Krevetová smažená rýže je jednou z mých 30minutových večeří a moje rodina se jí nemůže nabažit. Krevety s rýží jsou nejlepším způsobem, jak využít zbytky bílé rýže.
Ingredience
- 26-30 kusů (455 g) nevařených krevet (oloupaných a zbavených jadérek)
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky mořské soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 3 lžíce lehkého olivového nebo řepkového oleje
- 4 velká vejce, rozšlehaná
- 1/4 šálku zelené cibule, jemně nasekané
- 5 šálků zbytků chlazené bílé rýže (před vařením rýži propláchněte)
- 340 g mražené mrkve a hrášku, rozmražené
- 2 lžíce sójové omáčky nebo kokosového aminosu nebo přidat podle chuti
- 1 a 1/2 lžičky sezamového oleje
Recept je na 6 porcí.
Postup
- Ve středně velké míse smíchejte krevety, kukuřičný škrob, sůl a pepř.
- Nechte 10 minut marinovat při pokojové teplotě.
- Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na středním/vysokém ohni.
- Když zasyčí a odpaří se kulička vody, přilijte 2 lžíce oleje na vaření, přidejte krevety na rozpálenou pánev a rozložte je do jedné vrstvy.
- Vařte 1 minutu z každé strany, nebo dokud nejsou propečené a neprůhledné.
- Vyjměte je do mísy.
- Na střední teplotu přidejte na stejnou pánev rozšlehaná vejce.
- Vejce rozbijte stěrkou a vařte, dokud již nejsou tekutá.
- Vyjměte je do mísy.
- Pánev otřete papírovou utěrkou a vraťte ji na střední/vyšší teplotu.
- Přidejte 1 lžíci oleje a cibuli a 30 sekund smažte zelenou cibulku, dokud nebude vonět.
- Vmíchejte rýži, pak ji rovnoměrně rozprostřete po pánvi a vařte 1 až 2 minuty, aniž byste ji rušili, pak zamíchejte a smažte další 1 až 2 minuty. Rýže by měla syčet.
- Rýži pokapejte 2 lžícemi sójové omáčky (nebo přidejte podle chuti) a dobře promíchejte.
- Přidejte sezamový olej a zeleninu a dobře promíchejte.
- Přidejte uvařené krevety a uvařená vejce zpět na pánev a dobře promíchejte.
- Pokračujte ve vaření, dokud není rýže horká a nesyčí, a často míchejte.
- V případě potřeby přidejte podle chuti více sójové omáčky.