Příprava těchto sladkých, omáčkou pokapaných jablečných knedlíků není složitá, jen trochu časově náročná.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Doba pečení: 60 minut
- Celkem: 90 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 1 těsto na koláč s dvojitou krustou
- 6 velkých oloupaných jablek zbavených jadřinců
- 1/2 šálku mléka
- 3/4 šálku hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
- 3 šálky vody
- 2 šálky bílého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejeme troubu na 200 °C. Pekáč nebo zapékací mísu vymažeme máslem.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválíme těsto do tvaru obdélníku, poté ho nakrájíme na 6 čtverců. Na každý čtverec položíme jablko jadřincem nahoru.
- Máslo nakrájíme na 8 kousků. 1 kousek vložíme do otvoru každého jablka. Zbylé máslo si necháme na omáčku.
- Rozdělíme hnědý cukr mezi jablka, přičemž do každého otvoru s jadřincem napíchneme trochu cukru, a zbytek dáme kolem dna každého jablka. Jablka posypeme skořicí a muškátovým oříškem.
- Mírně navlhčenými konečky prstů přitáhneme jeden roh čtverce těsta k horní části jablka, pak přitáhneme opačný roh k horní části a přitiskneme k sobě. Oba zbývající rohy přitáhneme nahoru a utěsníme.
- Po stranách těsto lehce přitiskneme, aby se jablko zcela uzavřelo. Postup opakujeme se zbývajícími jablky a vložíme je do připravené zapékací mísy.
- Ve velkém hrnci smícháme vodu, bílý cukr, vanilkový extrakt a zbylé máslo. Postavíme na střední teplotu a přivedeme k varu. Snížíme teplotu na minimum a vaříme asi 5 minut, dokud se cukr nerozpustí. Omáčku opatrně nalijeme na knedlíky.
- Pečeme v předehřáté troubě 50-60 minut. Každý jablečný knedlík položíme do dezertní misky a navrch dáme lžíci omáčky.