Krémová sýrová omáčka a jemné brambory v tomto klasickém francouzském pokrmu vytvářejí lahodný návykový zážitek. Je to skvělá příloha k pečené vepřové panence nebo hovězí svíčkové. Přidejte zeleninový salát a francouzský chléb a máte perfektní hlavní chod.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Doba vaření: 90 minut
- Celkem: 2 hodiny
- Počet porcí: 4
Ingredience
- 4 brambory nakrájené na plátky
- 1 cibule nakrájená na kolečka
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/2 lžičky soli
- 2 šálky mléka
- 1 a 1/2 šálku strouhaného sýru čedar
Postup
- Předehřejeme troubu na 200 °C. Máslem vymažeme středně velkou zapékací mísu.
- Na dno připravené zapékací mísy navrstvíme polovinu brambor. Navrch dáme plátky cibule a přidáme zbývající brambory. Podle chuti osolíme a opepříme.
- Ve středně velkém hrnci rozpustíme na středním ohni máslo. Přimícháme mouku a sůl a za stálého míchání metličkou vaříme 1 minutu. Vmícháme mléko. Vaříme, dokud směs nezhoustne.
- Najednou vmícháme sýr a pokračujeme v míchání asi 30-60 sekund, dokud se nerozpustí. Sýr nalijeme na brambory a misku přikryjeme alobalem.
- Pečeme 1,5 hodiny v předehřáté troubě.
Tipy
- Aby se vám v omáčce netvořily hrudky, přidávejte mléko jen po troškách, zatímco mícháte mouku a máslo.
- Pro zpestření experimentujte s různými sýry.