Chutná vám focaccia? Pak zajisté oceníte náš jednoduchý základní recept, díky kterému si doma můžete připravit focacciu bez hnětení.
Ingredience
- 2 a 1/4 lžičky sušeného droždí
- 2 lžičky medu
- 5 šálků hladké mouky
- 5 lžiček soli
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 4 lžíce másla + další na pánev
- Mořská sůl dle chuti
- 2-4 stroužky česneku
Postup
- Ve středně velké míse prošlehejte droždí, med a 2 a 1/2 hrnku vody a nechte 5 minut stát.
- Přidejte 5 šálků mouky, 5 lžiček soli a míchejte, dokud se nevytvoří vláčné těsto.
- Do velké mísy, která se vám vejde do lednice, nalijte 4 lžíce extra panenského olivového oleje. Přeneste těsto do mísy a otočte, aby se obalilo v oleji. Přikryjte silikonovým víkem nebo plastovou fólií a nechte chladit, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, nejméně 8 hodin a až 1 den.
- Vhodný plech vymažte máslem a do jeho středu nalijte 1 lžíci olivového oleje.
- Držte těsto v míse a pomocí vidličky v každé ruce shrňte okraje těsta nejdále od sebe a zvedněte je nahoru a překlopte do středu mísy. Mísu otočte o čtvrt otáčky a postup opakujte. Tento postup proveďte ještě dvakrát.
- Přeneste těsto do připravené formy. Zbylý olej v míse přelijte a těsto otočte, aby se v něm obalilo. Nechte nezakryté kynout na suchém a teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Umístěte mřížku doprostřed trouby, předehřejte ji na 205 °C.
- Promněte těsto prsty, pokapejte zbývající 1 lžíci extra panenského olivového oleje a posypte solí.
- Pečte focacciu, dokud se nebude nadýchaná a nezezlátne po celém povrchu, 20-30 minut.
- Rozpusťte 4 lžíce nesoleného másla v malém kastrůlku na středním ohni. Odstavte z ohně. Oloupejte 2-4 stroužky česneku, nastrouhejte je na struhadle a přidejte do kastrůlku. Vraťte na střední teplotu a za častého míchání vařte, dokud není česnek jen lehce opečený, 30-45 sekund.
- Focacciu potřete česnekovým máslem a nakrájejte na čtverce nebo obdélníky. Po vychladnutí můžete servírovat.