Na tyto slané koláče jsem přišla docela náhodou. Chtěla jsem udělat quiche, ale nechtělo se mi dělat těsto a doma jsem měla kvalitní listové těsto, tak jsem použila to. A musím se přiznat, že mi to chutnalo o hodně víc než originální křehké těsto na quiche.
Nicméně přece jen náplň do quiche (čedar či jiný tučný sýr, smetana, žloutky) už je docela kalorická záležitost a tak jsem právě tuto možnost vynechala. Místo toho jsem vytvořila dvě super náplně, s kterýma určitě neuděláte chybu a na příští párty budete za hvězdu. Můžete tomu také říkat i listové těsto na slano.
Na slaný koláč s tuňákem, červenou cibulí, bylinkami a crème fraîche budete potřebovat:
- 250 g kvalitního listového těsta
- 120 g tuňáka z konzervy naloženého v rostlinném oleji s chilli
- 200 g crème fraîche
- 2 červené cibule nakrájené na půlkolečka
- hrst bazalky
- hrst tymiánu
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů. Listové těsto rozválejte do kruhu.
- Pod těsto vložte formu na koláč, buď vyloženou pečícím papírem nebo vymazanou tukem a vysypanou moukou a těsto do ni důkladně vtiskněte. Pokud listové těsto přesahuje kraje, tak jej odkrojte.
- Na listové těsto dejte crème fraîche a důkladně jej rozetřete po celé ploše těsta. Na crème fraîche nyní naskládejte půlkolečka červené cibule.
- Nakonec přidejte kousky tuňáka. Dejte péct do předehřáté trouby na 30 minut.
- Tymián i bazalku nasekejte nadrobno.
- Po 30 minutách posypte koláč nasekanými bylinkami a nechte ještě 3 minuty péct.
- Po upečení nechte vychladnout a můžete podávat.
TIP: Místo crème fraîche můžete použít kvalitní zakysanou smetanu.
Na slaný koláč s česnekovým tvarohem, šunkou, žampiony a tymiánem budete potřebovat:
- 250 g kvalitního listového těsta
- 250 tučného tvarohu ve vaničce
- 1 stroužek česneku
- 5 ks středních žampionů
- 1 menší červená cibule
- 4 plátky šunky (kuřecí, krůtí či vepřové)
- sůl
- pepř
- olivový olej
- hrst tymiánu
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů.
- Do tvarohu prolisujte česnek, přidejte sůl a pepř a promíchejte.
- Žampiony nakrájejte na plátky, cibuli na půlkolečka. Listové těsto rozválejte do kruhu.
- Pod těsto vložte formu na koláč, buď vyloženou pečícím papírem nebo vymazanou tukem a vysypanou moukou a těsto do ni důkladně vtiskněte. Pokud listové těsto přesahuje kraje, tak jej odkrojte.
- Těsto potřete ochuceným tvarohem. Na tvaroh naskládejte půlkolečka cibule, šunku a žampiony.
- Nakonec náplň trochu zakápněte olivovým olejem.
- Dejte péct do trouby na 30 minut. Tymián nasekejte nadrobno.
- Po 30 minutách koláč posypte tymiánem a pečte další tři minuty.
- Po upečení nechte koláč vychladnout a můžete podávat.