Carbonara špagety, nebo též uhlířské špagety – to je snadná, avšak velice chutná večeře, kterou potěšíte sebe, svou rodinu i případnou návštěvu. Naučte se s námi uvařit carbonara snadno a rychle.
Ingredience
- 1 lžíce soli
- 110 gramů slaniny nebo pancetty
- 110 gramů parmazánu
- 2 velké vaječné žloutky
- Čerstvý mletý pepř
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 450 g špaget
Postup
- Do velkého hrnce nalijte vodu, přidejte 3 lžíce soli a hrnec přikryjte pokličkou (voda se tak rychleji uvede do varu).
- Slaninu nakrájejte na proužky a nastrouhejte asi 50 g sýra. Ponechte stranou na později.
- Ve středně velké míse vyšlehejte 4 žloutky a 2 celá vejce a poté vmíchejte zbývající nastrouhaný sýr. Přidejte pepř a dejte stranou.
- Na velké pánvi rozehřejte 2 PL oleje. Přidejte slaninu a za občasného míchání vařte, dokud na okrajích nezkřehne, 7-10 minut.
- Odstavte hrnec z ohně. Pomocí dřevěné lžíce vylovte slaninu a přendejte ho do malé misky. Tuk přelijte do žáruvzdorné odměrky a poté přidejte zpět do hrnce asi 3 polévkové lžíce. Zbylý tuk vyhoďte.
- Uvařte špagety ve vroucí vodě za občasného míchání 2 minuty před uplynutím doby uvedené na obalu. Těsně před dokončením těstovin naberte stejnou teplovzdornou odměrkou 1 a ¾ šálku tekutiny na vaření těstovin.
- Šálek vody z těstovin přidejte do pánve a přiveďte k varu na středně vysoké teplotě. Těstoviny slijte v cedníku a přendejte na pánev.
- Těstoviny vařte za stálého a intenzivního míchání, dokud nejsou al dente. Odstavte hrnec z ohně.
- Do vyhrazené vaječné směsi zašlehejte ¼ šálku tekutiny z vaření těstovin a velmi pomalu ji za stálého míchání přelijte na pánev. V případě potřeby dochuťte solí. Omáčku zřeďte zbývajícím ½ šálkem tekutiny z vaření těstovin, přidávejte po lžících, dokud nebude mít konzistenci husté smetany.
- Vmíchejte slaninu a těstoviny rozdělte do misek. Navrch přidejte pepř a sýr.