Tento americko-čínský pokrm je vlastně taková křupavější omeleta s mnoha dalšími surovinami. Podávejte ideálně s rýží.
Ingredience
Na omáčku Foo Young
- 1 hrnek vody
- 1 bujónová kostka
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička vína Shaoxing nebo suchého sherry
- 1 lžíce sójové omáčky
- 2 lžičky ústřicové omáčky
- 1/2 lžičky sezamového oleje
- 1/4 lžičky krystalového cukru
- 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře
Na vejce
- 6 lžic vody
- 4 lžičky rýžové mouky
- 4 velká vejce
- 2 lžíce vína Shaoxing nebo suchého sherry
- 1 lžička soli
- Špetka bílého pepře
- 110 g nevařených krevet bez slupky a kůže (volitelně)
- 4 stonky pažitky
- 1 malý plátek oloupaného zázvoru
- 1/2 hrnku klíčků fazolí mungo
- Jarní cibulka na ozdobu
- 2 až 5 hrnků neutrálního oleje s vysokým kouřovým bodem, například rostlinného oleje, na fritování
Postup
- Připravte si omáčku. Vložte 1 hrnek vody a 1 bujónovou kostku do malého hrnce a na středním ohni přiveďte k varu. Mezitím v malé misce rozšlehejte 1 lžíci kukuřičného škrobu s 1 lžící vody.
- Do hrnce přidejte 1 lžíci sójové omáčky, 2 lžičky ústřicové omáčky, 1 lžičku vína Shaoxing, 1/2 lžičky sezamového oleje, 1/4 lžičky krystalového cukru, 1/8 lžičky černého pepře a promíchejte.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte další koření. Sama o sobě by měla být omáčka poměrně slaná, protože potřebuje ochutit jemně ochucená vejce.
- Za stálého šlehání přilévejte do omáčky směs kukuřičného škrobu a šlehejte, dokud se zcela nerozpustí a nezhoustne natolik, aby pokryla hřbet lžíce, asi 30 sekund.
- Hotovou omáčku poznáte podle toho, že se na povrchu vytvoří obrovské bubliny, pokud je v tomto okamžiku stále příliš řídká, zašlehejte další lžičku kukuřičného škrobu rozpuštěného ve lžičce vody.
- Omáčku přelijte do servírovací mísy a dejte stranou.
- Připravte vejce. Dejte 3 lžíce vody se 2 lžičkami rýžové mouky do středně velké mísy a šlehejte, dokud se mouka nerozpustí. Přidejte 2 velká vejce a krátce prošlehejte, aby se smíchala.
- Směs nemusí být příliš hladká. Přidejte 1 lžíci vína Shaoxing, 1/2 lžičky soli a špetku bílého pepře. Znovu krátce prošlehejte, aby se směs spojila.
- Pokud je používáte, nakrájejte krevety na malé kousky. Nakrájejte pažitku a nastrouhejte zázvor.
- Do vaječné směsi přidejte polovinu krevet, pažitky, zázvoru a 1/4 hrnku klíčků fazolí mungo a promíchejte.
- V pánvi wok rozehřejte vrstvu oleje na vysokou teplotu. Nalijte vaječnou směs najednou do středu pánve wok z výšky. Vejce by se mělo rozprostřít a vybublat do velké placky.
- Pokud v oleji plavou zbloudilé kousky, jemně je pomocí škrabky vraťte zpět do placky.
- Smažte vaječnou placku, dokud nejsou okraje hnědé a pevné, asi 5 minut. Během smažení jemně rozstřikujte olej stěrkou po horní části – tím se na povrchu vytvoří kůrka a snáze se obrátí.
- Mezitím smíchejte druhou dávku vaječné směsi v nyní prázdné míse se zbývajícími přísadami.
- Placku opatrně obraťte a smažte ještě asi 3 minuty. Připravte druhou placku ze zbývající poloviny surovin.
- Hotové placky potřete omáčkou foo young a nasekanou jarní cibulkou a ihned podávejte.