Na skořicovo – dýňový cheesecake budete potřebovat:
Těsto:
- 220 g hladké celozrnné špaldové mouky
- 130 g vychlazeného másla
- 40 g třtinového cukru
- 4 lžíce ledové vody
- 1 lžíce zakysané smetany
- špetka soli
Náplň:
- 170 g očištěné dýně Hokkaido bez slupky
- 500 g polotučného tvarohu ve vaničce
- 400 g lučiny
- 120 g zakysané smetany
- 250 – 350 g třtinového cukru
- 1 polévková lžíce mleté skořice
- hrst sekaných pistácií (můžete nahradit např. vlašskými ořechy) na ozdobu
Na servírování:
200 g zakysané smetany
Postup:
- Nejprve připravte korpus. Všechny suroviny na těsto dejte do jedné mísy a nejlépe je za pomocí kuchyňského robota nechte pořádně zpracovat, trvá to cca 10 minut. Zpracování rukama bude trvat asi trochu déle.
- Hotový korpus rovnoměrně vtlačte rukama/prsty na dno dortové formy. Formu nemusíte vymazávat, v těstě je dost másla.
- Do těsta udělejte vidličkou vpichy a takto připravené těsto ve formě dejte vychladit do lednice na 30 minut. Mezitím předehřejte troubu na 180 stupňů.
- Po 30 minutách dejte korpus péct do vyhřáté trouby na 10 minut. A mezitím si připravte náplň.
- Dýni nastrouhejte najemno, dejte ji do mísy a k dýni přidejte tvaroh, lučinu, zakysanou smetanu a skořici. Třtinového cukru dejte nejdřív 250 g. Důkladně směs promíchejte a ochutnejte. Pokud se vám bude zdát málo sladká, cukr ještě přidejte.
- Po 10 minutách, co se korpus peče na něj vlijte náplň a dejte péct ještě na 40 – 50 minut. V půlce pečení posypejte cheesecake sekanými pistáciemi.
- Po upečení nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté ještě alespoň 3 hodiny v lednici.
- Před podáváním okraj cheesecaku oddělte nožem namočeným ve studené vodě od okraje dortové formy. Až poté můžete povolit okraj dortové formy.
- Při podávání můžete každý ukrojený kousek cheesecaku ozdobit zakysanou smetanou.