Připravte si doma snadno a rychle domácí česnekovou majonézu aioli, kterou můžete doprovodit celou řadu teplých i studených pokrmů.
Ingredience
- 5 středně velkých stroužků česneku, prolisovaných nebo mletých
- 2 lžičky citronové šťávy, podle chuti
- Sůl
- ½ šálku kvalitní majonézy
- Volitelně: ¼ lžičky dijonské hořčice
Postup
- V malé mělké misce smíchejte prolisovaný česnek a citronovou šťávu. Promíchejte a rozetřete do rovnoměrné vrstvy, aby šťáva mohla působit. Lehce posypte solí. Směs nechte 10 minut odpočívat, aby citronová šťáva mohla vstřebat česnekovou chuť.
- Na další mísu umístěte jemné sítko. Pomocí silikonové nebo gumové stěrky naberte obsah mísy do sítka a pak stěrkou přitlačte na česnek, abyste z něj dostali co nejvíce šťávy. Česnek vyhoďte.
- Majonézu vmíchejte do česnekové citronové šťávy, dokud se nespojí. Ochutnejte a v případě potřeby upravte – pokud je česneková chuť příliš výrazná, přimíchejte po lžících více majonézy.
- Pokud chcete, aby chutnala trochu zajímavěji, přidejte dijonskou hořčici. Pro větší pikantnost přidejte ještě trochu citronové šťávy.
- Aioli vydrží přikryté v lednici až 10 dní. V chladu ještě více zhoustne.