lososová polévka

Tato polévka má mírně nasládlou chuť. Římský kmín jí navíc dodá chuť trochu neobvyklou. 

Suroviny:

  • 1 cibule
  • 2 brambory
  • 1 mrkev
  • 3 růžičky brokolice
  • 150 g červené čočky loupané půlené
  • 100 ml sójová smetana (nebo obyčejná 33%)
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička tymiánu
  • olej nebo ghí

Příprava: 

  • Cibulku nakrájejte na drobno a na olivovém oleji nebo ghí osmažte do zlatova. 
  • Přidejte římský kmín, lehce osmažte (cca 10 vteřin) a vsypte brambory s mrkví nakrájené na kostičky a červenou čočku. 
  • Zalijte vodou, osolte, přisypejte tymián (případně použijte zeleninový vývar Wurzl), povařte 15 minut. 
  • Poté přidejte brokolici a vařte dalších 5 minut. 
  • Čočka by již měla být rozvařená a měkká. 
  • Na konci vmíchejte smetanu.

Čočka je výborná do polévek. S čočkou je spousta chutných receptů na polévky. Za vyzkoušení stojí polévka z červené čočky pro děti a také tento recept na polévku z černé čočky.

Pokud má někdo rád smetanové polévky, určitě by měl vyzkoušet staročeskou kulajdu. Tradiční česká kulajda je plná hub a dokonale zasytí.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang