Hovězí maso podávejte minimálně středně propečené, ne-li středně propečené, aby se v něm vyškvařil tuk. Maso tak získá výraznou chuť – skvěle se hodí k omáčce z červeného vína.
Ingredience
- 2 steaky z žebírka, každý o hmotnosti asi 200 g a tloušťce 2 cm
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 25 g másla
- 1 stroužek česneku, ponechaný vcelku, ale jednou rozmačkaný
- tymián, volitelně
Postup
- Až 8 hodin před přípravou steaky osušte kuchyňským papírem a osolte a opepřete.
- Na těžké pánvi, do které se pohodlně vejdou oba steaky, rozehřejte olej na silném plameni. Jakmile se olej začne třpytit, snižte teplotu na středně vysokou a přidejte máslo.
- Jakmile začne prskat, opatrně na pánev položte steaky a po stranách zastrčte česnek a bylinky.
- Steakya každých 30 sekund až 1 minutu opečte a otočte, aby získaly pěknou hnědou kůrčičku.
- Hrubým vodítkem jsou 4 minuty pro steaky rare, 5-6 minut pro medium a 8-10 minut pro well done.
- Pokud máte digitální teploměr, hledejte uprostřed steaku teplotu 50 °C pro rare, 60°C pro medium a 70°C pro well done. Steaky nechte alespoň 5 minut odpočívat.
- Zatímco steaky odpočívají, můžete k nim připravit klasickou omáčku z červeného vína.