- Příprava: 40 minut
- Vaření: 30 minut
- Dále: 6 hodin
- Celkem: 7 hodin 10 minut
- Náročnost: snadné
- Porce: 8
Ingredinece
- 1 balení směsi makaronů a sýra
- 2 lžíce másla
- ¼ šálku mléka
- 1 šálek strouhaného sýra Cheddar
- ¾ šálku sýrové pomazánky pimento
- 1 šálek drcené italské sýrové směsi
- 2 šálky italské ochucené strouhanky
- ½ lžičky papriky
- ½ čajové lžičky chilli
- ½ lžičky mletého černého pepře
- ½ lžičky bílého cukru
- ¼ lžičky soli
- 1 špetka kajenského pepře nebo podle chuti
- 4 vejce
- 3 lžíce mléka
- 4 šálky arašídového oleje na smažení nebo podle potřeby
Postup
- Krok 1 – Naplňte hrnec mírně osolenou vodou a na silném ohni přiveďte k varu. Vmíchejte makaróny a znovu je přiveďte k varu. Vařte odkryté a za občasného míchání, dokud nejsou makaróny uvařené, ale stále pevné na skus, asi 7 minut. Slijte vodu. Vmíchejte 2 lžíce másla, 1/4 šálku mléka a balíček sýra z obalu.
- Krok 2 – Ještě horké makaróny promíchejte se sýrem Cheddar, sýrovou pomazánkou pimento a italskou sýrovou směsí a pokračujte v míchání, dokud se nerozpustí. Směs makarónů a sýra vložte do nádoby a uložte do chladničky, dokud neztuhne, přibližně 4 hodiny.
- Krok 3 – Plech na pečení vyložte pergamenovým papírem. Vyjměte směs makaronů z chladničky a pomocí naběračky na sušenky z ní vytvořte kuličky. Makarónové kuličky položte na připravený plech a nechte je alespoň 2 hodiny zmrazit.
- Krok 4 – Rozehřejte olej ve fritéze nebo velkém hrnci na 350 °C (175 °C).
- Krok 5 – V mělké misce prošlehejte strouhanku s paprikou, chilli, černým pepřem, cukrem a kajenským pepřem; dejte stranou. V malé misce rozšlehejte vejce se 3 lžícemi mléka. Vyjměte mac kuličky z mrazáku, obalte je ve vaječném roztoku a poté je obalte v chlebové moučce.
- Krok 6 – Smažte mac kuličky po malých dávkách dozlatova 3 až 5 minut. Krátce je nechte okapat na talíři vyloženém papírovou utěrkou; podávejte je horké.