Recept na zapečený sladký bramborový nákyp

Bramborová jídlaHlavní jídlaSladká jídlaZapečené brambory

Tento zapečený nákyp ze sladkých brambor s lahodnou pekanovou polevou je dobrý a krémový. Vyzkoušejte tento recept a určitě se stane vaší novou tradicí.

Nákypy jsou skvělým příkladem sladkého jídla. Kromě bramborového si můžete doma připravit třeba taky výborný rýžový nákyp.

Příprava

  • Příprava: 20 minut
  • Doba vaření: 45 minut
  • Celkem 65 minut
  • Počet porcí: 12

Ingredience

Na sladké brambory

  • 4 šálky oloupaných sladkých brambor, nakrájených na kostičky
  • 2 velká rozšlehaná vejce
  • 1/2 šálku bílého cukru
  • 1/2 šálku mléka
  • 4 lžíce změklého másla
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 1/2 lžičky soli

Na pekanovou polevu

  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1/3 šálku hladké mouky
  • 3 lžíce změklého másla
  • 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů

Postup

  1. Předehřejeme troubu na 165 °C.
  2. Vložíme sladké brambory do středně velkého hrnce a zalijeme je vodou. Vaříme na středním plamenu 10-15 minut dokud nezměknou. Brambory slijeme a přendáme do velké mísy.
  3. Osušené sladké brambory rozmačkáme vidličkou. Přidáme vejce a promícháme, dokud se dobře nespojí.
  4. Přidáme cukr, mléko, máslo, vanilku a sůl. Promícháme dohladka a přendáme do zapékací mísy.
  5. Na polevu smícháme v míse hnědý cukr a mouku. Máslo vmícháme pomocí nože na pečivo. Mícháme, dokud směs nebude hrubá a vypadá jako hrášek. Vmícháme pekanové ořechy.
  6. Směs sladkých brambor posypeme polevou.
  7. Pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, dokud poleva lehce nezhnědne.

Tipy

  1. Chcete-li skladovat zbytky nákypu, nechte ho úplně vychladnout a poté jej skladujte ve vzduchotěsné nádobě v ledničce po dobu 3-5 dnů.
  2. Chcete-li nákyp znovu ohřát, přikryjte jej fólií a pečte v troubě vyhřáté na 175 °C po dobu 20-25 minut nebo dokud se neprohřeje.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang