smazena-zelenina-2

Recept, kde zužitkujete jakoukoli zeleninu, kterou máte doma. Podávejte jako přílohu k asijskému jídlu, nebo jen tak s rýží.

Ingredience

  • 1 lžíce rostlinného oleje
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1 lžíce zázvoru , jemně nakrájená
  • 1/2 cibule, oloupané a nakrájené na plátky
  • 1 mrkev, velká
  • 3 menší hlávky pak choi nebo jiné listové zeleniny dle chuti
  • 1 hrnek žampionů, nakrájených na tenké plátky
  • 1 paprika, nakrájená na proužky

Na omáčku:

  • 1 lžíce kukuřičné mouky nebo kukuřičného škrobu
  • 1 a 1/2 lžíce sójové omáčky, světlé nebo univerzální (ne tmavé)
  • 2 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce čínského vína nebo mirinu
  • 1/2 lžičky sezamového oleje (nepovinné)
  • Bílý pepř
  • 185 ml vody

Postup

  1. Připravte si zeleninu. Mrkev podélně rozkrojte na polovinu a pak ji šikmo nakrájejte na plátky o tloušťce 2 mm. Pak choi odřízněte košťál a pak odřízněte listy od stonku.
  2. Stonek nakrájejte podélně na 1 cm široké kousky. Listy oddělte od stonků, budou se vařit v jinou dobu.
  3. Na omáčku dejte kukuřičnou mouku a sójovou omáčku do mísy a míchejte, dokud se kukuřičná mouka nerozpustí, poté vmíchejte zbývající ingredience na omáčku.
  4. V pánvi wok nebo velké těžké pánvi rozehřejte olej na vysokou teplotu.
  5. Přidejte česnek a zázvor a 10 sekund míchejte. Přidejte cibuli a míchejte 30 sekund.
  6. Přidejte mrkev, papriku a stonky pak choi – míchejte 1 minutu.
  7. Přidejte houby a míchejte 2 až 3 minuty, dokud není zelenina téměř uvařená.
  8. Přidejte omáčku a 1 minutu promíchávejte, dokud omáčka nezhoustne a nezíská lesklou konzistenci a nepokryje všechnu zeleninu. Nepřevařujte ji, aby nezvadla – měla by být křupavá a měkká.
  9. Odstavte z plotny a podávejte s rýží. Podle potřeby ozdobte zelenou cibulkou a sezamovými semínky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang