Tento lahodný recept na boloňskou omáčku je hotový za pouhých 55 minut a z níže uvedených ingrediencí se nají až 6 osob.
Ingredience
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 středně velká cibule nakrájená nahrubo
- 2 stroužky česneku, oloupané, nahrubo nasekané
- 1 řapíkatý celer, nahrubo nasekaný
- 1 mrkev nakrájená nahrubo
- 500 g mletého hovězího masa
- 1 plechovka (800 g) drcených rajčat
- hrst ploché italské petrželky, nasekané na kousky
- 8 čerstvých bazalkových listů, nařezaných na kousky
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
- 60 g čerstvě nastrouhaného sýra Pecorino Romano
Postup
- Do šestilitrové pánve dejte olej a zahřejte ji na středním plameni. Když se z něj téměř kouří, přidejte cibuli a česnek a restujte, dokud cibule velmi nezměkne, asi osm minut. Přidejte celer a mrkev a restujte pět minut.
- Zvyšte teplotu na vysokou a přidejte mleté hovězí maso. Za častého míchání a rozbíjení větších hrudek smažte, dokud maso nezrůžoví, asi osm minut. Přidejte rajčata, petrželku a bazalku a vařte na středně mírném ohni, dokud omáčka nezhoustne, asi půl hodiny.
- Zkontrolujte, zda je omáčka dobře ochucená. Při podávání ozdobte boloňskou omáčku strouhaným sýrem Pecorino Romano.
- Podávejte horké s těstovinami.