Tento horký špenátový dip neobsahuje majonézu ani zakysanou smetanu jako většina ostatních, takže je velmi sýrový a velmi chutný. Pro ty, kteří nechtějí silný sýr, jako je čedar, ho můžete nahradit čímkoli, co máte rádi, nebo ho dokonce úplně vynechat.
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje, rozdělená
- 1 malá cibule nakrájená nadrobno
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 balíčky (284 g) mraženého špenátu – rozmrazené, osušené a nasekané
- ½ šálku mléka
- 170 g smetanového sýra
- 1 šálek strouhaného sýra mozzarella, rozdělený
- ¼ hrnku strouhaného sýra čedar
- 2 kapky worcestrové omáčky
- sůl a mletý černý pepř podle chuti
Recept je na 12 porcí.
Postup
- Předehřejte troubu na 220 °C.
- Vymažte mělkou zapékací mísu o objemu 1,5 litru 1 lžičkou olivového oleje.
- Ve velkém hrnci na středním ohni rozehřejte 2 lžičky olivového oleje.
- Na rozpáleném oleji smažte a míchejte cibuli a česnek, dokud lehce nezhnědnou, 4 až 7 minut.
- Přidejte špenát a vařte, dokud není horký, asi 5 minut. Slijte ze směsi veškerou tekutinu a přelijte ji do mísy.
- Do hrnce nalijte mléko a vraťte ho na střední teplotu.
- Rozpusťte smetanový sýr v mléce.
- Vařte a míchejte asi 3 minuty.
- Vraťte špenátovou směs do hrnce spolu s 1/2 šálku sýra mozzarella a sýrem Cheddar.
- Promíchejte.
- Směs ochuťte worcestrovou omáčkou, solí a pepřem.
- Směs nalijte do připravené zapékací misky a posypte ji zbývajícím 1/2 hrnkem sýra mozzarella.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud se na povrchu neudělají bublinky a nezíská zlatohnědou barvu, 20 až 25 minut.