Tato kuřecí kukuřičná polévka je velmi snadný recept, který lze rychle připravit na sporáku nebo v pomalém hrnci. Můžete použít v obchodě zakoupené kuře z rožně a maso z prsou jsem rozdrtit, abyste ušetřili čas, ale klidně si maso uvařte a pak ho rozdrťte. Pro urychlení receptu můžete také předvařit brambory.
Ingredience
- ½ šálku másla
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 1 malá mrkev nakrájená na drobné kostičky
- 1 stonek celeru nakrájený na kostičky
- 1 stroužek česneku, mletý
- ½ šálku hladké mouky
- 4 brambory, nakrájené na kostičky
- 2 vařené půlky kuřecích prsou z rožněného masa, rozdrobené
- 1 a ½ šálku bílých kukuřičných zrn
- 1 a ½ šálku žlutých kukuřičných zrn
- 4 šálky kuřecího vývaru
- 2 a ½ šálku polotovaru
- 1 špetka muškátového oříšku
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
Recept je na 8 porcí.
Postup
- Ve velkém hrnci na středním ohni rozpusťte máslo. Na rozpáleném másle vařte a míchejte cibuli, mrkev, celer a česnek, dokud mírně nezměknou, asi 2 minuty. Do směsi vmíchejte mouku, aby vznikla kaše.
- Vařte, dokud lehce nezhnědne a mouka nevydá lehce opečený zápach, asi 5 minut. Dávejte pozor, protože mouka se snadno připaluje. Odstavte hrnec z ohně a nechte mírně vychladnout.
- Mezitím ve velkém polévkovém hrnci na mírném ohni smíchejte brambory, kuřecí maso, bílou a žlutou kukuřici a 3 šálky vývaru.
- Zbývající 1 šálek vývaru zašlehejte do zeleniny a moučné směsi, dokud se důkladně nespojí. Směs vmíchejte do polévkového hrnce. Přiveďte k varu. Vařte a míchejte, dokud nezhoustne, asi 5 minut.
- Do polévky vmíchejte půl na půl, muškátový oříšek, sůl a černý pepř. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a vařte, dokud brambory nezměknou, asi 20 minut.
TIP: Chcete-li tento recept připravit v pomalém hrnci, postupujte podle výše uvedených pokynů a vařte na střední stupeň po dobu 5 hodin.