Vyrobte si tyto skotské karamely jako sladké pohoštění pro rodinu a přátele, nebo je zabalte do sklenice jako krásný dárek.
Ingredience
- 75 g másla
- 450 g moučkového cukru
- 75 g slazeného kondenzovaného mléka
Postup
- Vyložte plech o rozměrech 22 x 18 cm papírem na pečení.
- Máslo a 150 ml vody dejte do pánve na mírný oheň a máslo rozpusťte (vodu nenechte vařit). Přisypte cukr a za častého míchání jej rozpusťte.
- Přiveďte vodu k varu, stáhněte na minimum a přidejte kondenzované mléko. Směs bude mít světle krémovou barvu.
- Za častého míchání vařte 20-30 minut, dokud směs nezhoustne a nezíská sytě karamelovou barvu.
- Pro vyzkoušení kápněte trochu směsi na studený talíř, neměla by téct a po 30 sekundách by měla být hustá a lepkavá. Odstavte z ohně a míchejte 10-15 minut, dokud směs mírně nezhoustne.
- Nalijte do připravené formy a nechte 30 minut vychladnout, než začnete krájet na jednotlivé obdélníčky.