách. Rozdělte krém do každé zapékací mističky a naplňte ho až po vrch. Opatrně naplňte pánev asi 1/2 palce horké vody. Forma na pečení bude horká, proto ji opatrně přeneste do trouby pomocí kuchyňské chňapky.
- Pečte, dokud nejsou okraje ztuhlé a středy trochu skákavé. Doba závisí na hloubce vašich zapékacích mističek.
- Vyjměte pekáč z trouby a pomocí kuchyňské chňapky vyjměte zapékací mističky z pánve. Položte je na drátěnou mřížku, aby vychladly alespoň 1 hodinu.
- Volně přikryté je dejte do chladničky a před poléváním je nechte chladit nejméně 4 hodiny a maximálně 2 dny.
- Zbylým krystalovým cukrem posypte povrch vychlazených krémů v tenké vrstvě. Cukr zkaramelizujte kuchyňským hořákem a ihned podávejte nebo jej před podáváním uložte na 1 hodinu do chladničky.