Recept na slaný zapečený nákyp

Hlavní jídlaSlané receptySnídaněSýry
slany-zapeceny-nakyp

Tento snadný nákyp lze přizpůsobit jakýmkoli surovinám, které máte po ruce – sýr, zelenina, maso – a lze jej připravit večer předem a ráno upéct. Nebo si ho můžete dát k večeři – je to na vás. Podobným nákypem je i zapečený květák se sýrem.

Ingredience

Základ pro snídaňový nákyp:

  • 6 až 10 velkých vajec
  • 2 až 3 hrnky strouhaného sýra čedar
  • 6 plátků den starého chleba nakrájených na 2 až 2,5 cm široké kostky
  • 2 šálky mléka
  • Sůl
  • Pepř

Pro případné doplňky:

  • 1 šálek kukuřice (vařené nebo mražené)
  • 1/2 šálku nakrájené brokolice (vařené nebo syrové, syrová bude křupavější)
  • 1/2 šálku nakrájených žampionů
  • 1/4 šálku nakrájené zelené cibulky
  • 1 šálek šunky nakrájené na kostičky a/nebo vařené italské klobásy
  • Několik plátků vařené slaniny, nakrájené na kousky
  • 1 lžička sušených bylinek (nebo 1 lžíce čerstvých nasekaných bylinek, jako je bazalka, rozmarýn nebo tymián)
  • 1/4 až 1/2 lžičky kmínu nebo kari koření

Postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Vejce rozšlehejte ve velké míse. Přimíchejte mléko a sýr. Přidejte chléb a opatrně míchejte, dokud se všechny kousky chleba nenamočí (nemíchejte příliš, jinak by se chléb mohl rozpadnout).
  3. Přidejte sůl a pepř podle chuti (pokud použijete italskou klobásu, nebudete je potřebovat). Pokud máte hodně doplňkových surovin, možná budete potřebovat ještě několik vajec, abyste se ujistili, že se vše dotýká alespoň části vaječné směsi.
  4. Stačí zašlehat 2 lžíce mléka za každé rozšlehané vejce, které přidáte.
  5. Vymažte máslem zapékací misku. Do zapékací misky nalijte směs. (V této fázi můžete zapéct hned nebo přenést do lednice a zapéct druhý den.)
  6. Pečte v troubě 50 minut až hodinu, dokud vrchní část nezhnědne a střed při dotyku nepruží.
  7. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte 10 minut vychladnout.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang