Tento recept připravte na víkendový brunch a všichni strávníci si jej zamilují. Na dně se ukrývá vrstva batátů, která příjemně překvapí.
Ingredience
- 2 batáty nakrájené na kostičky
- 250 g žampionů nakrájených na čtvrtky
- 1 svazek chřestu, měkké části nakrájené na kousky
- Extra panenský olivový olej, na pokapání
- 12 velkých vajec
- ½ hrnku mandlového mléka
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 lžička mořské soli
- ½ lžičky černého pepře
- 110 g rozdrobeného sýra feta
- 1 svazek nasekaných jarních cibulek
- 1 hrnek mraženého hrášku, rozmražený
- Mikrozelenina na ozdobu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C a vyložte 2 plechy pečícím papírem. Na jeden plech rozložte batáty, na druhý plech rozložte houby a chřest.
- Pokapejte je olivovým olejem, posypte špetkou soli a pepře a promíchejte. Batáty pečte 30 minut. Plech s houbami a chřestem vložte do trouby a pečte posledních 10 minut.
- Ve středně velké míse rozšlehejte vejce, mléko, česnek, sůl a černý pepř.
- Snižte teplotu trouby na 180 °C. Zapékací misku lehce postříkejte olejem. Všechny batáty rovnoměrně rozložte na dno zapékací mísy.
- Přidejte polovinu zeleniny z druhého plechu a rovnoměrně ji rozprostřete. Posypte fetou, jarní cibulkou a hráškem.
- Zeleninu rovnoměrně zalijte vaječnou směsí. Přidejte zbývající houby a chřest.
- Pečte 40 až 45 minut nebo dokud vejce neztuhnou a okraje nejsou lehce zlatohnědé. Před krájením nechte nákyp 10 minut odležet.
- Porce ozdobte mikrozeleninou a podle potřeby dochuťte další solí a pepřem.