Hledáte recept na šťavnaté kuře na podmáslí, kterým ohromíte své přátele nebo rodinu? Tento recept je přesně to pravé.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 40 minut
- Marinování: 8 hodin
- Celkem: 9 hodin
Ingredience
Na marinádu
- 2 šálky podmáslí (lze použít i obyčejný jogurt zředěný trochou mléka)
- 1 velká cibule nakrájená na plátky
- 1/4 šálku směsi čerstvých bylinek (petržel, tymián, estragon), nasekaných, nebo po lžičce sušených bylinek
- 1/2 lžičky papriky
- 1/2 lžičky kajenského pepře
- 1,3 kg kuřecího masa
Na krustu kuřete
- 2 šálky hladké mouky
- 1/2 lžičky česnekové soli
- 1/2 lžičky cibulové soli
- 1 lžička kajenského pepře
- sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
Postup
- Ve velké míse smíchejte podmáslí, nakrájenou cibuli, bylinky, papriku a kajenský pepř. Vložte kousky kuřete do podmáslí a zcela je obalte. Přikryjte a nechte marinovat přes noc (nejméně 8 hodin).
- Kousky kuřete vložte do cedníku a nechte okapat přebytečné podmáslí.
- Ve velkém pevném papírovém nebo plastovém sáčku smíchejte mouku s česnekovou solí, cibulovou solí, kajenským pepřem, solí a pepřem. Kousky kuřete vložte do sáčku s moučnou směsí a protřepejte, dokud se důkladně nepotáhnou.
- Na velké pánvi s těžkým dnem rozehřejte 2 šálky oleje na středně vysokou teplotu, dokud špetka mouky nezačne po vhození do horkého oleje prskat (ale ne tak, aby se z pánve kouřilo). Při práci s horkým olejem mějte vždy po ruce poklici.
- Do rozpáleného oleje na pánvi přidávejte po částech kousky kuřete a smažte je z jedné strany 10 až 12 minut dozlatova, poté je pomocí kovových kleští obraťte a smažte dalších 10 až 12 minut dozlatova.
- Najednou smažte asi 5 kousků a dbejte na to, abyste pánev nepřeplnili. Postup opakujte, dokud nejsou všechny kousky upečené.
- Pomocí kleští vyjměte kuře z pánve. Umístěte ho na mřížku nad plech na pečení nebo na pánev, aby přebytečný olej odkapal.
- Podle chuti osolte a opepřete. Před podáváním nechte asi 10 až 15 minut vychladnout.