Všechny milovníky ryb zajisté potěší tento recept, díky kterému si doma snadno připravíte lahodného smaženého sumce.
Sumec je oblíbený druh ryby, který se vyskytuje v mnoha kuchyních po celém světě. Obvykle se podává smažený nebo grilovaný a je skvělým pokrmem, který si můžete připravit doma. Ať už hledáte něco rychlého k večeři, nebo něco, co byste podávali na rodinné oslavě, sumec může být dokonalým doplňkem každého receptu.
Sumec má velmi nízký obsah nasycených tuků a pouhých 57 g vařeného sumce obsahuje asi 13 gramů bílkovin. Je také dobrým zdrojem niacinu, což je základní vitamin, který pomáhá tělu přeměňovat potravu na energii. Kromě toho je sumec plný zdravých tuků, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu.
Při výběru sumce k přípravě se zaměřte na sumce s pevnou strukturou a lesklým leskem. Oči a ploutve by měly být jasné a žábry by měly mít jasně červenou barvu. Před vařením je třeba sumce opláchnout pod studenou čistou vodou. Po opláchnutí většina kuchařů sumce před obalením v kukuřičné mouce, sucharu nebo mouce nejraději namáčí ve vejci. Poté lze sumce buď usmažit, nebo jednoduše položit na předehřátý gril.
Recept na smaženého sumce
Sumec se může podávat jako hlavní chod nebo příloha a může být doplněn různými přílohami. Mezi běžné přílohy patří zelný salát, bramborový salát nebo pečené fazole.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 30 minut
Ingredience
- 4 až 6 filetů ze sumce
- 1 šálek mléka nebo podmáslí
- Sůl
- 3/4 šálku jemné kukuřičné mouky
- 1/2 šálku mouky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička papriky
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1/4 lžičky celerového semínka
- Olej na smažení
Postup
- Do těžké pánve nalijte tolik oleje, aby dosahoval do výšky 1,5 cm po stěnách pánve. Pánev rozehřejte na středně vysokou teplotu.
- Troubu rozehřejte na 200 °C a položte do ní plech na sušenky. Na plech položte drátěný rošt.
- Zatímco se olej zahřívá, namočte sumce do mléka nebo podmáslí.
- Smíchejte kukuřičnou mouku, mouku a koření. Vložte do mělké misky. Filety obalte v sypké směsi.
- Jakmile je olej rozpálený, přebytečnou směs oklepejte a opatrně položte do horkého oleje.
- Smažte dozlatova asi 2-4 minuty podle tloušťky filé. Pomocí kovové špachtle rybu opatrně otočte a smažte další 2-4 minuty.
- Litina se zahřívá a zůstává horká, proto během smažení sledujte teplotu, možná bude nutné v určitém okamžiku snížit teplotu hořáku.
- Jakmile je ryba hotová, můžete ji servírovat. Pro zachování křupavosti uchovávejte upečeného sumce v teplé troubě.
Pečený sumec na másle
Pokud byste nesehnali filety ze sumce, použijte pro tento recept klidně tilapii, tresku, halibuta, mořského jazyka nebo dokonce lososa.
Ingredience
- 30 g másla (nebo margarínu)
- 3 velké stroužky česneku, nasekané
- 680 g filetů ze sumce
- Sůl a pepř podle chuti
- 30 ml ml čerstvé citronové šťávy
- Nasekaná pažitka
Postup
- Rozpusťte máslo na pánvi na středním plameni, přidejte česnek a smažte ho 1 minutu nebo dokud není aromatický a lehce zhnědlý.
- Rybu osolte a opepřete.
- Vložte rybu na pánev, přiklopte ji a vařte asi 2 minuty.
- Rybu opatrně obraťte a pokračujte ve vaření, dokud se nebude snadno odlupovat, asi další 2-3 minuty.
- Pokropte citronovou šťávou a přidejte pažitku.
Recept na sumce
Rychlý a snadný recept na čerstvé pečené filety ze sumce s bylinkami, máslem a citronem. Skvělá večeře na všední večer, která je hotová za méně než 30 minut!
Ingredience
- 2 lžíce mleté čerstvé petrželky
- 1 lžička soli
- ¾ lžičky papriky
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- ½ lžičky sušeného oregana
- ½ lžičky sušené bazalky
- ½ lžičky mletého černého pepře
- 680 g filetů ze sumce
- Šťáva z jednoho citronu
- 2 lžíce rozpuštěného másla
- ¼ lžičky česnekového prášku
- Nepřilnavý sprej na vaření
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- V malé misce smíchejte petržel, sůl, papriku, tymián, oregano, bazalku a pepř.
- Posypte jimi obě strany sumčích filetů.
- Filety položte na plech potřený nepřilnavým sprejem na pečení.
- Do malé misky přidejte rozpuštěné máslo, citronovou šťávu a česnekový prášek. Dobře promíchejte a spojte.
- Filety pokapejte směsí másla, citronu a česneku.
- Pečte nezakryté 15-20 minut nebo dokud se ryby nebudou snadno odlupovat.
Sumec je hotový, když je neprůhledný a při zkoušce vidličkou se snadno odlupuje. Pokud se snadno neodlupuje, potřebuje ještě trochu času.
Nejlepší recept ze sumce
Domácí pálivá omáčka šéfkuchaře Todda Richardse je dokonalým doplňkem ke smaženému sumci. Richardsova pálivá omáčka s vyváženou pálivostí papriček Fresno a jalapeño a směsí jablečného a červeného vinného octa přináší chuť a pálivost.
Ingredience
Pálivá omáčka
- 2 lžičky smíchaného olivového oleje
- 3 červené chilli papričky Fresno, zbavené stopek a nahrubo nasekané
- 1 chilli paprička jalapeño, zbavená stopek a nahrubo nasekaná
- 1/2 malé žluté cibule nakrájené na kostičky
- 3 stroužky česneku
- 1/2 šálku jablečného octa
- 1/4 šálku červeného vinného octa
- 1/2 čajové lžičky chilli vloček
- 1 polévková lžíce soli
Smažený sumec
- 2 šálky plnotučného podmáslí
- 2 lžíce worcestrové omáčky
- 1⁄4 lžičky granulovaného česneku
- 1⁄4 čajové lžičky granulované cibule
- 4 čajové lžičky soli
- 1 1⁄2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 680 g filetů ze sumce, nakrájených na 6 cm kousky
- 2 šálky kukuřičné mouky
- 1⁄4 lžičky kajenského pepře
- 4 šálky rostlinného oleje
Postup
- Připravte si omáčku. Rozehřejte olej v hrnci na střední teplotu. Přidejte chilli papričky, cibuli a česnek a za častého míchání vařte 6 až 8 minut, dokud nezměknou.
- Přidejte ocet a chilli vločky. Přiveďte k varu, přikryjte, snižte teplotu na středně nízkou a vařte, dokud zelenina nezměkne, asi 20 minut.
- Vmíchejte sůl a stáhněte z ohně. Nechte 20 minut stát.
- Směs chilli papriček zpracujte v mixéru nebo kuchyňském robotu do hladka.
- Připravte sumce. Ve velké míse nebo velkém plastovém sáčku na zip smíchejte podmáslí, worcestrovou omáčku, 1 lžíci pálivé omáčky, granulovaný česnek, granulovanou cibuli a po 1 lžičce soli a černého pepře. Přidejte kousky sumce, přikryjte nebo uzavřete a uložte na 2 až 8 hodin do chladničky.
- V mělké misce smíchejte kukuřičnou mouku, kajenský pepř, zbývající 3 lžičky soli a 1/2 lžičky černého pepře.
- Na pánvi rozehřejte olej na střední teplotu.
- Sumce vyjměte z podmáslí a obalte v kukuřičné mouce. Nechte 5 minut stát.
- Smažte sumce (nejprve velké kusy) po částech dozlatova 5 až 7 minut z každé strany. Osušte na talíři vyloženém papírovými utěrkami. Podávejte s pálivou omáčkou.
Sumec na grilu
Sumec je pevnější ryba než jiné rybí filety, takže by měl na grilu zůstat neporušený, ale pokud máte obavy, můžete použít mřížku na grilování ryb nebo rybu nejprve vložit do alobalových balíčků – mějte však na paměti, že takto se ryba v podstatě zapaří a nebude mít strukturu grilované ryby.
Ingredience
- 450 g filetů ze sumce
- 2 lžičky worcestrové omáčky
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
- sůl, nepovinně
Postup
- Připravte si ingredience. Rozehřejte gril na střední teplotu. Rošt potřete kartáčem a olejem, abyste měli čistou grilovací plochu pro ryby.
- Filety sumce potřete worcestrovou omáčkou a posypte mletým pepřem.
- Rybu položte na předehřátý gril. Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, umístěte filety dál od žáru. Grilujte 4 až 5 minut.
- Znovu je potřete omáčkou a otočte. Grilujte ještě asi 5 minut, nebo dokud se ryba snadno neodlupuje vidličkou. V případě potřeby je posypte solí.
Sumec na pánvi – recept
V originálním receptu se používají steaky ze sumce i s kostí, ale my doporučujeme vyzkoušet tuto jednodušší variantu s filety ze sumce.
Ingredience
- 2 lžíce rostlinného oleje plus další na smažení
- Dva 3 cm kousky oloupaného čerstvého zázvoru – 1 nakrájený na tenké sirky, 1 nakrájený na tenká kolečka
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 a 1/2 lžíce asijské rybí omáčky
- 1 lžíce palmového cukru
- 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1 šálek obyčejné neslazené kokosové vody
- 6 velkých šalotek nakrájených na tenké plátky
- 2 thajské chilli papričky, podélně rozpůlené
- 2 stroužky česneku, mleté
- 3 jarní cibulky, pouze bílá a světle zelená část, nakrájené na dvoucentimetrové kousky
- Čtyři 220 g filety ze sumce bez kůže, příčně rozpůlené
- Nasekaný koriandr na ozdobu
- Rýže vařená v páře, na podávání
Postup
- V malé pánvi rozehřejte 0,5 cm oleje, dokud se nezačne třpytit. Přidejte zázvorové sirky a na mírném ohni je za stálého míchání smažte, dokud nezhnědnou a nezkřehnou, asi 2 minuty. Smažený zázvor přendejte děrovanou lžící na papírové utěrky, aby se osušil.
- V malém hrnci smíchejte krystalový cukr s 1 lžící vody. Vařte na mírném ohni, dokud se nevytvoří tmavě jantarový karamel, 3 až 4 minuty. Přilijte další 2 lžíce vody a vařte na mírném ohni, dokud se karamel nerozpustí, 1 minutu. Přidejte rybí omáčku, palmový cukr, černý pepř a 3/4 šálku kokosové vody a vařte na mírném ohni, dokud se karamelová omáčka nezredukuje na 1/2 šálku, 3 až 5 minut.
- Ve velkém smaltovaném litinovém kastrolu zahřejte 2 lžíce oleje, dokud se nezačne třpytit. Přidejte kolečka zázvoru, jarní cibulku, chilli papričku a česnek a na mírném ohni smažte, dokud cibulka nezezlátne, asi 3 minuty. Přidejte karamelovou omáčku a cibulku a vařte, dokud se omáčka nezredukuje na polovinu, 3 až 5 minut. Do omáčky vložte filety ze sumce a vařte je na mírném ohni, jednou otočte, dokud nezkaramelizují a nejsou uvařené, asi 6 minut. Pomocí špachtle přeneste filety ze sumce na servírovací talíř.
- Do kastrolu přidejte zbývající 1/4 šálku kokosové vody a vařte na mírném ohni, přičemž seškrabujte připečené kousky ze dna, dokud není omáčka horká, asi 3 minuty. Lžící přelijte sumce karamelovou omáčkou. Na rybu rozprostřete smažené zázvorové tyčinky a koriandr a podávejte s dušenou rýží.
Sumec je všestranná a zdravá varianta pro každé roční období. Tento chutný a zdravý pokrm připravíte z několika málo ingrediencí během 10 minut. Ať už se jedná o rodinnou oslavu nebo náročnou večeři během všedního dne, sumec může být dokonalým doplňkem vašeho jídla. Nebojte se tedy tuto chutnou rybu v kuchyni vyzkoušet.