Skořice – ta vůně a chuť, která nás vtahuje do světa lahodných dezertů a teplých nápojů. Skořicové rolky jsou jedním z těch dezertů, které nám umožňují prožívat tento aromatický zážitek v plné parádě. Tyto malé sladké skvosty, které se staly oblíbenými po celém světě, jsou něčím víc než jen cukrem a skořicí.
Ačkoli dnes je skořice často spojována s Vánocemi, používala se po staletí po celý rok kvůli svým aromatickým a léčivým vlastnostem.
Skořicové rolky se skládají z mouky, mléka, másla a cukru, nejprve se rozválí a poté se posypou směsí skořice a cukru. Následně se těsto zavine a nakrájí na malé rolky. Po upečení jsou potřeny směsí cukru a skořice, která jim dává charakteristickou sladko-pikantní chuť.
Skořicové rolky – recept
Skořicové rolky jsou více než jen dezert, je to vůně a chuť, která nám přináší pocity tepla a pohody.
Ingredience na skořicové rolky – recept
Těsto
- 2 hrnky hladké mouky
- 2 lžíce bílého cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1 lžička soli
- 3 lžíce změklého másla (volitelné)
- ¾ šálku mléka
- 1 vejce
Skořicová náplň
- ½ šálku bílého cukru
- ½ šálku hnědého cukru
- 1 lžíce mleté skořice
Smetanová poleva
- 1 šálek moučkového cukru
- 110 g změklého smetanového sýra
- ¼ šálku změklého másla
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup na skořicové rolky – recept
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vymažte čtvercovou zapékací misku 2 lžícemi rozpuštěného másla.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, 2 lžíce bílého cukru, prášek do pečiva a sůl. Do moučné směsi rukama zapracujte 3 lžíce změklého másla. V jiné míse vyšlehejte mléko a vejce; vlijte je do směsi mouky a másla a míchejte gumovou stěrkou, dokud nevznikne měkké těsto.
- Vyklopte těsto na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte ho na obdélník o tloušťce 1/2 cm. Povrch těsta potřete 2 lžícemi rozpuštěného másla.
- V malé misce vyšlehejte 1/2 hrnku bílého cukru, hnědý cukr a skořici. Na dno připravené zapékací misky nasypte 1/2 směsi skořicového cukru.
- Zbylým skořicovým cukrem posypte máslem potřené těsto. Těsto srolujte kolem skořicové náplně a vytvořte špalík. Špalík rozkrojte na 18 rolek a vložte je do připravené zapékací misky.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud nejsou rolky hotové, 20 až 25 minut.
- V míse vyšlehejte moučkový cukr, smetanový sýr, 1/4 šálku změklého másla a vanilkový extrakt, dokud nebude poleva na skořicové rolky hladká. Horké skořicové rolky potřete tvarohovou polevou.
Skořicové rolky – recept na skořicový kringel
Kombinace nadýchaného kynutého těsta, másla a vůně skořice tvoří skvostný skořicový kringel. Příprava může působit složitě, ale naopak, je to snadný proces. Pokud máte rádi klasické dobroty, jako jsou trdelníky nebo skořicové rolky, určitě si užijete tento skořicový věnec (pletenec). Jediným problémem je, že zmizí tak rychle, jak se objeví na stole.
Ingredience na skořicový kringel
Těsto:
- 250 ml mléka
- 2 žloutky (nebo 1 vejce)
- 50 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 600 g hladké mouky
- 1 čerstvé droždí (42 g)
Skořicová náplň:
- 5-10 lžic cukru krupice
- 1-3 lžičky skořice
- 100 g změklého másla
Postup na skořicový kringel
- Droždí rozdrobíme do vlažného mléka a osladíme, přidáme lžíci mouky a necháme kvásek vzejít (asi 5-10 minut).
- Když je kvásek připraven, smícháme ho s moukou a solí a přidáme všechny ostatní ingredience. Vznikne tuhé těsto.
- Po dobu přibližně 45 minut necháme těsto kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté rozdělíme na dvě části a každou rozválíme na co nejtenčí plát, na rozměry přibližně 40×30 cm.
- Následně potřeme těsto změklým máslem (nesmí být rozehřáté, aby nebylo moc tekuté), posypeme cukrem smíchaným se skořicí podle vlastní chuti. Zabalíme ho do podoby rolády a rozkrojíme ji uprostřed podél celé délky.
- Každý pruh těsta spleteme do sebe a vytvoříme skořicový věnec. Stejný postup zopakujeme s druhou polovinou těsta.
- Hotový skořicový věnec přemístíme na plech a necháme ho dalších 20 minut kynout. Poté vložíme do předehřáté trouby a pečeme 15 minut na 180 °C (s horkým vzduchem).
- Následně snížíme teplotu na 150 °C a dopečeme ještě asi půl hodiny, dokud není zlatavě hnědý.
Šneci z kynutého těsta – recept
Kynuté těsto je základem mnoha skvělých dezertů a snídaní. Jednou z oblíbených dobrot, které můžete z kynutého těsta připravit, jsou skořicoví šneci. Tyto malé závitky s nádivkou, která může být tvořena různými ingrediencemi, jsou ideálním doplňkem k čaji nebo kávě. V tomto článku se dozvíte, jak připravit šneky z kynutého těsta s křupavým skořicovým nádechem.
Šneci z kynutého těsta – ingredience
- 500 g kynutého těsta (můžete zakoupit hotové nebo připravit vlastní)
- 100 g másla, rozpuštěného
- 100 g hnědého cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžíce vanilkového extraktu
- 50 g mletých vlašských ořechů nebo lískových ořechů (nepovinné)
- 1 vejce (na potření těsta)
- poleva na skořicové šneky (nepovinná) – smíchejte 100 g moučkového cukru s 2 lžícemi horké vody a 1 lžičkou vanilkového extraktu
Šneci z kynutého těsta – postup
- Začněte tím, že předehřejete troubu na 180 °C a připravíte plech vyložený pečicím papírem.
- Rozválejte kynuté těsto do obdélníku o tloušťce přibližně 0,5 cm.
- Smíchejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr, mletou skořici a vanilkový extrakt do hladké pasty.
- Rozetřete směs na rozválené kynuté těsto tak, aby bylo celé pokryté. Pokud máte rádi oříšky, posypte směs mletými vlašskými ořechy nebo lískovými ořechy.
- Pomocí válečku na těsto začněte těsto z jednoho konce zavinovat, vytvářejíce dlouhý válec. Nakonec zmačkejte švy těsta, aby se závitky držely pohromadě.
- Nyní těsto nakrájejte na plátky o tloušťce přibližně 2 cm a položte je na připravený plech.
- Potřete šneky rozšlehaným vajíčkem, což jim dodá krásnou zlatavou barvu během pečení.
- Pečte šneky v předehřáté troubě po dobu 15-20 minut, nebo dokud nejsou zlatavě hnědé a dobře propečené.
- Pokud si přejete, můžete šneky potřít směsí z moučkového cukru, horké vody a vanilkového extraktu.
- Nechte šneky vychladnout a poté si můžete vychutnat tuto sladkou a skořicovou lahůdku s šálkem čerstvé kávy.
Skořicoví šneci z listového těsta – recept
Skořicoví šneci z listového těsta jsou jedním z těch dezertů, které si zamilujete během prvního kousnutí. Jejich křupavé listové těsto a vonící skořice udělají radost v jakoukoliv chvíli. Tento recept je snadný a rychlý, takže se můžete pustit do pečení hned teď.
Skořicoví šneci z listového těsta – ingredience
- 1 balení listového těsta (400 g)
- 2 lžíce másla, rozpuštěné
- 1/2 šálku hnědého cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého hřebíčku (volitelně)
- 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku (volitelně)
- 1/2 šálku nasekaných lískových ořechů (nebo použijte karamelizované vlašské ořechy)
Skořicoví šneci z listového těsta – postup
- Nejprve předehřejte troubu na 180 °C a připravte plech vyložený pečicím papírem.
- Rozbalte listové těsto a rozválejte ho na hladké pracovní ploše tak, aby vznikl obdélník. Poté potřete těsto rozpuštěným máslem.
- Smíchejte hnědý cukr, skořici a další koření podle chuti (hřebíček a muškátový oříšek). Poté tuto skořicovou náplň rovnoměrně rozetřete na povrch těsta. Posypejte nasekanými ořechy.
- Nyní přijde na řadu skládání těsta. Začněte jedním koncem těsta a pevně ho zaviňte směrem k opačnému konci, takže vytvoříte dlouhý váleček.
- Tento váleček nakrájejte na kousky o délce asi 2-3 cm.
- Položte nakrájené skořicové šneky na připravený plech s pečicím papírem. Pečte je v předehřáté troubě po dobu asi 15-20 minut, dokud nejsou zlatavé a křupavé.
- Hotové skořicové šneky můžete ozdobit třeba trochou moučkového cukru a podávat. Jsou nejlepší, když jsou ještě teplé, ale chutnají skvěle i vychladlé.
TIP: Vyzkoušejte i slanou variantu na šneky z listového těsta.
Poleva na skořicové šneky
Poleva může být tou nejlepší částí celého pečení. Je to jako třešnička na dortu, která dodává skořicovým šnekům dokonalý závěr. Existuje několik různých způsobů, jak připravit polevu na skořicové šneky, a několik oblíbených receptů, které stojí za vyzkoušení.
- Klasická poleva z moučkového cukru a mléka: tato poleva na skořicové šneky je snadná a rychlá. Smíchejte moučkový cukr s trochou mléka a přidejte vanilkový extrakt. Tím získáte krémovou polevu, kterou můžete nalít přímo na teplé skořicové šneky.
- Karamelová poleva: tato poleva je bohatá a sladká. Stačí smíchat máslo, hnědý cukr a smetanu a pomalu ohřívat. Tím vytvoříte bohatou karamelovou polevu, která se krásně vsákne do skořicových šneků. Vyzkoušejte také recept na domácí slaný karamel.
- Citronová poleva: Pro osvěžující chuť můžete připravit citronovou polevu. Smíchejte citronovou šťávu s moučkovým cukrem a citronovou kůrou pro jiskřivou a kyselou chuť.
- Čokoládová poleva: Pro milovníky čokolády je tu čokoládová poleva. Rozpustíte čokoládu s máslem a přidáte cukr. Tím vytvoříte polevu, která vytvoří skvělý kontrast ke skořicové chuti šneků.
- Vanilková poleva: Pokud se rozhodnete vyrobit si vanilkovou polevu doma, budete mít možnost vybrat si ze široké škály ingrediencí a metod přípravy. Můžete použít vanilkový extrakt, vanilkový cukr nebo čerstvý vanilkový lusk, abyste dosáhli intenzivní vanilkové chuti.
Ať už se rozhodnete skvělé skořicové rolky podávat na rodinné snídani, k odpolední kávě s přáteli nebo jen tak pro radost, budou vždy hit. Berte na vědomí, že recept na skořicové rolky lze upravovat podle vašich preferencí – přidejte ořechy, rozinky, nebo zkuste jinou náplň, která vás láká.