Slané koláče quiche z listového těsta – recept

Hlavní jídlaHoubyKoláče a buchtySlané koláčeSlané receptyTuňákUzeniny

Na tyto slané koláče jsem přišla docela náhodou. Chtěla jsem udělat quiche, ale nechtělo se mi dělat těsto a doma jsem měla kvalitní listové těsto, tak jsem použila to. A musím se přiznat, že mi to chutnalo o hodně víc než originální křehké těsto na quiche.

Nicméně přece jen náplň do quiche (čedar či jiný tučný sýr, smetana, žloutky) už je docela kalorická záležitost a tak jsem právě tuto možnost vynechala. Místo toho jsem vytvořila dvě super náplně, s kterýma určitě neuděláte chybu a na příští párty budete za hvězdu. Můžete tomu také říkat i listové těsto na slano.

Na slaný koláč s tuňákem, červenou cibulí, bylinkami a crème fraîche budete potřebovat:

  • 250 g kvalitního listového těsta
  • 120 g tuňáka z konzervy naloženého v rostlinném oleji s chilli
  • 200 g crème fraîche
  • 2 červené cibule nakrájené na půlkolečka
  • hrst bazalky
  • hrst tymiánu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů. Listové těsto rozválejte do kruhu.
  2. Pod těsto vložte formu na koláč, buď vyloženou pečícím papírem nebo vymazanou tukem a vysypanou moukou a těsto do ni důkladně vtiskněte. Pokud listové těsto přesahuje kraje, tak jej odkrojte.
  3. Na listové těsto dejte crème fraîche a důkladně jej rozetřete po celé ploše těsta. Na crème fraîche nyní naskládejte půlkolečka červené cibule.
  4. Nakonec přidejte kousky tuňáka. Dejte péct do předehřáté trouby na 30 minut.
  5. Tymián i bazalku nasekejte nadrobno.
  6. Po 30 minutách posypte koláč nasekanými bylinkami a nechte ještě 3 minuty péct.
  7. Po upečení nechte vychladnout a můžete podávat.

TIP: Místo crème fraîche můžete použít kvalitní zakysanou smetanu.

Na slaný koláč s česnekovým tvarohem, šunkou, žampiony a tymiánem budete potřebovat:

  • 250 g kvalitního listového těsta
  • 250 tučného tvarohu ve vaničce
  • 1 stroužek česneku
  • 5 ks středních žampionů
  • 1 menší červená cibule
  • 4 plátky šunky (kuřecí, krůtí či vepřové)
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • hrst tymiánu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
  2. Do tvarohu prolisujte česnek, přidejte sůl a pepř a promíchejte.
  3. Žampiony nakrájejte na plátky, cibuli na půlkolečka. Listové těsto rozválejte do kruhu.
  4. Pod těsto vložte formu na koláč, buď vyloženou pečícím papírem nebo vymazanou tukem a vysypanou moukou a těsto do ni důkladně vtiskněte. Pokud listové těsto přesahuje kraje, tak jej odkrojte.
  5. Těsto potřete ochuceným tvarohem. Na tvaroh naskládejte půlkolečka cibule, šunku a žampiony.
  6. Nakonec náplň trochu zakápněte olivovým olejem.
  7. Dejte péct do trouby na 30 minut. Tymián nasekejte nadrobno.
  8. Po 30 minutách koláč posypte tymiánem a pečte další tři minuty.
  9. Po upečení nechte koláč vychladnout a můžete podávat.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang