Recept na smetanové gratinované brambory

Bramborová jídlaBramborové přílohyPřílohyZapečené brambory

Krémová sýrová omáčka a jemné brambory v tomto klasickém francouzském pokrmu vytvářejí lahodný návykový zážitek. Je to skvělá příloha k pečené vepřové panence nebo hovězí svíčkové. Přidejte zeleninový salát a francouzský chléb a máte perfektní hlavní chod.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba vaření: 90 minut
  • Celkem: 2 hodiny
  • Počet porcí: 4

Ingredience

  • 4 brambory nakrájené na plátky
  • 1 cibule nakrájená na kolečka
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 šálky mléka
  • 1 a 1/2 šálku strouhaného sýru čedar

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 200 °C. Máslem vymažeme středně velkou zapékací mísu.
  2. Na dno připravené zapékací mísy navrstvíme polovinu brambor. Navrch dáme plátky cibule a přidáme zbývající brambory. Podle chuti osolíme a opepříme.
  3. Ve středně velkém hrnci rozpustíme na středním ohni máslo. Přimícháme mouku a sůl a za stálého míchání metličkou vaříme 1 minutu. Vmícháme mléko. Vaříme, dokud směs nezhoustne.
  4. Najednou vmícháme sýr a pokračujeme v míchání asi 30-60 sekund, dokud se nerozpustí. Sýr nalijeme na brambory a misku přikryjeme alobalem.
  5. Pečeme 1,5 hodiny v předehřáté troubě.

Tipy

  1. Aby se vám v omáčce netvořily hrudky, přidávejte mléko jen po troškách, zatímco mícháte mouku a máslo.
  2. Pro zpestření experimentujte s různými sýry.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang