Chilli bez fazolí – jen hovězí maso, rajčata, cibule a spousta skvělého koření. Připravte si ho dopředu, zbytky zmrazte a jezte ho celé dny.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 30 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience na chilli
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 kg libového mletého hovězího masa
- 1 bílá cibule nakrájená na kostičky
- 1 zelená paprika nakrájená na kostičky
- 1 jalapeño, zbavené semínek a nakrájené na kostičky
- 4 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička papriky
- 2 lžíce jemného chilli
- 1 lžička košer soli
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- 170 g rajčatového protlaku
- 2 lžíce kukuřičné mouky
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 2 šálky hovězího vývaru
Na zálivku:
- plátky šalotky
- zakysaná smetana
- strouhaný sýr čedar
- tortillové chipsy
- nakrájené avokádo
- nakrájená cibule
Postup
- V holandské troubě nebo v hrnci s těžkým dnem na středně vysokém ohni přidejte kapku olivového oleje a poté mleté hovězí maso.
- Hovězí maso dobře opečte a během vaření ho rozbijte dřevěnou lžící.
- Hovězí maso nechte vařit 5 až 6 minut, dokud lehce nezhnědne.
- Na hovězím mase by neměly být viditelné růžové skvrny.
- Přidejte cibuli, zelené papriky, jalapeño a česnek a promíchejte.
- Zeleninu nechte několik minut vařit, dokud nezměkne.
- Přidejte kmín, papriku, chilli, sůl a pepř a promíchejte.
- Nakonec přidejte rajčatový protlak a kukuřičnou mouku a vmíchejte do směsi.
- V tuto chvíli se vám bude zdát, že je směs velmi suchá, ale nechte ji takto za stálého míchání několik minut vařit, aby získala barvu.
- Do chilli přidejte rajčata a hovězí vývar: pomocí tekutiny seškrábněte všechny kousky, které ulpěly na pánvi.
- Poté chilli přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum.
- Nechte chilli dusit alespoň 10 minut, ale pokud chcete, může se vařit i několik hodin.
- Jen sledujte, zda je v něm dostatek tekutiny, a pokud se vám zdá suché, přidejte vodu.
- Podávejte chilli bez fazolí se strouhaným sýrem čedar, zakysanou smetanou a čerstvou cibulkou.
- Zbytky lze uchovávat v lednici několik dní nebo zmrazit až na dva měsíce. Chilli pomalu ohřívejte na plotně.