Těsto lze před modelováním smíchat s potravinářským barvivem nebo ho následně vymalovat. Skvěle se hodí i k výrobě jedlých vánočních ozdob na stromeček.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 2 hodiny
- Čas navíc: 20 minut
- Celkem: 2 hodiny 40 minut
- Počet porcí: 10 až 12 kusů
Ingredience na slané těsto
- 2 šálky hladké mouky
- 1 šálek soli
- 1 šálek studené vody
Postup na slané těsto
- Předehřejte troubu na 120 °C a vyložte plech na pečení.
- V míse smíchejte mouku a sůl.
- Po několika lžících přidejte vodu a po každém přidání dobře promíchejte.
- Těsto hněťte 10 minut.
- Zabalte a nechte 20 minut odpočívat.
- Přeneste těsto na pomoučenou pracovní plochu a hněťte, dokud není vláčné a poddajné.
- Vyválejte těsto.
- Pomocí vykrajovátek vykrojte sušenky.
- Přeneste je na připravený plech.
- Do každé ozdoby udělejte párátkem dírku.
- Pečte v předehřáté troubě asi 2 hodiny.
- Před zdobením nechte zcela vychladnout.