Recept, kde zužitkujete jakoukoli zeleninu, kterou máte doma. Podávejte jako přílohu k asijskému jídlu, nebo jen tak s rýží.
Ingredience
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 2 stroužky česneku, jemně nasekané
- 1 lžíce zázvoru , jemně nakrájená
- 1/2 cibule, oloupané a nakrájené na plátky
- 1 mrkev, velká
- 3 menší hlávky pak choi nebo jiné listové zeleniny dle chuti
- 1 hrnek žampionů, nakrájených na tenké plátky
- 1 paprika, nakrájená na proužky
Na omáčku:
- 1 lžíce kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu
- 1 a 1/2 lžíce sójové omáčky, světlé nebo univerzální (ne tmavé)
- 2 lžíce ústřicové omáčky
- 1 lžíce čínského vína nebo mirinu
- 1/2 lžičky sezamového oleje (nepovinné)
- Bílý pepř
- 185 ml vody
Postup
- Připravte si zeleninu. Mrkev podélně rozkrojte na polovinu a pak ji šikmo nakrájejte na plátky o tloušťce 2 mm. Pak choi odřízněte košťál a pak odřízněte listy od stonku.
- Stonek nakrájejte podélně na 1 cm široké kousky. Listy oddělte od stonků, budou se vařit v jinou dobu.
- Na omáčku dejte kukuřičnou mouku a sójovou omáčku do mísy a míchejte, dokud se kukuřičná mouka nerozpustí, poté vmíchejte zbývající ingredience na omáčku.
- V pánvi wok nebo velké těžké pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu.
- Přidejte česnek a zázvor a 10 sekund míchejte. Přidejte cibuli a míchejte 30 sekund.
- Přidejte mrkev, papriku a stonky pak choi – míchejte 1 minutu.
- Přidejte houby a míchejte 2 až 3 minuty, dokud není zelenina téměř uvařená.
- Přidejte omáčku a 1 minutu promíchávejte, dokud omáčka nezhoustne a nezíská lesklou konzistenci a nepokryje všechnu zeleninu. Nepřevařujte ji, aby nezvadla – měla by být křupavá a měkká.
- Odstavte z plotny a podávejte s rýží. Podle potřeby ozdobte zelenou cibulkou a sezamovými semínky.