Recept na smažená vejce Egg Foo Young

Hlavní jídlaKrevetyMořské plodyOmáčkySlané recepty
smazena-vejce-egg-foo-young

Tento americko-čínský pokrm je vlastně taková křupavější omeleta s mnoha dalšími surovinami. Podávejte ideálně s rýží.

Ingredience

Na omáčku Foo Young

  • 1 hrnek vody
  • 1 bujónová kostka
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžička vína Shaoxing nebo suchého sherry
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžičky ústřicové omáčky
  • 1/2 lžičky sezamového oleje
  • 1/4 lžičky krystalového cukru
  • 1/8 lžičky čerstvě mletého černého pepře

Na vejce

  • 6 lžic vody
  • 4 lžičky rýžové mouky
  • 4 velká vejce
  • 2 lžíce vína Shaoxing nebo suchého sherry
  • 1 lžička soli
  • Špetka bílého pepře
  • 110 g nevařených krevet bez slupky a kůže (volitelně)
  • 4 stonky pažitky
  • 1 malý plátek oloupaného zázvoru
  • 1/2 hrnku klíčků fazolí mungo
  • Jarní cibulka na ozdobu
  • 2 až 5 hrnků neutrálního oleje s vysokým kouřovým bodem, například rostlinného oleje, na fritování

Postup

  1. Připravte si omáčku. Vložte 1 hrnek vody a 1 bujónovou kostku do malého hrnce a na středním ohni přiveďte k varu. Mezitím v malé misce rozšlehejte 1 lžíci kukuřičného škrobu s 1 lžící vody.
  2. Do hrnce přidejte 1 lžíci sójové omáčky, 2 lžičky ústřicové omáčky, 1 lžičku vína Shaoxing, 1/2 lžičky sezamového oleje, 1/4 lžičky krystalového cukru, 1/8 lžičky černého pepře a promíchejte.
  3. Ochutnejte a podle potřeby přidejte další koření. Sama o sobě by měla být omáčka poměrně slaná, protože potřebuje ochutit jemně ochucená vejce.
  4. Za stálého šlehání přilévejte do omáčky směs kukuřičného škrobu a šlehejte, dokud se zcela nerozpustí a nezhoustne natolik, aby pokryla hřbet lžíce, asi 30 sekund.
  5. Hotovou omáčku poznáte podle toho, že se na povrchu vytvoří obrovské bubliny, pokud je v tomto okamžiku stále příliš řídká, zašlehejte další lžičku kukuřičného škrobu rozpuštěného ve lžičce vody.
  6. Omáčku přelijte do servírovací mísy a dejte stranou.
  7. Připravte vejce. Dejte 3 lžíce vody se 2 lžičkami rýžové mouky do středně velké mísy a šlehejte, dokud se mouka nerozpustí. Přidejte 2 velká vejce a krátce prošlehejte, aby se smíchala.
  8. Směs nemusí být příliš hladká. Přidejte 1 lžíci vína Shaoxing, 1/2 lžičky soli a špetku bílého pepře. Znovu krátce prošlehejte, aby se směs spojila.
  9. Pokud je používáte, nakrájejte krevety na malé kousky. Nakrájejte pažitku a nastrouhejte zázvor.
  10. Do vaječné směsi přidejte polovinu krevet, pažitky, zázvoru a 1/4 hrnku klíčků fazolí mungo a promíchejte.
  11. V pánvi wok rozehřejte vrstvu oleje na vysokou teplotu. Nalijte vaječnou směs najednou do středu pánve wok z výšky. Vejce by se mělo rozprostřít a vybublat do velké placky.
  12. Pokud v oleji plavou zbloudilé kousky, jemně je pomocí škrabky vraťte zpět do placky.
  13. Smažte vaječnou placku, dokud nejsou okraje hnědé a pevné, asi 5 minut. Během smažení jemně rozstřikujte olej stěrkou po horní části – tím se na povrchu vytvoří kůrka a snáze se obrátí.
  14. Mezitím smíchejte druhou dávku vaječné směsi v nyní prázdné míse se zbývajícími přísadami.
  15. Placku opatrně obraťte a smažte ještě asi 3 minuty. Připravte druhou placku ze zbývající poloviny surovin.
  16. Hotové placky potřete omáčkou foo young a nasekanou jarní cibulkou a ihned podávejte.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang