Tento zapečený nákyp ze sladkých brambor s lahodnou pekanovou polevou je dobrý a krémový. Vyzkoušejte tento recept a určitě se stane vaší novou tradicí.
Nákypy jsou skvělým příkladem sladkého jídla. Kromě bramborového si můžete doma připravit třeba taky výborný rýžový nákyp.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba vaření: 45 minut
- Celkem 65 minut
- Počet porcí: 12
Ingredience
Na sladké brambory
- 4 šálky oloupaných sladkých brambor, nakrájených na kostičky
- 2 velká rozšlehaná vejce
- 1/2 šálku bílého cukru
- 1/2 šálku mléka
- 4 lžíce změklého másla
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky soli
Na pekanovou polevu
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 1/3 šálku hladké mouky
- 3 lžíce změklého másla
- 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů
Postup
- Předehřejeme troubu na 165 °C.
- Vložíme sladké brambory do středně velkého hrnce a zalijeme je vodou. Vaříme na středním plamenu 10-15 minut dokud nezměknou. Brambory slijeme a přendáme do velké mísy.
- Osušené sladké brambory rozmačkáme vidličkou. Přidáme vejce a promícháme, dokud se dobře nespojí.
- Přidáme cukr, mléko, máslo, vanilku a sůl. Promícháme dohladka a přendáme do zapékací mísy.
- Na polevu smícháme v míse hnědý cukr a mouku. Máslo vmícháme pomocí nože na pečivo. Mícháme, dokud směs nebude hrubá a vypadá jako hrášek. Vmícháme pekanové ořechy.
- Směs sladkých brambor posypeme polevou.
- Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud poleva lehce nezhnědne.
Tipy
- Chcete-li skladovat zbytky nákypu, nechte ho úplně vychladnout a poté jej skladujte ve vzduchotěsné nádobě v ledničce po dobu 3-5 dnů.
- Chcete-li nákyp znovu ohřát, přikryjte jej fólií a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C po dobu 20-25 minut nebo dokud se neprohřeje.