Recept na sladkokyselé červené zelí

Kachní masoPřílohySlané receptyZeleninové přílohy
sladkokysele-cervene-zeli

Sladkokyselé červené zelí je snadnou přílohou mnoha pokrmům. Skvěle se hodí ke klobásám, vepřovým kotletám nebo ke kachně.

Můžete připravit červené zelí na sladko, dušené červené zelí nebo i v kyselé variantě. Jaký recept na červené zelí si vyberete?

Červené zelí

Červené zelí patří spolu s kapustou do skupiny kapustovitých zelenin. Za syrova má peprnou chuť a křupavost, ale vařené je sladší a jemnější.

Jeho sezóna trvá od září do prosince. Jak rostlina roste, vytváří uprostřed těsné koule listů obklopené mnohem většími zelenofialovými listy. Když je červené zelí připraveno ke sklizni, sklidí se celá rostlina a vnější listy se vyhodí, takže zůstane jen hlávka – ta část, kterou jíme. Mezi veganské varianty zelí patří např. dýňové zelí nebo cuketové zelí.

Červené zelí je zdrojem vlákniny a antioxidantů.

Tradiční recepty na dušené červené zelí často kombinují peprnou chuť zelí se sladšími přísadami, jako jsou jablka, cukr, jablečný mošt, portské nebo víno. Lehké dušení zelí pomáhá uvolňovat prospěšné karotenoidy, přidání celého ovoce, jako jsou jablka, pokrm přirozeně osladí.

Mějte na paměti, že přidáním přísad, jako je cukr nebo některé druhy alkoholu, zvýšíte množství volných cukrů, tedy těch, které doporučujeme omezit.

Červené zelí a zdraví

Červené zelí je bohaté na antioxidanty, může podporovat zdraví srdce a střev, obsahuje protirakovinné sloučeniny a pomáhá bojovat proti zánětům. Zařazení červeného zelí do vašeho jídelníčku může podpořit zdraví střev. Je dobrým zdrojem vlákniny, včetně té nerozpustné, která podporuje pravidelnost.

Přestože je pro většinu lidí bezpečné, je možné být na zelí alergický kvůli zkřížené reaktivitě nebo „syndromu pylové potraviny“, který zahrnuje také rostliny, jako je lilek, červená řepa, celer a paprika.

Mírná reakce může zahrnovat příznaky, jako je svědění úst nebo jazyka, kýchání nebo rýma. Pokud se u vás tyto příznaky po konzumaci zelí objeví, obraťte se na svého praktického lékaře. Pokud se objeví závažnější alergická reakce, okamžitě zavolejte záchrannou službu.

Jak uvařit zelí?

Červené zelí vždy vařte s trochou octa, který zachovává jeho krásnou fialovou barvu – bez něj zelí zmodrá.

Dušení je pravděpodobně nejběžnější způsob přípravy červeného zelí – vyžaduje jen velmi málo úsilí a přináší skvělé výsledky, zejména pokud se dusí pomalu s jablky, červeným vínem a kořením, jako je skořice, hřebíček, muškátový oříšek nebo jalovcové bobule.

Červené zelí lze také vařit. Pro zachování křupavosti se vaří v osolené vroucí vodě se lžičkou octa po dobu 5 minut, pokud není požadována jemnější konzistence, v tom případě se vaří o něco déle.

Alternativně je červené zelí velmi dobré vařené metodou sous vide, protože zelí změkne, aniž by ztratilo svůj tvar nebo strukturu.

TIP: Z červeného zelí můžete připravit netradiční variantu salátu coleslaw z červeného zelí.

Jak uvařit zelí ze sklenice

Lze také použít sterilované zelí ve sklenici. Zelí vylijte ze sklenice do hrnce s vodou. Vařte přibližně 20 minut. Poté slijte vodu a zelí podávejte k pokrmům.

Dušené červené zelí – recept

Tato skvělá příloha s nízkým obsahem tuku je dokonalou kombinací sladké a slané chuti. Dušené zelí na sladko připravíte za 2 hodiny a 10 minut.

Ingredience na dušené červené zelí

  • 1 malé červené zelí (asi 900 g)
  • 1 nakrájená červená cibule
  • 70 g měkkého světle hnědého cukru
  • 70 ml jablečného octa
  • 150 ml červeného vína
  • velký kousek másla
  • 1 tyčinka skořice
Červené zelí lze podávat okamžitě nebo zmrazit na 2 měsíce.

Postup na dušené červené zelí

  1. Červené zelí rozčtvrťte, odstraňte jádřinec a jemně nakrouhejte.
  2. Přendejte ho do velké pánve spolu s červenou cibulí, hnědým cukrem, jablečným octem, červeným vínem, máslem a skořicí a dobře okořeňte.
  3. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, snižte teplotu a vařte 1 až 2 hodiny za častého míchání.
  4. Odstraňte pokličku a vařte ještě 30 minut, dokud maso nezměkne.
  5. Vydrží 2 dny nebo se dá zmrazit na 2 měsíce. Ohřívejte, dokud není horké.

Recept na nejlepší sladkokyselé zelí

Toto červené zelí na sladko je skvělou přílohou k mnoha českým pokrmům. Stačí čtyři ingredience a je hotové za 30 minut.

Ingredience na nejlepší sladkokyselé zelí

  • 2 lžíce másla
  • 1/2 velkého červeného zelí, nakrájeného na 0,5 cm silné plátky
  • 2 lžíce cukru
  • 1/4 šálku balzamikového octa
  • sůl
  • čerstvě mletý černý pepř
Sladkokyselé zelí je součástí mnoha českých pokrmů.

Postup na nejlepší sladkokyselé zelí

  1. Máslo rozpusťte ve velkém hrnci na mírném ohni. Přidejte tenké plátky červeného zelí a promíchejte je s máslem. Vařte, dokud mírně nezvadne, asi 5 minut.
  2. Zelí posypte cukrem a rovnoměrně promíchejte. Do hrnce přidejte balzamikový ocet. Přiveďte k varu a poté snižte teplotu na středně nízkou.
  3. Přikryjte a vařte, dokud zelí není úplně měkké, ale ne kašovité. Často míchejte, celkem asi 30 až 45 minut.
  4. Podle chuti osolte a opepřete.

Červené sladkokyselé zelí – recept

Toto červené zelí se hodí jako příloha k různým masitým pokrmům, ale obzvlášť k vepřové pečeni nebo kotletám.

Ingredience na červené sladkokyselé zelí

  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce hnědého cukru
  • 1/4 lžičky kmínu
  • 1/4 lžičky celerového semínka
  • 2 šálky nakrouhaného červeného zelí
  • 1/2 šálku tence nakrájené cibule
  • sůl a pepř podle chuti

Postup na červené sladkokyselé zelí

  1. V malé misce smíchejte ocet, hnědý cukr, kmín a celerové semínko; dejte stranou. Zelí a cibuli vložte do hrnce a přidejte malé množství vody. Přikryjte a vařte v páře do změknutí, asi 15 minut.
  2. Přidejte směs octa a promíchejte. Dochuťte solí a pepřem. Podávejte teplé.

Kachna s červeným zelím – recept

Recept na červené zelí ke kachně připravíte za 3 a půl hodiny. Kachní pokrm je pomalu vařený po francouzsku v husím sádle, aby byl lahodně křehký.

Ingredience na kachnu s červeným zelím

Kachna

  • 25 g vloček mořské soli
  • 2 lžičky drcených zrnek černého pepře
  • 4 čerstvé bobkové listy
  • 1 lžička čerstvých tymiánových lístků plus 2-4 větvičky
  • 2 velká nebo 4 malá kachní stehna (550 g z celkové hmotnosti)
  • 340 g husího sádla z plechovky
  • 300 ml arašídového oleje

Omáčka Madeira

  • velkorysý kousek másla
  • 2 šalotky nakrájené nadrobno
  • 1 lžička hladké mouky
  • 300 g vaničky čerstvého kuřecího vývaru
  • 2 lžíce vína Madeira

Červené zelí

  • 4 šalotky, oloupané a rozpůlené
  • 5 jalovcových bobulí, jemně nasekaných
  • 400 g červeného zelí, jemně nakrouhaného
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • šťáva z 1 malého pomeranče
  • 25 g velkých rozinek
  • 1 lžíce želé z červeného rybízu

Postup na kachnu s červeným zelím

  1. Nejméně 24 hodin před podáváním smíchejte ve velké míse sůl, pepř a bylinky kromě snítek tymiánu. Přidejte kachní stehna a vtírejte bylinkovou sůl, dokud se dobře neobalí. Přikryjte a nechte přes noc nebo až 24 hodin v chladničce.
  2. Druhý den setřete slanou směs z kachních stehen a položte je v jedné těsně přiléhající vrstvě na dno pánve. Přidejte bobkové listy z mísy a zalijte husím sádlem. Pokud kachnu nepokryje, dolijte ji arašídovým olejem.
  3. Vařte na nejnižším možném ohni 2,5 hodiny, aby tuk sotva bublal. Kachní kůže by měla být po uvaření spíše krémová než zlatavá.
  4. Přendejte stehna do mísy a slijte tuk, přičemž kachnu zatlačte pod vodu, dokud nebude zcela ponořená. (Kachnu lze nyní chladit a uchovávat v chladničce až 1 měsíc.)
  5. Zatímco se kachna vaří (nebo až 2 dny předem), připravte omáčku z Madeiry a zelí. Na omáčku rozpusťte máslo na malé pánvi, přidejte šalotku a za stálého míchání ji 6-8 minut vařte dozlatova.
  6. Vmíchejte mouku a za stálého míchání vařte, dokud mouka nezhnědne – dávejte pozor, aby se nepřipálila.
  7. Rozšlehejte vývar a pokračujte ve šlehání na ohni, dokud mírně nezhoustne. Přidejte Madeiru a vařte ještě 2 minuty. Přecedíme přes síto do mísy (omáčku můžeme nyní vychladit a nechat v chladu až 2 dny).
  8. Na zelí naberte 2 lžíce husího sádla z kachny, která se vaří (pokud ji připravujete jindy, použijte olivový olej), a dejte ho do středně velké pánve. Přidejte šalotku a za stálého míchání vařte do změknutí. Přisypte jalovcové bobule a zelí a vařte na poměrně silném ohni, dokud zelí nezačne měknout.
  9. Vmíchejte ocet, pomerančovou šťávu, rozinky a želé z červeného rybízu. Přikryjte a za občasného míchání nechte 15 minut vařit, dokud kapusta nezměkne. (Pokud připravujete předem, nechte vychladnout a zchladit až na 2 dny.)
  10. V den pečení předehřejte troubu na 180 °C. Kachní stehna vyjměte z tuku a přebytečný tuk otřete kuchyňským papírem. Kachnu položte na mřížku v pekáči a na každé stehno položte snítku tymiánu.
  11. Pečte 10 minut, poté do trouby přidejte krémové brambory s divokými houbami (viz recept níže) a pečte je spolu s kachnou 30 minut, nebo dokud kachní kůže nezezlátne. Mezitím v oddělených pánvích ohřejte zelí a omáčku, dokud nebudou horké.
  12. Při podávání dejte na talíře velkou lžíci zelí a na něj posaďte kachní stehna. Lžící přelijte omáčkou a podávejte s bramborami. Jako zelenou zeleninu rychle osmažte hrášek.

TIP: Pro ještě křehčí maso uvařte kachní stehna v pomalém hrnci.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang