Hot Cross Buns jsou sladké bulky, lehce okořeněné skořicí a muškátovým oříškem a posypané pikantními rozinkami. Tyto bulky byly původně saskou tradicí, která se stala velikonoční tradicí na oslavu Velkého pátku v anglosaských zemích.
Ingredience
- 1/2 hrnku rozinek, rybízu nebo sušených brusinek + 1 hrnek vroucí vody
- 3/4 hrnku velmi teplého mléka, rozděleného na 1/2 a 1/4 hrnku
- 1/2 hrnku bílého cukru + 1/2 lžičky cukru
- 1/4 hrnku (4 lžíce) másla, změklého 15 sekund v mikrovlnné troubě
- 1/2 lžičky soli
- 1 balíček sušeného droždí
- 2 velká vejce, dobře rozšlehaná
- 3 a 1/2 hrnku neprosáté hladké mouky
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky (velká špetka) mletého muškátového oříšku
Na potření
- 1 vejce dobře rozšleháme s 1 lžičkou vody
Na polevu
- 1,5 hrnku moučkového cukru smíchaného s 2,5 lžičkami mléka
Postup
- V malé misce smíchejte rozinky s hrnkem vroucí vody. Nechte 10 minut odstát, poté sceďte a dejte stranou.
- Ve velké odměrce smíchejte 1/4 hrnku teplého mléka s 1/2 lžičky cukru a posypte droždím. Promíchejte a nechte odstát při pokojové teplotě, dokud nezačne bublat a nezdvojnásobí svůj objem (10 min).
- Ve velké míse (ideálně od kuchyňského robotu) smíchejte teplé mléko s cukrem, 4 lžícemi změklého másla a 1/2 lžičky soli. Míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Přidejte 2 dobře rozšlehaná vejce a směs vzešlého droždí. Vmíchejte 1/4 lžičky mleté skořice a špetku mletého muškátového oříšku.
- Pomocí hnětacího háku vmíchejte 3 a 1/2 hrnku mouky po jednom hrnku, dokud nevznikne měkké těsto. Hněťte 8-12 minut při rychlosti 2 nebo dokud není hladké a pružné. Těsto se bude stále trochu lepit na mísu, ale ne na prsty.
- Přidejte okapané rozinky a těsto přeneste do velké máslem vymazané mísy a obraťte jej tak, aby bylo máslem namazanou stranou nahoru. Přikryjte utěrkou a nechte kynout v teplé místnosti 1,5 hodiny nebo do zdvojnásobení objemu.
- Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou plochu a rozkrojte ho na polovinu, pak pokračujte v krájení těsta, dokud nezískáte 12 stejně velkých kousků. Z těsta vyválejte kuličky a přeneste je do máslem vymazané hranaté formy. Přikryjte je utěrkou a nechte v teplé místnosti 30 minut kynout.
- Nyní si předehřejte troubu na 190 °C. Hojně je potřete vejcem a pečte 15-17 minut nebo dokud nejsou zlatavě hnědé. Vyjměte je z trouby a nechte vychladnout ve formě.
- Jakmile jsou bulky jen teplé (ne horké), smíchejte 0,5 hrnku moučkového cukru a asi 2,5 lžičky mléka. V případě potřeby můžete přidat více moučkového cukru na zahuštění.
- Přeneste polevu do zipového sáčku, odstřihněte špičku sáčku a trubičkou vytvarujte na každou z bulek kříž. Podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.