Tento slaný nákyp se musí nechat odležet přes noc, ale lahodná chuť výsledného pokrmu za vložený čas stojí.
Ingredience
- Máslo
- 1/2 bochníku bílého chleba nakrájeného na plátky
- 1/2 syrové vepřové klobásky se šalvějí
- 280 g ostrého čedaru, nastrouhaného
- 2 hrnky smetany na vaření
- 1 lžička hořčice
- 1 lžička soli
- 5 velkých vajec, lehce rozšlehaných
Postup
- Chléb nakrájejte na centimetrové kostky a rozprostřete je na dno vymazané zapékací misky.
- V pánvi opečte na středním ohni klobásu, dokud nebude zcela uvařená a nebude již růžová. Klobásu vyjměte a nechte odkapat tuk. Hotovou klobásu rozprostřete na chléb a posypte sýrem.
- Poté smíchejte smetanu na vaření, hořčici, sůl a vejce. Tuto směs nalijte na sýr. Kastrol přikryjte a dejte na 8 hodin nebo přes noc do chladničky.
- Druhý den předehřejte troubu na 180 °C.
- Přikrytý hrnec dejte péct, dokud není pokrm hotový a mírně zlatavý, přibližně 50 minut. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte nákyp 15 minut ztuhnout.