Připravte tento výborný koláč večer před svátkem, abyste ráno ušetřili čas.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Pečení: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 20 minut
- Počet porcí: 20
Ingredience
- 1 šálek změklého másla
- 2 a 3/4 šálku cukru, rozděleno
- 4 velká vejce, pokojová teplota
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 3 šálky hladké mouky
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 2 šálky zakysané smetany
- 2 lžíce mleté skořice
- 1/2 šálku nasekaných vlašských ořechů
Postup
- Ve velké míse vyšlehejte máslo a 2 hrnky cukru do světlé a nadýchané pěny (5-7 minut).
- Přidejte po jednom vejci a po každém přidání dobře vyšlehejte.
- Vmíchejte vanilku.
- Smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl; přidávejte střídavě se zakysanou smetanou a po každém přidání šlehejte jen tolik, aby bylo těsto hladké.
- Lžící vložte třetinu těsta do vymazané 64 cm formy.
- Smíchejte skořici, ořechy a zbývající 3/4 hrnku cukru.
- Třetinu směsi posypte těsto ve formě.
- Vrstvy zopakujte ještě dvakrát.
- Pečte při 175 °C, dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá, 60-65 minut.
- Před vyjmutím z pánve na drátěnou mřížku nechte 15 minut vychladnout.